ΑΓΡΟΤΙΚΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ με τις προϋποθέσεις έναρξης λειτουργίας των επιχειρήσεων παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού

Τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία έναρξης λειτουργίας των επιχειρήσεων παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού καλλιεργούμενων φυτικών ειδών και των επιχειρήσεων εμπορίας του υλικού αυτού, περιγράφει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιεύθηκε στον διαδικτυακό τόπο Διαύγεια. Όπως αναφέρει η ΚΥΑ, οι τύποι των επιχειρήσεων, που παράγουν και εµπορεύονται ή εµπορεύονται πολλαπλασιαστικό υλικό, καθορίζονται ως εξής: α) «Σποροπαραγωγική επιχείρηση», β) «Φυτωριακή επιχείρηση τύπου Α», γ) «Φυτωριακή επιχείρηση τύπου Β», δ) «Φυτωριακή επιχείρηση τύπου Γ», ε) «Επιχείρηση Εµπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού τύπου Α», στ) «Επιχείρηση Εµπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού τύπου Β». Για την έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων οι ενδιαφερόµενοι, φυσικά ή νοµικά πρόσωπα, υποβάλλουν στο κατά τόπο αρµόδιο Τµήµα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΥπΑΑΤ (TAA), αναγγελία έναρξης λειτουργίας της επιχείρησης, συνοδευόµενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αναφέρονται στην ΚΥΑ.

Τα δικαιολογητικά αυτά είναι τα εξής:

α) Αντίγραφο πληρωµής του παραβόλου της παρ. 1 του άρθρου 27 του ν. 1564/1985.

β) Τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν ότι η επιχείρηση απασχολεί υπεύθυνο επιστήµονα πτυχιούχο γεωπόνο του πανεπιστηµιακού τοµέα ή πτυχιούχο γεωπόνο του τεχνολογικού τοµέα, δηλαδή:

αα) Βεβαίωση Άσκησης Γεωτεχνικού Επαγγέλµατος του Γεωτεχνικού Επιµελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) ή τίτλο σπουδών του υπεύθυνου επιστήµονα.

ββ) Αναλυτική περιοδική δήλωση (ΑΠ∆) απασχόλησης του υπεύθυνου επιστήµονα της επιχείρησης, µε αποδεικτικό καταχώρισης από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ή όπου δεν υπάρχει αυτή αντίγραφο αναγγελίας πρόσληψης του υπεύθυνου επιστήµονα.

γγ) Τα έγγραφα από τα οποία προκύπτουν τα στοιχεία του φυσικού προσώπου ή για νοµικά πρόσωπα το Γενικό Πιστοποιητικό του Γενικού Εµπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) ή τη βεβαίωση εγγραφής / ενηµερότητας του Αγροτικού Συνεταιρισµού στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισµών και άλλων συλλογικών φορέων του ν. 4384/2016 (Α΄ 78), καθώς και τα νοµιµοποιητικά έγγραφα εκπροσώπησης του νοµικού προσώπου.

δδ) Αποδεικτικά για τα δικαιώµατα χρήσης των εγκαταστάσεων και του µηχανολογικού εξοπλισµού που έχουν σχέση µε τη δραστηριότητα της επιχείρησης (όπως τίτλοι ιδιοκτησίας, µισθωτήρια κλπ).

εε) Αποδεικτικά απόκτησης ή µίσθωσης του εργαστηριακού εξοπλισµού.
στστ) Aποτελέσµατα εργαστηριακών νηµατωδολογικών εξετάσεων εδάφους ή/και εδαφικών υποστρωµάτων.

 

Στην αναγγελία έναρξης λειτουργίας της επιχείρησης, αναγράφονται υποχρεωτικά τα παρακάτω στοιχεία:

α) Ο τύπος της επιχείρησης (σποροπαραγωγική, φυτωριακή τύπου Α ή Β ή Γ, εµπορίας τύπου Α ή Β) και η ειδίκευσή της σε φυτικά είδη.

β) Η έδρα της επιχείρησης.

γ) Η επωνυµία της επιχείρησης ή το ονοµατεπώνυµο του φυσικού προσώπου, µε πλήρη στοιχεία (ΑΦΜ, διεύθυνση, φαξ, τηλέφωνα και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδροµείου).

δ) Οι εγκαταστάσεις, όπως εργαστήρια, αποθήκες, τα υποκαταστήµατα της επιχείρησης µε πλήρη στοιχεία (διεύθυνση, φαξ και τηλέφωνα), καθώς και τα οικόπεδα, αγροτεµάχια, ιδιόκτητα ή µη (θέση, περιγραφή, κ.λπ.), που έχουν σχέση µε τη δραστηριότητα της επιχείρησης.

ε) Το ονοµατεπώνυµο του απασχολούµενου υπεύθυνου επιστήµονα και, όπου προβλέπεται, του εκπαιδευµένου για την εµπορία του πολλαπλασιαστικού υλικού προσωπικού.

στ) Το ονοµατεπώνυµο του νόµιµου εκπροσώπου της επιχείρησης.

Μετά τη διενέργεια διοικητικού ελέγχου από το κατά τόπο αρµόδιο ΤΑΑ, εάν εντός προθεσµίας τριών (3) µηνών από την υποβολή της αναγγελίας διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις, η επιχείρηση καταχωρίζεται στο αντίστοιχο µητρώο επιχειρήσεων παραγωγής και εµπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού καλλιεργούµενων φυτικών ειδών από το κατά τόπο αρµόδιο ΤΑΑ, χορηγείται σε αυτήν Βεβαίωση Συνδροµής των Νοµίµων Προϋποθέσεων για την άσκηση της σχετικής δραστηριότητας και η επιχείρηση ξεκινάει να λειτουργεί νομίμως.

ΠΗΓΗ: AGROTYPOS.GR

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Καϊλιάνης Βασίλειος (Τεχνολόγος Γεωπόνος)

Απάντηση