ΑΓΡΟΤΙΚΑ

9 Πράγματα που Πρέπει να Κάνετε το Φθινόπωρο στον Κήπο για να τον Προετοιμάσετε για το Χειμώνα

Καϊλιάνης Βασίλειος – Τεχνολόγος Γεωπόνος

Παρόλο που η κηπουρική είναι μερικές φορές κουραστική, υπάρχουν κάποιες εργασίες που πρέπει να κάνετε για να προετοιμαστείτε για μια επιτυχημένη ανοιξιάτικη περίοδο. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με έναν φθινοπωρινό καθαρισμό του κήπου!

Μην αφήσετε τα παθογόνα να διαχειμάσουν στον κήπο!
Πολλοί αγρότες υποφέρουν από περονόσπορο στα κηπευτικά τους. Εάν φυτέψατε ντομάτες ή πατάτες στον κήπο σας την περίοδο που πέρασε, βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει και έχετε απομακρύνει όλα τα υπολείμματα των φυτώνω που χτυπήθηκαν από τον περονόσπορο. Τα σπόρια του περονόσπορου δεν μπορούν να βλαστήσουν και να διασκορπιστούν τον χειμώνα, εκτός αν υπάρχει ζωντανός ιστός από αυτά τα φυτά.

Υπάρχει μια διαφωνία για το τι πρέπει να κάνετε με τα υπολείμματα τις προηγούμενης καλλιέργειας, αλλά γενικά θεωρείται ότι θα πρέπει να τα καταστρέψετε και να τα κρατήσετε μακριά από το κομποστ. Εάν το κοσμποστ που έχετε στον κάδο κομποστοποίησης έχει καλή θερμοκρασία στο εσωτερικό του, τα σπόρια των παθογόνων μικροοργανισμών θα καταστραφούν. Αλλά, εάν δεν τα πάτε καλά και τόσο καλά με την κομποστοποίηση, δεν είναι καλή ιδέα να ρίξετε στον κάδο τα υπολείμματα της καλλιέργειας. Απαιτείται τέλεια γνώση και εμπειρία για τη διαδικασία της κομποστοποίησης για να φτάσει ο σωρός σε μεγάλες θερμοκρασίες, ώστε να καταστραφούν οι ζωνατνοί ιστοί που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των σπόρων.

Ως πρόσθετο μέτρο για τον περιορισμό του κινδύνου προσβολής από περονόσπορο και άλλα μολυσματικά παθογόνα, για την επόμενη σοδειά, είναι να προγραμματίσουμε από τώρα να κάνουμε αμειψισπορά του χρόνου, δηλαδή να αλλάξουμε τις θέσεις φύτευσης των φυτών μας, έτσι ώστε οι ντομάτες και οι πατάτες να μην αναπτυχθούν στα ίδια σημεία.

Κάντε τεστ εδάφους.
Είναι μια ευκαιρία να επενδύσετε ένα ποσό για να κάνετε δοκιμή εδάφους. Η δοκιμή εδάφους μπορεί να σας δείξει τα επίπεδα pH του εδάφους σας και, αν χρειαστεί, μπορείτε να βελτιώσετε αυτά τα επίπεδα χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες ποσότητες ασβέστη αυτό το φθινόπωρο!

Καθαρίστε τα φυτά!
Το φθινόπωρο είναι μια καλή εποχή για να καθαρίσετε τις τριανταφυλλιές σας και τα υπόλοιπα αειθαλή καλλωπιστικά που διατηρείτε από άρρωστα φύλλα ή κλαδάκια. Φροντίστε να πετάξετε όλα αυτά τα άρρωστα μέρη των φυτών μακριά από τον κήπο, για να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα.

Αφήστε τροφή για τα πουλάκια.
Αποφύγετε τον πειρασμό να καταστρέψετε κάθε φυτό από τις ετήσιες καλλιέργειες της σεζον που πέρασε. Αφήστε τις μωβ εχινάκιες, τα ηλιοτρόπια, τα μούρα και άλλα φυτά που έχουν σπόρους. Θα χαρίσουν ώρες απόλαυσης στα πουλάκια που τρέφονται από αυτά το χειμώνα. Φροντίστε να μην καταστρέφετε διάφορα φυτά που είναι ενδημικά της περιοχής, καθώς είναι βρώσιμα για την τοπική άγρια φύση.

Αφήστε κρυμμένα σημεία για τους ωφέλιμους οργανισμούς.
Τα ευεργετικά έντομα όπως οι αράχνες, οι μέλισσες, οι πασχαλιές και μερικά σκαθάρια κρύβονται σε κούτσουρα, σε πασσάλους ή σε μια νεκρωμένη επιφάνεια εδάφους για να ξεχειμωνιάσουν.

Κάντε τα φύλλα των δέντρων λίπασμα
Αντί να βάζετε τα φύλλα στα σκουπίδια, τοποθετήστε τα σε σάκκους και μεγάλες σακούλες και αφήστε τα να μείνουν το χειμώνα και να αποσυνθεθούν. Έτσι του χρόνου θα έχετε ένα πλούσιο λίπασμα φτιαγμένο από φύλλα για τον κήπο σας. Αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε νωρίτερα, θρυμματίστε τα φύλλα με χλοοκοπτική μηχανή και τοποθετήστε τα στα όρια των ανθισμένων παρτεριών. Μπορείτε επίσης να ρίξετε τμήματα από γρασίδι στα παρτέρια.

Αφήστε κάποια λαχανικά στο έδαφος!
Αφήστε στο χώμα αγκινάρες ή άλλα λαχανικά που φυτρώνουν στη γη, όπως το λάχανο, το μπρόκολο, τα λάχανα Βρυξελλών, το κουνουπίδι και τα ραδίκια, καθώς μπορούν να προσελκύσουν και να εξοντώσουν τα επιβλαβή παράσιτα. Για παράδειγμα, τα φυτά αυτά προσελκύουν γαιωσκώληκες που βελτιώνουν τη δομή του εδάφους, αλλά καθώς τα φυτά αποσυντίθενται την άνοιξη, απελευθερώνουν ενώσεις κυανίου που θα σκοτώσουν τα σκουλήκια.

Αν ο παγετός δεν έχει χτυπήσει ακόμα, σκεφτείτε μια ενδιάμεση καλλιέργεια!
Η τεχνική της ενδιάμεσης καλλιέργειας, όπως μηδική ή τριφύλλι, βελτιώνει τη γονιμότητα του έδαφους, δεν αφήνει χώρο στα ζιζάνια να φυτρώσουν και χρησιμεύει ως μια επιπλέον ποροληπτική προστασία έναντι των παρασίτων και των ασθενειών. Θα πρέπει να φυτέψετε την φθινοπωρινή προστατευτική ενδιάμεση καλλιέργεια τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες πριν από τον παγετό. Μπορείτε να φυτέψετε προστατευτικές καλλιέργειες δημητριακών μέχρι τον επικείμενο παγετό.

Ονειρευτείτε την άνοιξη που έρχεται!
Καθώς έρχεται ο χειμώνας, ο κήπος σας είναι όμορφος, έτοιμος και περιμένει κι αυτός τον χειμώνα με τις δικές σας φροντίδες. Οπότε είναι η καλύτερη στιγμή να σχεδιάσετε τα ανοιξιάτικα παρτέρια σας. Με ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ ή ζεστή σοκολάτα στο χέρι, μπορείτε να χαρτογραφήσετε τον κήπο σας και να οριοθετήσετε τα παρτέρια σας σε αυτό έχοντας στο νου να φυτέψετε τις καλλιέργειες σε διαφορετικά σημεία από αυτά που τα φυτέψατε την περσινή περίοδο, για να μειώσετε τον κίνδυνο ασθενειών κατά την επόμενη καλλιεργητική σεζον. Τέλος, αν δεν κρατάτε μόνοι σας σπόρους, προμηθευτείτε από φίλους καλλιεργητές και κρατήστε τους στο ντουλάπι κοντά στο τζάκι όσο έξω χιονίζει.

ΠΗΓΗ: SHARE24.GR

Απάντηση