ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ως 3 Οκτώβρη διορθώσεις σε εξισωτική και Βιολογικά

Καϊλιάνης Βασίλειος – Τεχνολόγος Γεωπόνος

Περιθώριο µέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2018 (δύο µήνες επιπλέον από την περσινή προθεσµία) έχουν οι παραγωγοί προκειµένου να υποβάλλουν στις πύλες ΟΣ∆Ε αιτήµατα επιλεξιµότητας, άρσης επικάλυψης και διόρθωσης των δηλώσεων ΟΣ∆Ε, µέσω διοικητικών πράξεων. Κατ’ εξαίρεση, όπως ορίζει η εγκύκλιος που υπογράφει ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Θανάσης Καπρέλης, οι παραγωγοί που έχουν αιτηθεί εξισωτική αποζηµίωση – Μέτρο 13 και Μέτρο 11 Βιολογικής Γεωργίας, πρέπει να υποβάλλουν αίτηµα διοικητικής πράξης, έως την Τρίτη 3 Οκτωβρίου.

Σηµειώνεται πως η διόρθωση των σταθερών στοιχείων της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, επιτρέπεται ανά πάσα στιγµή, κατά τη διάρκεια των προβλεπόµενων εµπρόθεσµων πληρωµών ενισχύσεων, εφόσον προσκοµίζονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Όσον αφορά τη διαδικασία, οι γεωργοί υποβάλλουν ηλεκτρονικό αίτηµα µέσω των ΚΥ∆, που απευθύνεται στις αρµόδιες Περιφερειακές ∆ιευθύνσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, συνοδευόµενο µε τα απαραίτητα δικαιολογητικά τεκµηρίωσης. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία καταχώρισης των στοιχείων από τον παραγωγό, εκτυπώνεται το σχετικό µηχανογραφηµένο έντυπο αίτησης µε προσυµπληρωµένα τα στοιχεία του παραγωγού, καθώς και τα αναλυτικά στοιχεία των αιτούµενων τροποποιήσεων, όπως καταγράφηκαν στην εφαρµογή. Ο παραγωγός υπογράφει το εν λόγω έντυπο αίτησης, το οποίο σκανάρεται µαζί µε τα τυχόν δικαιολογητικά τεκµηρίωσης και εν τέλει αποθηκεύονται όλα στην ανωτέρω εφαρµογή, στην καρτέλα του παραγωγού, προκειµένου να εξεταστούν από την αρµόδια ∆ιεύθυνση/Μονάδα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

∆ιοικητικές πράξεις στα γενικά στοιχεία της Ενιαίας Αίτησης
Επιτρέπεται η διόρθωση σε λάθη αβλεψίας ή απροσεξίας, που αφορούν απλά γραφικά λάθη και παραλείψεις που διαπιστώνονται κατά τη βασική εξέταση της αίτησης, τέτοια λάθη προκύπτουν από ασυµφωνία των σταθερών στοιχειών του αιτούντος µε τα στοιχεία που προέρχονται από την εξέταση των επίσηµων εγγράφων που έχουν προσκοµισθεί. Επισηµαίνεται ότι θα πρέπει να συµφωνούν τα στοιχεία της ταυτότητας, της Α.Α.∆.Ε. του υπουργείου Οικονοµικών και του τραπεζικού λογαριασµού µε τα αντίστοιχα της αίτησης.
∆ιασταύρωση των σταθερών στοιχείων πραγµατοποιείται και µε το αρχείο της Κτηνιατρικής Βάσης ∆εδοµένων. Σε περιπτώσεις ασυµφωνίας στα προσωπικά στοιχεία (επώνυµο ή/και όνοµα) µε το αρχείο της Κ.Β.∆., δύναται να πραγµατοποιούνται διορθώσεις µε διοικητική πράξη. Επισηµαίνεται ότι πρέπει τα προσωπικά στοιχεία της Ε.Α.Ε., της Α.Α.∆.Ε. του υπουργείου Οικονοµικών, του τραπεζικού λογαριασµού και της Κ.Β.∆. να συµφωνούν µε τα στοιχεία που αναγράφονται στο ∆ελτίο Ταυτότητας.

Ανάκλησηαίτησης
1. Κατόπιν αιτήµατος του γεωργού επιτρέπεται η ανάκληση µιας δήλωσης στο σύνολο της, µε προσκόµιση Υπεύθυνης ∆ήλωσης και θεώρηση γνησίου υπογραφής από αρµόδια εθνική αρχή στην Περιφερειακή ∆ιεύθυνση της περιοχής του ή απευθείας στην Κεντρική Υπηρεσία στην οποία αιτείται τη διαγραφή.
2. Επιτρέπεται η εν όλω ανάκληση αιτήµατος Άµεσων Ενισχύσεων.
3. Επιτρέπεται η εν µέρει ανάκληση αιτήµατος Άµεσων Ενισχύσεων
και συνδεδεµένων στην αίτηση
και σε µεµονωµένο αγροτεµάχιο.
4. Επιτρέπεται η ανάκληση Αιτήµατος Συµµετοχής σε
µέτρα/δράσεις στην αίτηση
και σε µεµονωµένο αγροτεµάχιο.
5. Οι ανακλήσεις κατά τα παραπάνω, επαναφέρουν τον αιτούντα στη θέση που βρισκόταν πριν υποβάλει την εν λόγω
αίτηση ενίσχυσης ή τµήµα της αίτησης ενίσχυσης.
Παράδοση βάμβακος ως 31/1 για συνδεδεμένη
Οι παραδόσεις στα εκκοκκιστήρια για τους βαµβακοπαραγωγούς που θέλουν να τύχουν της ειδικής ενίσχυσης των 74,9 ευρώ το στρέµµα, θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2018 το αργότερο. Αυτό ορίζει εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία µεταξύ άλλων περιγράφει τις υποχρεώσεις των παραγωγών βάµβακος αναλυτικά, ως εξής:
1. Οι παραγωγοί πρέπει να έχουν χρησιµοποιήσει για την καλλιέργειά τους αποκλειστικά πιστοποιηµένο σπόρο µε ελάχιστη ποσότητα 16 κιλών ανά καλλιεργούµενο εκτάριο ή 13 κιλών ανά εκτάριο στην περίπτωση καλλιέργειας υβριδίων βάµβακος µε καταληκτική ηµεροµηνία σποράς την 31η Μαΐου 2017 εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας.
Η σπορά των επιλέξιµων εκτάσεων µε βαµβάκι αποδεικνύεται µε την προσκόµιση πρωτοτύπου τιµολογίου αγοράς ή τιµολογίου αγοράς- δελτίου αποστολής ή απόδειξη λιανικής πώλησης και βεβαίωση του φορέα πώλησης σπόρου ανά ποικιλία και καρτέλας σπόρου και εξασφαλίζει ελάχιστη πυκνότητα 100.000 φυτών ανά εκτάριο.
2. Οι παραγωγοί πρέπει να συγκοµίζουν και να παραδίδουν τουλάχιστον την ελάχιστη στρεµµατική απόδοση της καλλιεργητικής ζώνης στην οποία ανήκουν, υπογράφοντας σύµβαση µε την εκκοκκιστική επιχείρηση ή τη Συνεταιριστική Οργάνωση.
3. Να µην παραδίδουν σύσπορο βαµβάκι µε ποσοστό ξένων υλών µεγαλύτερο του 10% διότι δεν θα λαµβάνεται υπόψη στον υπολογισµό της ελάχιστης στρεµµατικής απόδοσης.

 

ΠΗΓΗ: AGRONEWS.GR
ΕΛΕΓΧΟΣ.jpg

Απάντηση