ΕΙΔΗΣΕΙΣΗΜΑΘΙΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μήνυμα του Δημάρχου Αλεξάνδρειας για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η 19η Μαΐου αποτελεί ημέρα τιμής αλλά και μέρα μνήμης για όλον τον ελληνισμό και για όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα .

Η γενοκτονία του ποντιακού Eλληνισμού συντελέστηκε με τη συν-ευθύνη των μεγάλων δυνάμεων που επέτρεψαν τον ξεριζωμό των Ποντίων από τα πάτρια εδάφη τους.

Η μεγάλη σφαγή των πάνω από 350.000 Ποντίων από τους Νεότουρκους του Κεμάλ και τους συνεχιστές του, αποτελεί μια από τις πιο μαύρες σελίδες στη σύγχρονη ιστορία, από την οποία όμως ευτυχώς δεν κατόρθωσε να σβήσει ούτε τη λάμψη του ηρωισμού και της αυτοθυσίας τους ,ούτε να σκιάσει τη θύμησή τους και την αγάπη τους για τις Αλησμόνητες Πατρίδες, οι οποίες ζουν ακόμη μέσα στην Μητέρα Πατρίδα.

Πρέπει να είμαστε περήφανοι για τους Πόντιους αδελφούς μας διότι μας έκαναν κοινωνούς της τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς που με μεράκι και αίσθημα ευθύνης, οι Πρόσφυγες του Πόντου ,διαφύλαξαν.

Συγχρόνως έχουμε χρέος όλοι οι Έλληνες , με πρωταγωνιστές τις νεώτερες γενιές των Ποντίων, ατομικά και συλλογικά να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα σαν πολιτεία ,σαν άνθρωποι στη γειτονική Τουρκία με την οποία σαφώς και επιθυμούμε την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων και καλής γειτονίας, αλλά αν θέλει να βρει θέση στην Ευρωπαϊκή οικογένεια ,οφείλει να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Είναι ιστορικό χρέος μια συγνώμη και μια Διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας για τον πόνο και τον ξεριζωμό που προκάλεσαν σε έναν υπερήφανο ,εργατικό και προοδευτικό Λαό που για πάνω από τρεις χιλιάδες χρόνια έζησε δημιουργικά και ειρηνικά στον ιστορικό Πόντο, παράγοντας αξιόλογο πολιτισμό.

Η 19η Μαΐου ορίστηκε ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των 350.000 Ελλήνων του Πόντου, αποτίνοντας έτσι έναν ελάχιστο φόρο τιμής στους συμπατριώτες μας ,τους πολίτες του αρχαίου πολιτισμού, τους στρατιώτες του Χριστιανισμού που πολέμησαν για τα ίδια ιδανικά χιλιάδες χρόνια .

Με ευλάβεια στρέφουμε σήμερα τη σκέψη μας σε αυτούς που θυσιάστηκαν και αποτίνουμε φόρο τιμής , με σεβασμό τιμούμε αυτούς που πόνεσαν και ξεριζώθηκαν και οφείλουμε μια μεγάλη αναγνώριση σε αυτούς που συνεχίζουν την ιστορία του Πόντου…
O
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΥΡΙΝΗΣ

Απάντηση