ΓΥΝΑΙΚΑΣΥΝΤΑΓΕΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

Χριστόψωμο, ξεχασμένη συνταγή στο μπαούλο της γιαγιάς

Το «ψωμί του Χριστού» το φτιάχνουμε παραδοσιακά, την παραμονή των Χριστουγέννων,  με ιδιαίτερη ευλάβεια και με ειδική μαγιά (από ξερό βασιλικό κ.λ.π.).
Απαραίτητος επάνω, χαραγμένος ο σταυρός. Γύρω – γύρω διάφορα διακοσμητικά σκαλιστά στο ζυμάρι ή πρόσθετα στολίδια. Αυτά τόνιζαν το σκοπό του χριστόψωμου και εξέφραζαν τις διάφορες πεποιθήσεις των πιστών.

Την ημέρα του Χριστού, ο νοικοκύρης παίρνει το χριστόψωμο, το σταυρώνει, το κόβει και το μοιράζει σ’ όλη την οικογένειά του και σε όσους παρευρίσκονται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Όπως ο Χριστός έδωσε τον άρτον της ζωής σε όλη την ανθρώπινη οικογένειά του…).

Συνταγή: Εύα Μονοχάρη

Η συνταγή είναι πανεύκολη και με σίγουρη επιτυχία!

Προετοιμασία: 1 ώρα, Ψήσιμο: 35’ λεπτά

Υλικά
450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό,
8  γρ. ξηρή μαγιά,
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο,
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη,
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι,
2 κουταλιές της σούπας σπόρους γλυκάνισου,
½ κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι σε σκόνη,
ελαιόλαδο
Υλικά για τη διακόσμηση
σουσάμι,
μέλι,
1 καρύδι
Εκτέλεση συνταγής
Το προζύμι: σε ένα μπολ βάζουμε μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει η ζάχαρη, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι από το αλεύρι και ανακατεύουμε να γίνει ένας ρευστός χυλός. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 30’ λεπτά να φουσκώσει.
Η ζύμη: Σε μία λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι. Κάνουμε ένα άνοιγμα στο κέντρο προσθέτουμε το αλάτι, το γλυκάνισο, το μαχλέπι, το προζύμι, το βούτυρο και το χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη και αφράτη ζύμη. Κρατάμε από τη ζύμη ένα κομμάτι ζυμάρι για τη διακόσμηση. Πλάθουμε ένα καρβελάκι και το βάζουμε σε ταψί 26 εκατοστών. Πλάθουμε 2 κορδόνια για να δημιουργήσουμε πάνω στο καρβελάκι  ένα σταυρό, τοποθετούμε το καρύδι, πιέζοντάς το στο κέντρο. Κάνουμε ό,τι σχέδιο μας αρέσει όπως π.χ. λουλουδάκια ή φύλλα. Αφήνουμε το ταψάκι σκεπασμένο με πετσέτα, σε αρκετά ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 35’ λεπτά. Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, το αλείφουμε με μέλι και το πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Πηγή: NaturaNrg

 

Απάντηση