ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

H ένταξη της βασικής στον φόρο φούσκωσε τα δηλωθέντα εισοδήματα των αγροτών

Tα εισοδήματα από αγροτική δραστηριότητα που δηλώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι (χρήση 2016) ανέρχονται σε 1,547 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 23,8% ή 297 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 1,258 δισ. ευρώ της περασμένης χρονιάς.

Αποκαλυπτικά των ανατροπών που προκάλεσαν οι αλλαγές των τελευταίων ετών στη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος είναι τα στοιχεία που διέρρευσαν πρόσφατα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και προέρχονται από την επεξεργασία των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Τη στιγμή που το συνολικό δηλωθέν εισόδημα των φορολογουμένων για το έτος 2016 εμφανίζεται μειωμένο κατά 2,52 δισ. ευρώ, οι αγρότες αναδεικνύονται ως η μοναδική επαγγελματική κατηγορία που παρουσιάζει αύξηση και, μάλιστα, σε ένα ποσοστό που αγγίζει το 24%. Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα εισοδήματα από αγροτική δραστηριότητα που δηλώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι (χρήση 2016) ανέρχονται σε 1,547 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 23,8% ή 297 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 1,258 δισ. ευρώ της περασμένης χρονιάς.

Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι οι αγρότες έγιναν… πλουσιότεροι κατά σχεδόν 300 εκατ. ευρώ μέσα σε μόλις έναν χρόνο. Η εξήγηση βρίσκεται στην αλλαγή του τρόπου φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος, και ειδικότερα στο γεγονός ότι για πρώτη φορά φέτος η βασική ενίσχυση συμπεριλήφθηκε ολόκληρη στα έσοδα των παραγωγών, «φουσκώνοντας» αντίστοιχα και το δηλωθέν εισόδημα.


Εμφανίστηκαν οι… αφανείς
Αυτός είναι, κατά βάση, και ο λόγος που ο αριθμός των φορολογουμένων με εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα εμφανίζεται φέτος σημαντικά αυξημένος. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, από 441.140 άτομα που δήλωσαν αγροτικό εισόδημα το 2015, το νούμερο αυτό φέτος ανήλθε σε 553.108 (αύξηση άνω του 20%). Ο συνυπολογισμός της βασικής ενίσχυσης είχε ως αποτέλεσμα μια διόλου ευκαταφρόνητη κατηγορία πολιτών, που συχνά αναφέρονται ως «αφανείς» αγρότες, να εμφανίσει φέτος φορολογητέο αγροτικό εισόδημα.

Πρόκειται, κατά κύριο λόγο, για συνταξιούχους, μισθωτούς του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα και επαγγελματίες, οι οποίοι διαθέτουν κάποιο χωράφι ή κτήμα και εισπράττουν για αυτό μια μικρή, κατά κανόνα, επιδότηση χωρίς, ωστόσο, να πραγματοποιούν πωλήσεις. Μέχρι πέρυσι, η επιδότηση αυτή δεν αθροιζόταν στο φορολογητέο εισόδημα, αφού ενέπιπτε στον «κόφτη» των 12.000 ευρώ, που ίσχυε για το αφορολόγητο των ενισχύσεων. Πλέον, όμως, συνυπολογίζεται κανονικά, με αποτέλεσμα οι εν λόγω φορολογούμενοι να εμφανίσουν στις δηλώσεις τους αγροτικό εισόδημα.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πέρυσι, και ειδικότερα για τα αγροτικά εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2015, οι ενισχύσεις περιλαμβάνονταν στον προσδιορισμό του κέρδους από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα μόνο κατά το μέρος που υπερέβαιναν τα 12.000 ευρώ. Από φέτος και για τα εισοδήματα του 2016, η βασική ενίσχυση συμπεριλαμβάνεται ολόκληρη στον προσδιορισμό του κέρδους και οι πράσινες και συνδεδεμένες κατά το ποσό που υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ. Οι αποζημιώσεις, όπως και οι επενδυτικές ενισχύσεις, συνεχίζουν να εξαιρούνται.

ΠΗΓΗ: YPAITHROS.GR

Απάντηση