ΑΓΡΟΤΙΚΑΕΙΔΗΣΕΙΣΗΜΑΘΙΑ

Ο Καϊλιάνης Βασίλης Τεχνολόγος Γεωπόνος ενημερώνει τους αγρότες

Αγαπητοί φίλοι του site avena.gr και τουΡΑΔΙΟ AVENA 97,7 από σήμερα εγκαινιάζουμε μια νέα στήλη η οποία ως στόχο έχει την ενημέρωση των αγροτών της περιοχής μας για τους εχθρούς και ασθένειες των καλλιεργειών που καλλιεργούνται στην περιοχή μας και την ορθολογική καταπολέμηση τους. Ευελπιστούμε ότι η ενημέρωση που θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε να βάλει ένα λιθαράκι στην όσο το δυνατόν ορθολογικότερη αντιμετώπιση των κυριότερων εχθρών και ασθενειών. Εμείς από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε μέσα από το κάθε κείμενο, στην καλύτερη κατανόηση των εγγραφομένων θεμάτων που θα σας παρουσιάζουμε κάθε φορά.

Έτσι λοιπόν, στις πεδινές περιοχές του νομού μας θα πρέπει να γίνουν ψεκασμοί για την ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ ΜΗΛΙΑΣ, ΤΟ ΩΪΔΙΟ ΜΗΛΙΑΣ, ΤΑ ΞΥΛΟΦΑΓΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΕΖΙΑ – ΚΟΣΣΟΣ – ΖΕΥΖΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΛΛΑ ΤΗΣ ΑΧΛΑΔΙΑΣ*.

ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ MΗΛΙΑΣ: Σύμφωνα με τα δεδομένα των πειραματικών παγίδων του τομέα Φυτοπροστασίας της ΔΑΟΚ Ημαθίας, ξεκίνησε η 2η πτήση του εντόμου στις 30-31/05. Η εναρξη των ωοτοκιών υπολογίζεται στις 5-7 Ιουνίου και οι πρώτες εκκολάψεις στις 12-13 ΙουνίουΕνδεικτικός χρόνος επέμβασης στις 07-10 Ιουνίου για φυτοπροστατευτικά προϊόντα με εφαρμογή κατά την εναπόθεση των αυγών και στις 12-14 Ιουνίου για φυτοπροστατευτικά προϊόντα με εφαρμογή που στοχεύουν στις νεαρές προνύμφες.Συνίσταται καλό λούσιμο του κάθε δένδρου διότι η πλειονότητα των αυγών εναποτίθεται στις κορυφές των δένδρων. Η επέμβαση για την καρπόκαψα καταπολέμα και τις Νάρκες.

ΞΥΛΟΦΑΓΑ ΕΝΤΟΜΑ: Ταυτόχρονη καταπολέμηση με την Καρπόκαψα με κατάλληλο φυτοπροστατευτικό προϊόν. Για τη Σέζια ο ψεκασμός να κατευθύνεται σε κορμό και βραχίονες, για τον Κόσσο να κατευθύνεται σε λαιμό και κορμό και για τη Ζευζέρα να κατευθύνεται στις κορυφές.
ΩΪΔΙΟ ΜΗΛΙΑΣ: Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών με τις συχνές βροχοπτώσεις ευνοούν την ανάπτυξη της ασθένειας γι΄αυτό θα πρέπει να γίνει εφαρμογή με προστατευτικά-θεραπευτικά μυκητοκτόνα, συνδυαστικά με τη καταπολέμηση για Φουζικλάδιο.

ΨΥΛΛΑ ΤΗΣ ΑΧΛΑΔΙΑΣ: Από δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν σε αχλαδεώνες του νομού μας, διαπιστώθηκε η παρουσία νεαρών προνυμφών. Συνίσταται συνδυασμένη καταπολέμηση με τηνκαρπόκαψα εάν χρησιμοποιηθεί κατάλληλο φυτοπροστατευτικό προϊόν.

*Επισημαίνεται ότι το παρόν κείμενο αποτελεί κείμενο ενημερωτικού χαρακτήρα και ότι για περισσότερες πληροφορίες, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στους κατά τόπους αρμόδιους γεωπόνους.

Καϊλιάνης Βασίλειος
Τεχνολόγος Γεωπόνος

Απάντηση