ΑΓΡΟΤΙΚΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Καϊλιάνης Βασίλης Τεχνολόγος γεωπόνος:Για φυλλοδέτη,αναρσία και καρπόκαψα,πρέπει να ψεκάσουν οι ροδακινοπαραγωγοί

Αγαπητοί φίλοι του  AVENA.GR και του ΡΑΔΙΟ AVENA 97,7 συνεχίζουμε την ενημέρωση των αγροτών της περιοχής μας για τους εχθρούς και ασθένειες των καλλιεργειών που καλλιεργούνται στην περιοχή μας και την ορθολογική καταπολέμηση τους.

Έτσι λοιπόν, στις πεδινές περιοχές του νομού μας θα πρέπει να γίνουν ψεκασμοί για τον ΦΥΛΛΟΔΕΤΗ, την ΑΝΑΡΣΙΑ και την ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ ΤΗΣ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ*.

ΦΥΛΛΟΔΕΤΗΣ: Σύμφωνα λοιπόν με τα δεδομένα των παγίδων των αντιστοίχων ΔΑΟΚ σε περιοχές της Ημαθίας, της Πιερίας και της Πέλλας, μέσα στις οποίες εκτείνεται η καλλιέργεια του ροδάκινου, εκτιμάται ότι ξεκίνησε η 3η πτήση του εντόμου στις 28 – 29 Ιουλίου και οι ωοτοκίες υπολογίζονται από 31 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου ενώ οι εκκολάψεις υπολογίζονται από 3 έως 5 Αυγούστου. Ο ενδεικτικός χρόνος επέμβασης ανάλογα με τον τρόπο δράσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων είναι από 31 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου για σκευάσματα με τρόπο δράσης κατά την εναπόθεση των ωών και από τις 5 έως 8 Αυγούστου για σκευάσματα που στοχεύουν στις νεαρές προνύμφες. Θαπρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον αριθμό ημερών αναμονής από την επέμβαση μέχρι την συγκομιδή, ενώ συνίσταται ψεκασμός με σκευάσματα του Βακίλου Bacillus Thurigiensis σε ποικιλίες που πρόκειται να συγκομιστούν άμεσα λόγω της μηδενικής υπολλειματικότητας χημικής ουσίας στους καρπούς ή ανπροτιμηθεί σκεύασμα με χημική ουσία συνίσταται εναλλαγή προηγούμενων σκευασμάτων εφαρμογής, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης ανθεκτικότητας. Επειδή η προσβολή των καρπών εντοπίζεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στο ψηλότερο τμήμα της κόμης των δέντρων (2 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους και άνω), να ληφθεί μέριμνα ώστε να καλυφθούν με επιμελημένη εφαρμογή του ψεκασμού, οι κορυφές των δένδρων.  Βεβαίως, η τάση της πορείας των πληθυσμών των εντόμων, δεν μπορεί να είναι αντιπροσωπευτική για κάθε αγροτεμάχιο. Οι παραγωγοί, προκειμένου να πάρουν την απόφαση επέμβασης ή όχι και πότε, καλούνται να λαμβάνουν υπόψη τους τις δικές τους παρατηρήσεις και το ιστορικό του κάθε οπωρώνα.

ΑΝΑΡΣΙΑ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ ΚΑΙ ΒΛΑΣΤΟΡΥΚΤΗΣ (ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ) ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ: Η πτήση των εντόμων εμφανίζεται συνεχής, με αύξηση συλλήψεων το χρονικό διάστημα από 25 έως 31 Ιουλίου ενώ οι περισσότερες ωοτοκίες υπολογίζονται το χρονικό διάστημα από 31 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου και οι περισσότερες εκκολάψεις (παρουσία των νεαρών προνυμφών) υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 5-9 Αυγούστου. Η επέμβαση για τον Φυλλοδέτη καταπολεμά αποτελεσματικά και την Ανάρσια και τον Βλαστορύκτη (Καρπόκαψα ροδακινιάς).

*Επισημαίνεται ότι το παρόν κείμενο αποτελεί κείμενο ενημερωτικού χαρακτήρα και ότι για περισσότερες πληροφορίες, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονταιστους κατά τόπους αρμόδιους γεωπόνους

 

Απάντηση