ΑΓΡΟΤΙΚΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Zωοτροφές από αρωµατικά «µαγειρεύει» η ΕΛΒΙΖ

Με συµβολαιακή βάση οι πρώτες ύλες από την εγχώρια παραγωγή
Νέο πεδίο για την ανάπτυξη σε ευρεία κλίµακα και σε συµβολαιακή βάση παραδοσιακών, αλλά µέχρι πρόσφατα «ξεχασµένων» καλλιεργειών, ανοίγει η δραστηριοποίηση της ΕΛΒΙΖ στην παραγωγή καινοτόµων ζωοτροφών από ελληνικά αρωµατικά φυτά.

Η συνάντηση, που πραγµατοποιήθηκε πρόσφατα στις κεντρικές εγκαταστάσεις στο Πλατύ Ηµαθίας, στο πλαίσιο του προγράµµατος Feedmap («Ολιστική προσέγγιση της αειφορικής αξιοποίησης των εγχώριων αρωµατικών φυτών, µε σκοπό την παραγωγή καινοτόµων βιοενεργών προϊόντων διατροφής ανθρώπων και ζώων»), σηµατοδοτεί την είσοδο της βιοµηχανίας στο κοµµάτι της έρευνας, η οποία, όπως λέει στην «ΥΧ» ο επικεφαλής της, Βασίλης Χαλκίδης, είναι άρρηκτα συνδεδεµένη µε την αγορά. «Ως εταιρεία, ούτως ή άλλως παράγουµε ζωοτροφές που στηρίζονται σε πρώτες ύλες, ένα µεγάλο ποσοστό των οποίων παράγεται στη χώρα µας. Ο στόχος τώρα είναι να αυξήσουµε το ποσοστό αυτό µέσα από την έρευνα και την ανάπτυξη καινούργιων προϊόντων», εξηγεί στην «ΥΧ» ο κ. Χαλκίδης
«Από την πρώτη στιγµή που η ΕΛΒΙΖ πέρασε στον έλεγχο της Ευρωφάρµ, ξεκινήσαµε µια συνεργασία µε ερευνητικούς φορείς όπως η Κτηνιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης, το Τµήµα Διατροφής των Ζώων, µε τη Γεωπονική Σχολή και µε την Κτηνιατρική Θεσσαλίας.

Έχοντας κατά νου ότι η ελληνική χλωρίδα είναι ίσως η πιο πλούσια στον κόσµο και υπάρχουν πολλά είδη που µπορούµε και πρέπει να αξιοποιήσουµε, υποβάλαµε, σε συνεργασία µε τους παραπάνω φορείς, δύο φακέλους για ισάριθµα ερευνητικά προγράµµατα. Το πρώτο πρόγραµµα αποσκοπεί στην αξιοποίηση των παραπροϊόντων από επεξεργασία αρωµατικών και φαρµακευτικών φυτών και το άλλο στη χρήση τους ειδικά για την παραγωγή ζωοτροφών», αναφέρει ο συνοµιλητής µας, προσθέτοντας ότι παράλληλα µε την εξέλιξη του προγράµµατος θα προκύψουν και καινούργια προϊόντα.

Το λούπινο οδηγός
Οδηγό για την εταιρεία θα αποτελέσει το επιτυχηµένο εγχείρηµα «αναβίωσης» του λούπινου. «Ήµασταν οι πρώτοι που κάναµε το λούπινο εκτατική καλλιέργεια µε συµβολαιακή γεωργία και τώρα έχουµε φτάσει τα 15.000 στρέµµατα», σηµειώνει ο κ. Χαλκίδης και αποκαλύπτει ότι κάτι αντίστοιχο επιχειρείται αυτό το διάστηµα µε τον λιναρόσπορο, ο οποίος ξεκίνησε να καλλιεργείται πριν από τρία χρόνια σε σχετικά µικρές εκτάσεις, ωστόσο πλέον θα µπει σε πολύ περισσότερα στρέµµατα. «Όλες οι καινούργιες καλλιέργειες που αναπτύσσει η εταιρεία µας εντάσσονται στη συµβολαιακή γεωργία, είτε µέσω της τράπεζας είτε µέσω ιδιωτικών συµβολαίων µε τους καλλιεργητές», τονίζει.

Αύξηση παραγωγής
Το 2017 κλείνει µε θετικό πρόσηµο για την ΕΛΒΙΖ, η οποία, ύστερα από πέντε χρόνια εξυγίανσης και εκσυγχρονισµού των µονάδων στο Πλατύ Ηµαθίας και στο Πετροχώρι Ξάνθης, «είδε» τις ποσότητες που πουλά να αγγίζουν φέτος τους 36.000 τόνους, από 29.000 τόνους πέρυσι. «Είναι σηµαντικό ότι έχουµε καταφέρει να πετύχουµε τον διττό στόχο της συνεχούς βελτίωσης της ποιότητας των ζωοτροφών µας και, παράλληλα, της δηµιουργίας υπεραξίας και για τις γεωργικές παραγωγές. Μια λογική η οποία εξαρχής βρισκόταν πίσω από τον συνδυασµό της Ευρωφάρµ µε την ΕΛΒΙΖ», καταλήγει ο κ. Χαλκίδης.

Το πρόγραµµα
Αντικείµενο του Feedmap είναι η δηµιουργία νέων καινοτόµων προϊόντων διατροφής ανθρώπων και ζώων από υποπροϊόντα που προέρχονται από την επεξεργασία των ελληνικών αρωµατικών και φαρµακευτικών φυτών. Εκτός από την ΕΛΒΙΖ (συντονίστρια εταιρεία), συµµετέχουν και οι Mάρκος Μπαγκατζούνης & Υιοί ΑΕΒΕ, Pellas Nature Private Company και, µέσω υπεργολαβίας, τα Τµήµατα Φαρµακευτικής ΕΚΠΑ και Κτηνιατρικής ΑΠΘ.

ΠΗΓΗ: YPAITHROS.GR

Απάντηση