ΠΕΛΛΑΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Καϊμακτσαλάν: Το δημοφιλές χειμερινό θέρετρο με τη σπάνια φυσική ομορφιά

Το Καϊμακτσαλάν αποτελεί έναν πολύ δημοφιλή χειμερινό προορισμό της Μακεδονίας, που φιλοξενεί ένα από τα πιο ξακουστά χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, καταφέρνοντας να συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών. Πρόκειται για την υψηλότερη κορυφή του όρους Βοράς, αλλά και για το τρίτο ψηλότερο βουνό στην Ελλάδα. Η τουρκική ονομασία του, που ερμηνεύεται ως «γη του καϊμακιού» ή «τόπος απαλός σαν κρέμα», δεν είναι τυχαία.

Η ποιότητα και η διάρκεια του χιονιού, που ξεκινάει από τον Νοέμβριο και διαρκεί μέχρι τις αρχές Μαΐου, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού, προσφέρουν απεριόριστες επιλογές στους λάτρεις των χειμερινών αθλημάτων. Παρόλα αυτά, το Καϊμακτσαλάν δεν θα απογοητεύσει και τους λιγότερο δραστήριους, οι οποίοι μπορούν να χαλαρώσουν στο ζεστό σαλέ του καταφύγιου, να κάνουν πεζοπορία, να απολαύσουν το φυσικό τοπίο και τη μαγευτική θέα από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, που αποτελεί μνημείο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Άλλωστε, το μέρος αποτελεί ιδανική βάση για κοντινές εξορμήσεις και επισκέψεις σε παραδοσιακούς οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και όμορφες λίμνες, εντυπωσιακούς καταρράκτες και ιαματικά νερά.

Παλαιός Άγιος Αθανάσιος: Ο παραδοσιακός οικισμός με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική
Ο Άγιος Αθανάσιος ξεχωρίζει για την παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική του με τα αναπαλαιωμένα πέτρινα σπίτια, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται παραδοσιακοί ξενώνες, καθώς και πολυτελή ξενοδοχεία. Και μπορεί πριν μερικά χρόνια, στα μέσα της δεκαετίας του ’80, το μικρό χωριό να είχε αρχίσει να ερημώνει, με τους κατοίκους να το εγκαταλείπουν, καθώς το χιόνι τους απέκλειε για πολλούς μήνες, όμως η δημιουργία του χιονοδρομικού το 1995 άλλαξε τα δεδομένα…

Σήμερα, αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό, με τουριστική κίνηση που διαρκεί όλο το χρόνο, και πλήθος προσεγμένων ταβερνών με καλής ποιότητας φαγητό, μαγαζιών με τοπικά προϊόντα και γραφικών καφέ με σεβασμό στην τοπική αρχιτεκτονική. Στην επίσκεψή σας, αξίζει μία στάση στο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου, με τη θέα στη Βεγορίτιδα και τα γύρω χωριά. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται επίσης οι επιβλητικοί καταρράκτες της Έδεσσας, η λίμνη Βεγορίτιδα, καθώς και τα Λουτρά Πόζαρ.

Ένα ιδιότυπο «spa» στα Λουτρά Πόζαρ
Κόσμος από ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς και τα Βαλκάνια επισκέπτεται τις μεταλλικές πηγές με ιαματικά νερά για να επωφεληθεί από τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Αναβλύζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια από το βουνό με τη θερμοκρασία τους να αγγίζει τους 37° C και δημιουργούν ένα πραγματικά εντυπωσιακό θέαμα. Στην περιοχή υπάρχουν πλήρως οργανωμένες και διαμορφωμένες υπαίθριες κοιλότητες, εσωτερικές και εξωτερικές πισίνες και χαμάμ, που χρησιμοποιούνται για λουτροθεραπεία, τόνωση και χαλάρωση.

Οι ιαματικές πηγές βρίσκονται στην είσοδο του φαραγγιού, σε ένα εντυπωσιακό κατάφυτο τοπίο γεμάτο πλατάνια, δίπλα σε έναν μεγάλο καταρράκτη με κρύο νερό. Η γύρω περιοχή προσφέρεται για περιπάτους, αναρριχήσεις και εξερευνήσεις, καθώς είναι γεμάτη μονοπάτια και ξύλινες γέφυρες.

Επιλέξτε τον κεντρικό δρόμο για να φτάσετε στα λουτρά, ώστε να έχετε την ευκαιρία να κάνετε μία στάση στην Έδεσσα, να περπατήσετε στον παραδοσιακό οικισμό Βαρόσι και να θαυμάσετε τους περίφημους καταρράκτες.

 

ΠΗΓΗ: CNN GREECE

 

Απάντηση