ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΥΓΕΙΑΣ

Χωρίς συμφωνία ανανέωσης άδειας το glyphosate …

Η τρέχουσα άδεια χρήσης του glyphosate εξαντλείται στην ΕΕ στις 15 Δεκεμβρίου. Η ψηφοφορία από την ΕΕ δεν κατάφερε να επιλύσει μια διαμάχη σχετικά με τη χρήση του glyphosate, του παγκοσμίως δημοφιλέστερου ζιζανιοκτόνου, του οποίου η άδειας χρήσης λήγει στις 15 Δεκεμβρίου. Τώρα, μία Επιτροπή ]της ΕΕ θα προσπαθήσει να αποφανθεί επί του θέματος.

Η πλειοψηφία που απαιτείται για την ανανέωση της άδειας χρήσης του glyphosate για 5 ακόμα χρόνια, ύστερα από τη λήξη της στις 15 Δεκέμβρη φέτος, δεν επιτεύχθηκε και πάλι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ψηφοφορία της 9ης Δεκεμβρίου, καθώς μόνο τα μισά από τα 28 κράτη μέλη ψήφισαν υπέρ της πρότασής αυτής.

Μόνο λίγες βδομάδες απομένουν για την ΕΕ προκειμένου να ξεφύγει από το αδιέξοδο της ανανέωσης άδειας του ευρέως χρησιμοποιούμενου ζιζανιοκτόνου «glyphosate», το οποίο στοχοποιείται από τους επικριτές του ως επικίνδυνο για την υγεία. Σημειωτέον, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) λέει ότι το glyphosate υποστηρίζει ότι η εν λόγω ζιζανιοκτόνο είναι απίθανο να προκαλέσει καρκίνο στους ανθρώπους.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το μοναδικό εκλεγμένο όργανο της ΕΕ, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι το glyphosate πρέπει να ανανεωθεί μόνο μέχρι το 2022 και στη συνέχεια να απαγορευτεί. Ωστόσο, αντιμέτωποι με την αυξανόμενη ανησυχία για τους φερόμενους κινδύνους από τη χρήση του, τα κράτη-μέλη μπλόκαραν την πρόταση για 10 ακόμη χρόνια κυκλοφορίας των περασμένο μήνα και η επιτροπή πρότεινε τότε πρότεινε τη μείωση του χρονικού πλαισίου από δέκα χρόνια σε πέντε χρόνια.

Η κύρια ένωση αγροτών της Ευρώπης, η Copa-Cogeca, δήλωσε πριν από την ψηφοφορία ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση παρά να ανανεωθεί η άδεια εάν η ήπειρος θέλει να διατηρήσει τις αποδόσεις σε παραγωγή των καλλιεργούμενων εκτάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το, glyphosate εισήχθη από τον αμερικανικό αγροχημικό γίγαντα Monsanto το 1974, αλλά το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του έληξε το 2000 και τώρα το προϊόν πωλείται από διάφορους κατασκευαστές.

ΠΗΓΗ: agronews.gr

Απάντηση