ΑΓΡΟΤΙΚΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Από τον Καϊλιάνη Βασίλειο Τεχνολόγο γεωπόνο:ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ. Μέθοδος παρεμπόδισης σύζευξης για την αντιμετώπιση εντομολογικών εχθρών στην καλλιέργεια

Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται η ανάγκη εφαρμογής και ανάπτυξης νέων τεχνικών φυτοπροστασίας των εχθρών των καλλιεργειών. Η χρήση καινοτόμων προϊόντων και μεθόδων (όπως είναι η χρήση Φερομονών για Παρεμπόδιση Σύζευξης) πρέπει να είναι φιλική προς το περιβάλλον, τον παραγωγό αλλά και τον καταναλωτή, να συντελεί στη βελτιστοποίηση της παραγόμενης ποσότητας αλλά και στην ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων, προσθέτοντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις όλο και αυξανόμενες απαιτήσεις των διεθνών αγορών.

Παρεμπόδιση Σύζευξης (Mating Disruption) ονομάζεται η μέθοδος σύμφωνα με την οποία, διαμέσου της χρήσης τεχνητώς παραγόμενων σεξουαλικών φερομονών που διαχέονται με ειδικούς εξατμιστήρες στην ατμόσφαιρα, παρεμποδίζοντας τα ακμαία αρσενικά να εντοπίσουν τα θηλυκά. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, δεν επιτυγχάνεται η σύζευξη μεταξύ θηλυκών και αρσενικών λεπιδόπτερων με αποτέλεσμα την μείωση της αναπαραγωγικής δυνατότητας του πληθυσμού του εντόμου και κατ’ επέκτασιν την μείωση του πληθυσμού και την ελαχιστοποίηση της ζημιάς στους παραγόμενους καρπούς.

 

ΒΑΣΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗΣ ΣΥΖΕΥΞΗΣ:

1.    Συντελεί στην μείωση των ψεκασμών με τα συμβατικά εγκεκριμένα εντομοκτόνα με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση των συνολικών υπολειμμάτων (πλεονέκτημα για την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών) .

2.    Το προϊόν είναι φιλικό  προς τον  καταναλωτή και το περιβάλλον.

3.    Το παραγόμενο ροδάκινο έχει άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και είναι υψηλής εμπορικής αξίας.

4.    Η χρήση προϊόντων φερομόνης είναι συμβατή με την ωφέλιμη πανίδα και δεν δημιουργεί ανθεκτικότητα στους εχθρούς – στόχους.

5.    Είναι ιδανικό εργαλείο στα προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης και συμβάλλει στην ορθολογική χρήση Φ.Π. όπως προβλέπεται και στην οδηγία 128/2009 ΕΕ, για την αειφόρο γεωργία.

6.    Η διάρκεια δράσης της μεθόδου καλύπτει όλη την  καλλιεργητική περίοδο.

Παγκοσμίως, η έκταση στην οποία εφαρμόζεται η Μέθοδος Παρεμπόδισης Σύζευξης κυμαίνεται στα 12.000.000 στρέμματα, με κύριες καλλιέργειες βαμβάκι, ροδάκινα, μήλα, αχλάδια, καρύδια, αμπέλι, ντομάτα κ.α.

Κατά σειρά, οι πιο διαδεδομένες χρήσεις της μεθόδου στην Ελλάδα είναι:

·       Ροδάκινο για τον έλεγχο Καρπόκαψας (Cydia molesta) , Ανάρσιας (Anarsia lineatella), και Φυλλοδέτη  ( Adoxophyes orana).

·       Μήλο, Αχλάδι και Καρύδι για τον έλεγχο καρπόκαψας (Cydia pomonella).

·       Αμπέλι για τον έλεγχο της Ευδεμίδας (Lobesia botrana).

·       Τομάτα θερμοκηπίου  για τον έλεγχο του Φυλλορύκτη της ντομάτας (Tuta absoluta).

Σημαντικούς παράγοντες για την επιτυχία της μεθόδου αποτελούν:

·       Η χρονική στιγμή που θα τοποθετηθούν οι εξατμιστήρες της Μεθόδου Παρεμπόδισης Σύζευξης (τοποθέτηση πριν την έναρξη της πτήσης της πρώτης γενεάς του εντόμου) και η χρήση φερομονικών παγίδων παρακολούθησης (για την εκτίμηση των πληθυσμών των εντόμων – εχθρών).

·       Η έκταση των αγροτεμαχίων : Όσο περισσότερο εκτεταμένη είναι η εφαρμογή των φερομονών τόσο πιο θεαματικά είναι τα αποτελέσματα.

·       Η επίβλεψη των αγροτεμμαχίων από εξειδικευμένους γεωπόνους, ώστε εφόσον το κρίνουν απαραίτητο, να πραγματοποιηθούν εντοπισμένοι ψεκασμοί την κατάλληλη χρονική στιγμή με το κατάλληλο σκεύασμα.

001 002 003

 

 

Απάντηση