ΕΙΔΗΣΕΙΣΥΓΕΙΑΣ

Η ελληνική εφαρμογή που μας ενημερώνει για την επικινδυνότητα τροφίμων και καλλυντικών

Αλήθεια, έχετε αναλογιστεί ποτέ εάν τα προϊόντα που τρώτε ή τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε καθημερινά είναι… τοξικά; Μπορείτε να… «μεταφράσετε» όλες τις κωδικοποιήσεις που υπάρχουν στην ταυτότητα κάθε προϊόντος;

Οι περισσότεροι από εσάς σίγουρα θα απαντήσετε αρνητικά. Υπάρχει ωστόσο μια εφαρμογή που λειτουργεί σε smartphones που «σκανάρει» την ετικέτα του κάθε προϊόντος και σας ενημερώνει στο κινητό σας τηλέφωνο για την επικινδυνότητα και την τοξικότητα του κάθε ποϊόντος που έχετε στην ντουλάπα σας.

Ο λόγος για την εφαρμογή ingredio που είναι δημιούργημα μιας ομάδας Ελλήνων. Το Ingredio είναι μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα η οποία έχει στόχο να ενημερώσει τον καταναλωτή για τα χημικά συστατικά που περιέχονται σε καλλυντικά και τρόφιμα. Προς το παρόν η εφαρμογή λειτουργεί σε κινητά Android, ωστόσο στους στόχους των δημιουργών της είναι να κυκλοφορήσει και σε συσκευές IOS.

Με περισσότερα από 10 χρόνια ερευνητική δραστηριότητα, οι ιδρυτές της εταιρείας έχουν αναπτύξει μια σταθερή και απλή μεθοδολογία για εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες επικινδυνότητας των συστατικών τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις εταιρείες. Η Ζωή Κούρνια, συνιδρυτής της Ingredio, είναι χημικός με πάνω από 15 χρόνια ερευνητικής εμπειρίας. Σήμερα είναι ερευνήτρια στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Έρευνων της Ακαδημίας Αθηνών και εργάζεται για την ανακάλυψη νέων υποψήφιων φαρμάκων κατά του καρκίνου. Έχει επίσης εμπειρία στην Χημεία Κοσμητολογίας και στη διάδοση επιστημονικών πληροφοριών στο ευρύ κοινό καθώς συνδιοργανώνει το Φεστιβ;aλ Επιστημών της Αθήνας στον τομέα της Χημείας (http://www.athens-science-festival.gr). Η Ζωή έχει αναλάβει την κατασκευή και τον συνεχή εμπλουτισμό της βάσης δεδομένων για τα συστατικά των τροφίμων και των καλλυντικών και τις πληροφορίες που θα λάβει ο χρήστης στο κινητό του τηλέφωνο.

Ο Νίκος Ορφανός, συνιδρυτής της Ingredio, είναι Μηχανολόγος Μηχανικός και συνιδρυτής τριών εταιρειών. Έχει αναλάβει το οικονομικό και εμπορικό μέρος της Ingredio.

Η Joana Dulaj είναι Μηχανικός Πληροφορικής με Μαστερ στη Βιοπληροφορική και εργάζεται στην Ingredio ως προγραμματιστής Android. Η Joana ανέλαβε την ανάπτυξη, τη δοκιμή και τη βελτιστοποίηση του λογισμικού που απαιτείται για την εφαρμογή κινητού τηλεφώνου.

Η Πολυξένη Θάνου είναι φοιτήτρια στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου και συμμετέχει στον εμπλουτισμό της βάσης δεδομένων και στη διάδοση μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Η συνδημιουργός της εφαρμογής Ζωή Κούρνια μίλησε στο www.ka-business.gr για το ingredio που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.

Πώς και πότε προέκυψε η ιδέα για το ingredio;

Είμαι Χημικός και τα τελευταία 15 χρόνια ασχολούμαι ως Ερευνήτρια με την έρευνα κατά του καρκίνου. Επίσης έχω διδάξει Χημεία Κοσμητολογίας στο Δημόσιο ΙΕΚ. Με την ενασχόληση μου με τη Χημεία Κοσμητολογίας συνειδητοποίησα ότι τα πρόσθετα χημικά συστατικά σε καλλυντικά και τρόφιμα ενώ έχουν βελτιώσει παρά πολύ την ποιότητα των προϊόντων που χρησιμοποιούμε, έχουν εγείρει και υποψίες ότι μπορεί να συμμετέχουν σε ασθένειες όπως ο καρκίνος αλλά και σε αλλεργίες. Δυστυχώς όταν ένας καταναλωτής προσπαθεί να διαβάσει την ετικέτα ενός προϊόντος δε μπορεί να κατανοήσει τα πολύπλοκα χημικά ονόματα, κάτι που είναι δύσκολο ακόμα και για ένα Χημικό. Επίσης, πολλά χημικά συστατικά είναι κωδικοποιημένα στην ετικέτα, πχ Ε405 ή CI19554. Όταν έψαξα για μία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που να αναγνωρίζει τα χημικά συστατικά συνειδητοποίησα ότι δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα καθώς κάποιες λίγες υπάρχουσες εφαρμογές λειτουργούν μόνο για προϊόντα που υπάρχουν στις ΗΠΑ. Έτσι αποφασίσαμε με τον συνιδρυτή Νίκο Ορφανό, Μηχανικό, να δημιουργήσουμε την Ingredio, μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα η οποία ενημερώνει τον καταναλωτή για την επικινδυνότητα των χημικών συστατικών σε καλλυντικά και τρόφιμα. Η εφαρμογή μας λειτουργεί σε όλο τον κόσμο για χημικά συστατικά στα Αγγλικά. Οι πληροφορίες που παρέχουμε είναι δημόσιες, επιστημονικά εμπεριστατωμένες και προέρχονται από τη βάση δεδομένων CosIng της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Pubchem των Εθνικων Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ.

Πώς χρηματοδοτείται το Ingredio;

Όλες οι πληροφορίες που παρέχουμε είναι εντελώς δωρεάν γιατί το όραμά μας είναι να συμβάλλουμε σε ένα κόσμο ασφαλή χωρίς επικίνδυνες χημικές ουσίες στα προϊόντα που καταναλώνουμε.

Επειδή η εφαρμογή μας είναι δωρεάν έχουμε ξεκινήσει ένα crowdfunding campaign και ελπίζουμε ο κόσμος να στηρίξει το εγχείρημά μας: http://www.ingred.io/fund. Τα χρήματα θα διατεθούν για τον εμπλουτισμό της βάσης δεδομένων μας καθώς επίσης ένα ποσό θα διατεθεί για να χρηματοδοτήσουμε την υλοποίηση της εφαρμογής σε iPhone.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε κατά την υλοποίηση της ιδέας σας;

Ξεκινήσαμε την Ingredio χωρίς καμία χρηματοδότηση και αφιερώνοντας πολύ προσωπικό χρόνο και χρήματα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν έσοδα και το μεγαλύτερο εμπόδιό μας είναι η χρηματοδότηση. Όμως πιστεύω πως το πιο σημαντικό συστατικό για ένα επιτυχημένο ξεκίνημα μίας νεοφυούς επιχείρησης δεν είναι το κεφάλαιο αλλά η θέληση για τη δημιουργία ενός προϊόντος που έρχεται να καλύψει μία πραγματική ανάγκη της κοινωνίας/των καταναλωτών. Γι’ αυτό και πιστεύω στην ενεργή συμβολή του κόσμου που μπορεί να μας δωρίσει έστω και ένα μικρό ποσό στο http://ingred.io/fund.

Συχνά μας ρωτούν αν οι εταιρείες τροφίμων και καλλυντικών μπορούν να προβούν σε μηνύσεις κατά της εφαρμογής μας λόγω δυσφήμισης προϊόντων, οπότε αυτή είναι μία πρόκληση που ίσως αντιμετωπίσουμε. Παρόλα αυτά πρέπει να τονίσουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν δυσφημίζουμε κάποιο προϊόν αλλά αναφερόμαστε συγκεκριμένα στο κάθε ένα χημικό συστατικό και στις εμπεριστατωμένες μελέτες από την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα που έχουν γίνει για την επίδραση του κάθε συστατικού στην υγεία μας. Οι πληροφορίες που χρησιμοποιούμε είναι δημόσιες και διαθέσιμες στους καταναλωτές, εμείς απλώς μεσολαβούμε για να παρέχουμε αυτή την πληροφορία εύκολα και γρήγορα στους χρήστες μας. Ελπίζουμε ότι οι εταιρίες όχι μόνο δε θα μας κάνουν μηνύσεις αλλά θα συμπράξουν μαζί μας για την αντικατάσταση επιβλαβών χημικών συστατικών και την προώθηση του υγιεινού τρόπου ζωής

Πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουν οι καταναλωτές για την πιθανή επικινδυνότητα των συστατικών προϊόντων που χρησιμοποιούν;

Τα πρόσθετα χημικά συστατικά σε καλλυντικά και τρόφιμα ενώ έχουν βελτιώσει παρά πολύ την ποιότητα των προϊόντων που χρησιμοποιούμε, έχουν εγείρει και υποψίες ότι μπορεί να συμμετέχουν σε ασθένειες όπως ο καρκίνος αλλά και σε αλλεργίες. Γνωρίζατε, για παράδειγμα, πως όλα τα επεξεργασμένα κρέατα περιέχουν μία κατηγορία χημικών (νιτρικά ή νιτρώδη) τα οποία έχουν χαρακτηριστεί Καρκινογόνα Τύπου 1 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας; Προσωπικά βρίσκω το γεγονός ότι οι καταναλωτές δεν είναι ενημερωμένοι εμπεριστατωμένα για τέτοια θέματα πολύ ανησυχητικό. Yπάρχει δυστυχώς πληθώρα από ανακριβείς και μη επιστημονικές πληροφορίες στο διαδίκτυο που μπερδεύουν τον καταναλωτή. Για να ενημερώσουμε σωστά, εύκολα και άμεσα τον καταναλωτή, δημιουργήσαμε την Ingredio, μία εφαρμογή απόλυτα επιστημονικά τεκμηριωμένη.

Πως λειτουργεί η εφαρμογή σας;

Η εφαρμογή λειτουργεί σε Smartphones για τρόφιμα και καλλυντικά. Ο καταναλωτής βγάζει φωτογραφία με το κινητό του την ταμπέλα των συστατικών ενός προϊόντος και η εφαρμογή μετατρέπει αυτή την εικόνα στα χημικά συστατικά. Στη συνέχεια κάθε συστατικό αναζητάται στη βάση δεδομένων χημικών που έχουμε κατασκευάσει με πληροφορίες αποκλειστικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα δίνονται στο χρήστη μέσω ενός χρωματικού πάνελ επικινδυνότητας καθώς επίσης και την συσχέτιση του κάθε συστατικού με τοξικότητα, αλλεργίες, καρκίνο, ερεθισμούς ή άλλους περιορισμούς που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πληροφορίες που δίνουμε προέρχονται αποκλειστικά από επιστημονικές μελέτες και είναι εντελώς δωρεάν.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Στόχος μας είναι να γίνει το Ingredio η εφαρμογή-σταθμός μέσω της οποίας θα ενημερώνονται οι καταναλωτές για τα χημικά συστατικά σε καλλυντικά και τρόφιμα σε όλο τον κόσμο. Τα επόμενα σχέδια μας περιλαμβάνουν να υλοποιήσουμε την εφαρμογή σε iPhone (http://www.ingred.io/fund) και να συνεχίσουμε να εμπλουτίζουμε τη βάση δεδομένων μας με μελέτες για χημικά συστατικά για όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση.

Η εφαρμογή έχει ήδη λάβει αρκετές διακρίσεις για την καινοτομία της. Μεταξύ αυτών είναι οι:

Φιναλιστ στον 4ο κυκλο της θερμοκοιτίδας EGG-Eurobank (31 από 293 αιτήσεις)
Μέσα στην πρώτη δεκάδα του προγραμματος EGG (8η σε σειρά καταταξης από 31 εταιρείες)
Χρυσό Βραβείο Κοινωνικού Προσανατολισμού στα βραβεία Bossible – Skywalker στο Φεστιβαλ Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας
Αργυρό Βραβείο Καινοτομίας στα βραβεία Bossible – Skywalker στο Φεστιβαλ Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας
Επιλογή συμμετοχής μας με την ελληνική συμμετοχή στο Mobile World Congress, Βαρκελώνη
Βραβείο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας Startup-Scale up – Παπαστρατος
Φιναλιστ στα Seif Awards for Social Entrepreneurship (24 από 171 αιτήσεις)
Φιναλίστ στο Mass Challenge Switzerland incubator (76 από 450 αιτήσεις)

 

Από: ka-business.gr

Απάντηση