ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΥΓΕΙΑΣ

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Μονόδρομος η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) αποτελεί σήμερα την 3η αιτία θανάτου και την 5η αιτία αναπηρίας

Μονόδρομο χαρακτηρίζει την αποτελεσματική εφαρμογή της εγκυκλίου για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος, σε επιστολή της προς τους αρμόδιους φορείς, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, τονίζοντας πως αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την αντιμετώπιση των χρόνιων πνευμονοπαθειών, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών αλλά και για την εξυγίανση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

«Αν οι πολίτες σταματούσαν το κάπνισμα, σε 20-30 χρόνια χρόνιες πνευμονοπάθειες όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) θα είχαν μειωθεί ή ακόμη και εξαφανιστεί, ενώ σήμερα αποτελούν την » επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας (ΕΠΕ), κ. Μιχάλης Τουμπής, στην επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας και Δημόσιας Τάξης καθώς και προς τον πρόεδρο της Βουλής, χαιρετίζοντας την έκδοση της εγκυκλίου για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος.

Δυστυχώς στη χώρα μας οι αριθμοί, παρά τις όποιες προσπάθειες εφαρμογής της νομοθεσίας, εξακολουθούν να είναι απογοητευτικοί σχετικά με τη μείωση ή τη διακοπή της καπνιστικής συνήθειας. Τα στοιχεία που παραθέτει το Δ.Σ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας είναι θλιβερά: «το 35%-45% των Ελλήνων καπνίζουν ενώ στα ανεπτυγμένα κράτη το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται από 15% έως 20%. Παράλληλα τα ποσοστά των ασθενών με χρόνιες πνευμονοπάθειες, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) εξαιτίας του τσιγάρου αυξάνονται δραματικά τα τελευταία χρόνια.

To 10,6% των Ελλήνων πάσχει από ΧΑΠ, γνωστή και ως νόσο των καπνιστών, καθώς η επίπτωση της συνδέεται ευθέως με την επίπτωση της καπνιστικής συνήθειας. Επειδή η ΧΑΠ σχετίζεται άμεσα με την καπνιστική συνήθεια, ο επιπολασμός της μπορεί να μειωθεί κυρίως με τον αποτελεσματικό έλεγχο του καπνίσματος. Στις ανεπτυγμένες χώρες η ΧΑΠ οφείλεται στο κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό. Στη χώρα μας ευθύνεται για το 13% των νοσηλειών ενώ το 56% αυτών που πάσχουν δεν το γνωρίζουν. Κάθε ασθενής με ΧΑΠ κοστίζει 5.600 ευρώ ετησίως».

Απάντηση