ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΥΓΕΙΑΣ

Πρόγραμμα AskReach: Τεχνολογία χειρός για την εύρεση χημικών ουσιών στα τρόφιμα

Το πρόγραμμα AskReach είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ασφαλούς διατροφής, το οποίο συντονίζεται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο, τον εθελοντικό οργανισμό ECOCITY, στο πλαίσιο του LIFE και τη Γερμανική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (UBA). Πρόκειται για μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, με την οποία ο καταναλωτής θα μπορεί να σκανάρει συσκευασμένα τρόφιμα για τον εντοπισμό χημικών ουσιών.

 

Η εφαρμογή στοχεύει στη προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος. Η τεχνολογία «αποκάλυψης» της σύστασης των τροφών πρόκειται να γίνει σύμμαχος των καταναλωτών κατά τις αγορές τους, καθώς θα ωθήσει παραγωγούς, κατασκευαστές, μεταποιητές, εισαγωγείς και χρήστες χημικών προϊόντων ώστε να αντικαταστήσουν τις «χημικές ουσίες που προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία», με κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις.
Η νέα τεχνολογική εφαρμογή θα ανιχνεύει αν υπάρχουν και σε τι βαθμό, επικίνδυνες ουσίες όπως καρκονογόνες, μεταλλαξιογόνες, ενδοκρινικοί διαταράκτες και άλλες που υπάγονται στη λίστα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Χημικών.

 

Επίσης, στον καταναλωτή θα δίνεται η δυνατότητα αν κάποιο προϊόν δεν αναγνωρίζεται από την εφαρμογή, να στέλνει ένα αίτημα-ερώτημα στον κατασκευαστή, για το εάν περιέχονται αυτές οι ουσίες στο προϊόν. Ο κατασκευαστής, με βάση τη νομοθεσία REACH και το άρθρο 33 –για το δικαίωμα του καταναλωτή– θα πρέπει να απαντήσει στον αγοραστή, εντός 35 ημερών για την τυχόν ύπαρξη τέτοιων ουσιών.
Η εφαρμογή, που θα είναι έτοιμη μέσα στο 2018 και θα είναι διαθέσιμη σε 13 γλώσσες, θα συνοδεύεται και από έναν ιστότοπο πληροφόρησης του καταναλωτή για όλες τις επικίνδυνες ουσίες.

ΠΗΓΗ: FROYTONEA.GR

Απάντηση