ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ELFE (πρώην ΒΦΛ): Μόνο με αέριο εξισορρόπησης λειτουργούν πλέον οι εγκαταστάσεις των Λιπασμάτων Καβάλας

Καϊλιάνης Βασίλειος – Τεχνολόγος Γεωπόνος

Με περιορισμένες ποσότητες καυσίμου λειτουργούν οι εγκαταστάσεις της λιπασματοβιομηχανίας ELFE (πρώην ΒΦΛ) στην Καβάλα. H ΔΕΠΑ προχώρησε από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 6 Οκτωβρίου σε διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου, λόγω μη πληρωμής ποσοτήτων που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ της εταιρίας αερίου και της βιομηχανίας.

Σύμφωνα με πηγές της ΔΕΠΑ, η εταιρία παροχής αερίου, κατόπιν πρόσφατης σχετικής απόφασης που έλαβε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της, προχώρησε σε «μηδενική δήλωση» καθώς η ELFE δεν τήρησε τις τελευταίες εβδομάδες τη συμφωνία για πληρωμή του αερίου που χρησιμοποιεί κατά 50% με την καταβολή μετρητών. Το υπόλοιπο σχεδιαζόταν να πληρώνεται με επιταγές πελατών της.Το θέμα της διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου έγινε γνωστό από τα σωματεία των εργαζομένων των εταιριών «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης Α.Ε.», PFIC LTD και CENTROFAROSERVICES, οι οποίοι με ανοικτή τους επιστολή απευθύνονται προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Θόδωρο Κιτσάκο,ζητώντας του να αρχίσει ξανά την προμήθεια φυσικού αερίου και να λύσει τη διαφορά με την ELFE στα δικαστήρια.

Τα σωματεία των εργαζομένων των εταιριών που μισθώνουν τις εγκαταστάσεις της Βιομηχανίας υποστηρίζουν πως «μας νοιάζει μόνο να ταΐζουμε τις οικογένειές μας και να μην οδηγηθούν οι εταιρίες που δουλεύουμε σε παύση εργασιών λόγω μη δυνατότητας παραγωγής λιπασμάτων, αφού πρώτη ύλη είναι το φυσικό αέριο».

Η διοίκηση της ΔΕΠΑ, κατόπιν ενεργειών του κ. Κιτσάκου και σε συντονισμό με τους μετόχους της εταιρίας ΤΑΙΠΕΔ και τα Ελληνικά Πετρέλαια, ανέλαβε να διαχειριστεί με νομικό τρόπο την υπόθεση της ELFE, μια και τα χρέη της βιομηχανίας προς την εταιρία αερίου αγγίζουν τα 90 εκατ. ευρώ.

Έτσι, τον περασμένο Ιούνιο σε έκτακτη γενική συνέλευση, αποφασίστηκε η προμήθεια φυσικού αερίου της χημικής βιομηχανίας, εφόσον οι ποσότητες πληρώνονταν σε εβδομαδιαία βάση, οι μισές με μετρητά και οι άλλες μισές με επιταγές πελατών που δεν είναι όμως συνδεδεμένες με την ELFE. Επίσης θα υπογράφονταν μηνιαίες συμβάσεις οι οποίες θα ανανεώνονταν μηνιαίως κι εφόσον οι όροι αυτοί τηρηθούν μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε και θα πραγματοποιείτο νέα γενική συνέλευση.

Η ELFE όμως πλήρωνε με μεταχρονολογημένες επιταγές και τον Αύγουστο η ΔΕΠΑ προχώρησε σε αγωγή για τη διεκδίκηση όλου του χρέους, ύψους περίπου 90 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ένα μήνα νωρίτερα, η διοίκηση της βιομηχανίας είχε επίσης προσφύγει στα δικαστήρια, υποστηρίζοντας ότι η ΔΕΠΑ χρέωνε παράνομα ΕΦΚ.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι για την υπόθεση της ELFE υπάρχει από την περασμένη άνοιξη παρέμβαση της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και στις αρχές του καλοκαιριού εισαγγελική παρέμβαση για τις συναλλαγές της βιομηχανίας με τη ΔΕΠΑ.

Η ELFE με προσφυγές της στα δικαστήρια ζητούσε τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά της απόφασης της γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΠΑ τον Ιούνιο. Πηγές της τελευταίας αναφέρουν ότι τα αρμόδια δικαστήρια τέσσερις φορές μέχρι σήμερα έχουν απορρίψει τις αιτήσεις αυτές, δικαιώνοντας τη ΔΕΠΑ.

Η πρώην ΒΦΛ ως γνωστόν είχε μεταβιβαστεί το 2009 στον όμιλο Λαυρεντιάδη,αφού είχε προηγηθεί και συμφωνία ρύθμισης των χρεών, ύψους 120 εκατ. ευρώ, με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Χρέη, τα οποία, όμως, ποτέ δεν αποπληρώθηκαν.

Το 2015 η ELFE «σπάει» την παραγωγική της διαδικασία σε δύο εταιρίες, την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΒΕΕ και την PFIC LTD. Παράλληλα, το προσωπικό της ELFE μεταβιβάστηκε σε αυτές τις εταιρίες με συμβάσεις δανεισμού και ορισμένου χρόνου.

Τέλος του 2016, λύθηκε το ιδιωτικό συμφωνητικό της ELFE με την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΒΕΕ, ενώ στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα δεκάδες εργαζόμενοι έχουν προσφύγει κατά της απόφασης της διοίκησης της βιομηχανίας για απόλυση χωρίς αποζημίωση και οι οποίοι δικαιώθηκαν.

Η ΔΕΠΑ ουσιαστικά προχώρησε στην εκτέλεση εντολής των μετόχων της σε έκτακτη γενική συνέλευση που έγινε προ ημερών, μιας και η βιομηχανία προχωρά σε πληρωμές των ποσοτήτων της μόνο με μεταχρονολογημένες επιταγές.

Με το αέριο εξισορρόπησης, η ELFE λαμβάνει περιορισμένες ποσότητες καυσίμου, ώστε απλά να συντηρούνται οι παραγωγικές της διαδικασίες.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Απάντηση