ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΥΓΕΙΑΣ

Έχεις παρατηρήσει ότι ξυπνάς πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι; Ήρθε η ώρα να μάθεις το γιατί…

Είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά πράγματα που μπορεί να σου συμβούν, υπάρχει όμως επιστημονική εξήγηση για αυτό.

Πόσες φορές, έχεις πέσει κομμάτια για ύπνο και έχεις ρυθμίσει το ξυπνητήρι σου, όμως για κάποιον λόγο που σε τσατίζει απίστευτα και δε γνωρίζεις, ξυπνάς λίγα λεπτά και δευτερόλεπτα πριν αυτό χτυπήσει;

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα γενικά, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Έχεις αναρωτηθεί όμως για ποιο λόγο μπορεί να σου συμβαίνει αυτό; Η επιστήμη έχει την απάντηση και σε αυτό το θέμα και όπως λέει, η συγκεκριμένη συνήθεια σχετίζεται με τον κιρκαδικό ρυθμό.

Ο κιρκαδικός αριθμός είναι στην ουσία το βιολογικό σου ρολόι, το οποίο είναι υπεύθυνο για να σου δίνει ενέργεια το πρωί και να σε κοιμίζει το βράδυ. Για να λειτουργήσει σωστά όμως, βασική προϋπόθεση είναι να τηρείς μια ρουτίνα. Αυτό σημαίνει ότι οφείλεις να πέφτεις κάθε μέρα την ίδια ώρα για ύπνο, ώστε να συνηθίσει το σώμα σου.

Επιπλέον, ο κιρκαδικός ρυθμός εξαρτάται και από ορισμένες πρωτεΐνες, οι οποίος αυξομειώνονται σταδιακά μέσα στην ημέρα και επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση, όπως και τον καρδιακό αριθμό, καθώς και τις ικανότητες της προσοχής και της γνωστικότητας.

Σε περίπτωση λοιπόν που συνηθίσεις να κοιμάσαι πάνω κάτω την ίδια ώρα κάθε μέρα, τα επίπεδα της πρωτεΐνης αυτής θα αρχίσουν να αυξάνονται περίπου μια ώρα πριν από εκείνη που είναι να ξυπνήσεις. Αυτό σαν αποτέλεσμα, θα φέρει το πρόωρο ξύπνημα σου.

ΠΗΓΗ: E-RADIO

 

Απάντηση