ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατοχύρωση έκπτωσης φόρου για αγρότες που έχασαν το αφορολόγητο

Τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος μέχρι τις 31 Οκτωβρίου χωρίς επιβαρύνσεις με πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής καλούνται να καταθέσουν, μέσω του συστήματος ΤΑΧΙSNET, χιλιάδες κατ’ επάγγελμα αγρότες.
Πρόκειται για αγρότες, οι οποίοι έχασαν το αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 8.636-9.545 ευρώ, με βάση τις αρχικές δηλώσεις που είχαν υποβάλει το περασμένο καλοκαίρι, επειδή δεν είχαν προσυμπληρωθεί από την φορολογική διοίκηση οι κωδικοί 037 και 038 για την αναγνώριση της ιδιότητας του «κατ’ επάγγελμα αγρότη», εξαιτίας ελλιπών στοιχείων του σχετικού ηλεκτρονικού αρχείου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στις τροποποιητικές αυτές δηλώσεις, που καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά οι συγκεκριμένοι αγρότες, οι κωδικοί 037-038 είναι προσυμπληρωμένοι μετά από επικαιροποίηση του αρχείου του ΥπΑΑΤ και, έτσι, οι εν λόγω φορολογούμενοι θα κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο εισοδήματος, που αντιστοιχεί σε ετήσια έκπτωση φόρου 1.900-2.100 ευρώ.

Ειδοποιήσεις
Ήδη, όπως προκύπτει από σχετική εγκύκλιο που κοινοποιήθηκε σε όλες τις ΔΟΥ και τις λοιπές εμπλεκόμενες δημόσιες υπηρεσίες, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει αποστείλει ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails) στους φορολογουμένους που έχουν υποχρέωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης μέχρι τις 31/10/2017, λόγω διαφοροποίησης των αρχείων του ΥπΑΑΤ, ώστε να υποβάλουν εγκαίρως τις δηλώσεις αυτές.
Εφόσον οι φορολογούμενοι υποβάλουν τις τροποποιητικές δηλώσεις σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα αρχεία του ΥπΑΑΤ, οι δηλώσεις αυτές θα εκκαθαριστούν άμεσα, χωρίς κυρώσεις εκπροθέσμου υποβολής. Τυχόν επιπλέον οφειλόμενος φόρος θα πρέπει να καταβληθεί έως και σε 2 δόσεις.
Για τις περιπτώσεις, όπου -για οποιονδήποτε λόγο- οι αποδέκτες των ηλεκτρονικών μηνυμάτων δεν θα προβούν σε υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων, όπως οφείλουν, κατόπιν των επικαιροποιημένων αρχείων του ΥπΑΑΤ, η φορολογική διοίκηση θα εκδώσει πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της (επικαιροποιημένα αρχεία του ΥπΑΑΤ). Δηλαδή και στις περιπτώσεις αυτές οι φορολογούμενοι θα καρπωθούν τα οφέλη από τον υπολογισμό του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος.
Τα παραπάνω ισχύουν ανάλογα και για τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί με επιφύλαξη και έχουν εκκαθαριστεί από τις ΔΟΥ.

Απάντηση