ΑΓΡΟΤΙΚΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΑΙΔΕΙΑ

Λάρισα:Το πρώτο Αγροδιατροφικό Ι.Ε.Κ. στην Ελλάδα είναι γεγονός!

Το Ι.Ι.Ε.Κ. Open Mellon επενδύει στην εκπαίδευση νέων ανθρώπων σε τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας δημιουργώντας το πρώτο ιδιωτικό ΙΕΚ με κατεύθυνση στον αγροτικό χώρο με έδρα τη Λάρισα.

Η εξειδίκευση

Το Ιδιωτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης «Open Mellon», αδειοδοτήθηκε με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης τον Ιούλιο του 2014, με στόχο να παράσχει εξειδικευμένες σπουδές στον Αγροδιατροφικό τομέα.

Αφορμή για την ίδρυση του “Ι.Ι.Ε.Κ. Open Mellon” αποτέλεσε το γεγονός ότι ενώ είναι κοινά αποδεκτό ότι ένας από τους πλέον στρατηγικούς άξονες και κλάδους στους οποίους θα πρέπει να βασισθεί η εθνική οικονομία είναι η αγροτική παραγωγή[1], εντούτοις το στρατηγικό αυτό πλεονέκτημα της χώρας παραμένει ανεκμετάλλευτο, καθώς παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις σε γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες στον αγροτικό πληθυσμό, όχι μόνο σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και στους νέους.

Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει το “Ι.Ι.Ε.Κ. Open Mellon”, μέσα από την παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών αποκλειστικά στον Αγροδιατροφικό τομέα. Υπηρεσίες οι οποίες συμβάλλουν στην αναβάθμιση του παραγόμενου αγροτικού προϊόντος και κατ’ επέκταση στην ενίσχυση της τοπικής και της εθνικής οικονομίας και διασφαλίζουν τις κατάλληλες προοπτικές απασχόλησης στους νέους και νέες που θα φοιτήσουν σ΄ αυτό.

Στόχος του “Ι.Ι.Ε.Κ. Open Mellon” είναι οι απόφοιτοί του να μπορούν να παράξουν αγροτικό προϊόν το οποίο θα βασίζεται στην ποιότητα, στην τυποποίηση, στην εξωστρέφεια, στη διαφοροποίηση και στη μοναδικότητα.

Το “Ι.Ι.Ε.Κ. Open Mellon”, προσφέρει σήμερα σε αυτούς που θα το επιλέξουν:

·         Προγράμματα σπουδών που συντάσσονται και εποπτεύονται από Επιστημονικούς Συνεργάτες με σημαντική ακαδημαϊκή καριέρα και γνώση της αγοράς.

·         Σύγχρονες υποδομές θεωρητικής κατάρτισης και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια για την πρακτική άσκηση των σπουδαστών.

·         Επαφή και πρακτική άσκηση σε τοπικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται με ιδιαίτερη δυναμική στους τομείς των προσφερόμενων ειδικοτήτων αλλά και με τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδος και του εξωτερικού

·         Ευέλικτα προγράμματα για τη διευκόλυνση καταβολής των διδάκτρων

·         Επιπρόσθετες υπηρεσίες στους σπουδαστές (συμβουλευτική υποστήριξη, μαθήματα Αγγλικών, συμμετοχή σε ημερίδες – συνέδρια, εκπαιδευτικές επισκέψεις στο εξωτερικό κ.ά)

·         Κρατικό Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας επιπέδου 5 σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Νόμο 4186/2013, μετά από εξετάσεις Πιστοποίησης που διενεργεί ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

Ειδικότητες

Οι ειδικότητες που προσφέρει το ΙΕΚ Open Mellon είναι οι εξής:

1.       Τεχνικός Βιολογικής Γεωργίας

2.       Τεχνικός Δενδροκομίας και Ενναλακτικών καλλιεργειών

3.       Τεχνικός Θερμοκηπίων

4.       Στέλεχος τυποποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων

5.       Διαχειριστής Συστημάτων Εκτροφής Αγροτικών Ζώων

6.       Τεχνικός Ποτοποιίας / Αποσταγματοποιίας

7.       Στέλεχος Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών

8.       Τεχνικός Μελισσοκομίας

9.       Τεχνικός Γεωργικών Μηχανημάτων

10.   Διαχειριστής Γεωργοκτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων

11.   Τεχνικός Αμπελουργίας / Οινολογίας

12.   Τεχνικός Τυροκομίας / Γαλακτοκομίας

13.   Στέλεχος Marketing Αγροτικών Προϊόντων

14.   Στέλεχος Διεθνούς Εμπορίου Αγροτικών Προϊόντων

15.   Στέλεχος Διατροφής Διαιτολογίας

16.   Τεχνικός Αγροτουρισμού

17.   Τεχνικός Αρχιτεκτονικής Τοπίου και Περιβάλλοντος.

18.   Στέλεχος Αγροτικής Οικονομίας

[1] Η ελληνική αγροτική οικονομία απασχολεί περίπου 650.000 εργαζόμενους και παράγει 20 δις € Α.Ε.Π. Ο αγροδιατροφικός τομέας αναδεικνύεται σε πρώτη προτεραιότητα στις περισσότερες ελληνικές περιφέρειες, σύμφωνα με τις μελέτες McKINSEY/ ΣΕΒ / ΙΟΒΕ, οι οποίες προβλέπουν επίσης τη δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας για τα επόμενα 10 χρόνια. Πηγή: Ο Αγροδιατροφικός τομέας στη Θεσσαλία: Κατάσταση και Προοπτικές, Περιφερειακό Συμβούλιο Καινοτομίας Θεσσαλίας

Απάντηση