ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

Τα Συνεταιριστικά Αγροτικά Προϊόντα

Τα συνεταιριστικά αγροτικά προϊόντα είναι ο θησαυρός που έχουμε στα χέρια μας. Και πρέπει να τον αξιοποιήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Χρειάζονται συνέργειες, άρση των γραφειοκρατικών κωλυμάτων, βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, χαλάρωση της φορολογικής θηλιάς, παράλληλη υποστήριξη από το ίδιο το κράτος.
Έχουν κατακτήσει τις διεθνείς αγορές, τα εμπιστεύονται εκατομμύρια καταναλωτές. Είναι ο μεγάλος μας πλούτος και έχει τεράστιες προοπτικές.

Εξάγονται σε όλο τον κόσμο, φέρνουν εκατομμύρια ευρώ ως συνάλλαγμα στη χώρα, δημιουργούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, στηρίζουν την εθνική οικονομία.

Στη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ δηλώνουμε υπερήφανοι για το γεγονός ότι τα προϊόντα που παράγουν οι Συνεταιρισμοί μέλη μας έχουν κατακτήσει τις αγορές.

Όλοι δέχονται ότι το ελληνικό προϊόν είναι καλό προϊόν, ασχέτως αν γνωρίζουν ή όχι πως κατά κανόνα πρόκειται για συνεταιριστικό προϊόν. Δεν είναι τυχαίο: Η Ελλάδα είναι η χώρα παραγωγής για περισσότερα από 100 προϊόντα που έχουν σήμανση ΠΟΠ-Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης ή ΠΓΕ-Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη, καθιστώντας τα μοναδικά σε όλο τον κόσμο.

Στον παγκόσμιο κατάλογο των εξαγωγών, μια σειρά από προϊόντα της πρωτογενούς παραγωγής βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις. Πρόκειται φυσικά για τις ελιές και το λάδι, για τη φέτα και τα λοιπά τυροκομικά προϊόντα μας, τα ακτινίδια, τα σπαράγγια, τον κρόκο, τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας.

Από το σύνολο των κορυφαίων εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων το 1/3 σχεδόν συνδέονται άμεσα με την αγροτική και την πρωτογενή παραγωγή της χώρας: Φρούτα και λαχανικά, δημητριακά, βαμβάκι, καπνός, φυτικά έλαια, ποτά, διάφορα προϊόντα διατροφής.

Προϊόντα που παράγουν, μεταποιούν και εξάγουν οι Συνεταιρισμοί μέλη μας, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στο ισοζύγιο της χώρας.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα είναι ο βασικός πυλώνας της οικονομικής ανάκαμψης του 2017, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 3,6% (με πρόβλεψη για αύξηση 4% το 2018).

Μάλιστα, η Κομισιόν εκτιμά ότι συνολικά οι εισαγωγές της ΕΕ θα τρέξουν ταχύτερα από ότι οι ευρωπαϊκές εξαγωγές το 2017, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά προϊόντα που κατευθύνονται σε υψηλό ποσοστό στις αγορές των κρατών-μελών.

Για 25 χώρες, μάλιστα, η Ελλάδα είναι βασικός προμηθευτής, ποσοστά συμμετοχής στις εισαγωγές τους που ξεπερνούν το 80%.
Φυσικά τα περιθώρια παραμένουν τεράστια.

Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ εργάζεται ώστε να σχεδιαστούν οι πολιτικές και να διαμορφωθούν οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στους ίδιους τους παραγωγούς πρώτα και στους Συνεταιρισμούς μας να αυξήσουμε την παραγωγή, να της προσδώσουμε την αξία που πραγματικά της ανήκει, να αυξήσουμε το αγροτικό ΑΕΠ της χώρας και να δημιουργήσουμε πλούτο για την ελληνική κοινωνία.

Τα συνεταιριστικά αγροτικά προϊόντα είναι ο θησαυρός που έχουμε στα χέρια μας. Και πρέπει να τον αξιοποιήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Χρειάζονται συνέργειες, άρση των γραφειοκρατικών κωλυμάτων, βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, χαλάρωση της φορολογικής θηλιάς, παράλληλη υποστήριξη από το ίδιο το κράτος.

 

Δική μας ευθύνη είναι να παράγουμε αρίστης ποιότητας προϊόντα. Το κάνουμε. Και με συστηματική δουλειά δεκαετιών, καταφέραμε να ανοίξουμε εξαγωγικούς δρόμους, ώστε εκατομμύρια καταναλωτές σε όλο τον κόσμο να μπορούν σήμερα να απολαύσουν το προϊόν του μόχθου του Έλληνα παραγωγού.

Οι Συνεταιρισμοί μας έχουν αναπτύξει υποδομές και διαθέτουν την εμπειρία για να κάνουν πολλά περισσότερα. Από ετών, οργανωμένα και με συνέπεια, ανταποκρίνονται στο αίτημα των καταναλωτών της χώρας και του εξωτερικού για ασφαλή προϊόντα, επώνυμα, πιστοποιημένα, με ιχνηλασιμότητα, ώστε να ξέρει ο τελικός αποδέκτης ποιος παρήγαγε αυτό που αγοράζει, που, πότε και με ποιες καλλιεργητικές μεθόδους.

Τα συνεταιριστικά αγροτικά προϊόντα έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, όπου κι αν τα βρίσκουν. Έχουν αποδείξει την αξία και τη δυναμική τους.
Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ καλεί τους καταναλωτές να προτιμούν τα συνεταιριστικά προϊόντα γεωργικής και κτηνοτροφικής προέλευσης, αλλά και τους παραγωγούς να ενταχθούν και στηρίξουν τους Συνεταιρισμούς μας, ώστε όλοι μαζί να δυναμώσουμε ακόμη περισσότερο και να πάμε τα προϊόντα μας όσο πιο μακριά γίνεται, με όσα οφέλη θα έχει αυτό για τη χώρα, για τις τοπικές κοινωνίες, για τον ίδιο τον παραγωγό.

Απάντηση