ΑΓΡΟΤΙΚΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Καϊλιάνης Βασίλης Τεχνολόγος γεωπόνος: Αρρώστιες της Μηλιάς της περιόδου αυτής και τρόποι αντιμετώπισης

Αγαπητοί φίλοι του  AVENA.GR και του AVENA FM 97,7 πιστοί στο ραντεβού μας την ενημέρωση των αγροτών της περιοχής μας για τους εχθρούς και ασθένειες των καλλιεργειών της περιοχής μας θα πρέπει να πούμε ότι άμεσα, στις πεδινές περιοχές του νομού μας, θα πρέπει να γίνουν ψεκασμοί για την ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ ΤΗΣ ΜΗΛΙΑΣ*.

H αναμενόμενη, λοιπόν, 3η πτήση του εντόμου ξεκίνησε το διήμερο 10 – 11  Ιουλίου σύμφωνα με τα ευρήματα των παγίδων των ΔΑΟΚ Πιερίας και Ημαθίας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα αυτά, υπολογίζεται ότι η έναρξη των ωοτοκιών θα είναι γύρω στις 15 – 17 Ιουλίου και οι πρώτες εκκολάψεις γύρω στις 21 – 23 Ιουλίου.

Ο ενδεικτικός τρόπος δράσης ανάλογα με τον τρόπο δράσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων είναι από 17 έως 20 Ιουλίου για τα σκευάσματα με εφαρμογή κατά την εναπόθεση των ωών και από 21 έως 24 Ιουλίου για τα σκεύασματα που στοχεύουν στις νεαρές προνύμφες.

Επισημαίνεται επίσης ότι οι παραγωγοί προκειμένου να πάρουν απόφαση επέμβασης ή όχι και πότε, καλούνται να λαμβάνουν υπόψιν τις δικές τους παρατηρήσεις και το ιστορικό του κάθε οπωρώνα ενώ επειδή η πλειονότητα των αυγών αποτίθεται στα ψηλά κλαδιά θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για καλό λούσιμο και των κορυφών των δένδρων.

Επίσης επειδή υπάρχει και ο κίνδυνος της ανθεκτικότητας της καρπόκαψας στην ίδια δραστική ουσία του σκευάσματος, θα πρέπει να γίνεται εναλλαγή δραστικών ουσιών ανά εφαρμογή.

(Η εφαρμογή για την ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ καταπολεμά και τις ΝΑΡΚΕΣ.)

*Επισημαίνεται ότι το παρόν κείμενο αποτελεί κείμενο ενημερωτικού χαρακτήρα και ότι για περισσότερες πληροφορίες, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στους κατά τόπους αρμόδιους γεωπόνους.

ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ2 ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ3

Απάντηση