ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Α. Τσίπρας: Το 2018 θα είναι έτος δικαίωσης των θυσιών του ελληνικού λαού

Την πεποίθησή του ότι η χώρα ολοκληρώνει με επιτυχία το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στην έναρξη του πρώτου Υπουργικού Συμβουλίου της νέας χρονιάς. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως το 2018 θα είναι έτος-σταθμός, γεμάτο προκλήσεις και σκληρή δουλειά, και ταυτόχρονα θα είναι έτος δικαίωσης των θυσιών του ελληνικού λαού. «Για τις θυσίες και τις τεράστιες προσπάθειες που έχει καταβάλει ώστε η χώρα μας να πατήσει ξανά στα πόδια της», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος πως το 2019 θα είναι χρονιά νέας εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, και ζήτησε δουλειά από τους υπουργούς του για την ολοκλήρωση του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης. Ενώ αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία της χώρας που δείχνουν πως η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο δεν είναι σύνθημα αλλά μια κατάσταση που διαμορφώνει συνθήκες οικονομικής σταθερότητας.

Για την οικονομία είπε: «Μέσα στο επόμενο διάστημα και με ορόσημο την συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου ολοκληρώνουμε τη διαδικασία της 3ης αξιολόγησης και περνάμε στο τελευταίο κεφάλαιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που συμφωνήσαμε υπό γνωστές συνθήκες το καλοκαίρι του 2015. Και έτσι κλείνουμε έναν πολύ μεγάλο κύκλο της επιτροπείας που άνοιξε το Μάιο του 2010 όταν η χώρα μας αποκλείστηκε από τις αγορές χρήματος».

Ο πρωθυπουργός επέρριψε ευθύνες στις πολιτικές που ακολουθήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις λεγοντας χαρακτηριστικά, «ο αποκλεισμός της χώρας από τις αγορές δεν ήρθε φυσικά τυχαία αλλά ήταν το αποτέλεσμα στρεβλών πολιτικών επιλογών δεκαετιών που άφησαν την χώρα μας έρμαιο των συνεπειών μιας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης που χτύπησε την Ελλάδα πιο βίαια από κάθε άλλη χώρα του κόσμου».

Επιπλέον, τόνισε πως η οικονομία με πολιτική επιλογή των προηγούμενων κυβερνήσεων στηρίχτηκε σε σαθρές βάσεις χωρίς αναπτυξιακό σχέδιο ενώ επί σειρά ετών κατέγραφε υστέρηση εσόδων καθώς στο κράτος οργίαζε πελατειακή νοοτροπία, διαφθορά αλλά και γενικευμένη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή. Μέσα σε αυτήν την κατάσταση τα προγράμματα που προσαρμογής που ακολούθησε η χώρα, την οδήγησαν «σε ένα καθοδικό σπιράλ που βύθισε την ελληνική οικονομία στην ύφεση και τεράστια τμήματα της ελληνικής κοινωνίας στην φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε «πως κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης του 2015 καταφέραμε να αντιστρέψουμε τη φορά των πολιτικών αυτών. Δεν καταφέραμε όσα θα θέλαμε αλλά πετύχαμε ένα πρόγραμμα στο οποίο λάβαμε υπόψη μας όχι μόνο τα οικονομικά δημοσιονομικά μεγέθη αλλά και την κοινωνία και τις ανάγκες της και διαπραγματευτήκαμε με βάση αυτές».

Αναφερθείς στα οικονομικά στοιχεία ο πρωθυπουργός τόνισε πως η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ολοκληρωθεί, επίσης «το 2017 επιτύχαμε για τρίτη φορά δημοσιονομική υπεραπόδοση ενώ η 3η αξιολόγηση κλείνει χωρίς ούτε ένα ευρώ νέα δημοσιονομικά μέτρα. Και αυτή είναι η πρώτη φορά στην οχταετία που επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο. Ποτέ ξανά στο παρελθόν δεν έκλεισε διαδικασία αξιολόγησης χωρίς ούτε ένα ευρώ πρόσθετα δημοσιονομικα μέτρα» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του επί των οικονομικών μεγεθών, τόνισε ότι «η ελληνική οικονομία έχει μπει σε φάση ανάκαμψης. Τα θεμελιώδη μεγέθη ανακάμπτουν σταθερά. Οι ξένες επενδύσεις το 2017 άγγιξαν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό ρεκόρ για την τελευταία δεκαετία».

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε στους υπουργούς του ότι το κρίσιμο στοιχείο για την κυβέρνηση «δεν είναι μόνο τα αποτελέσματα της πολιτικής μας στην οικονομία που είναι θετικά. Το κρίσιμο είναι τα θετικά μηνύματα των αριθμών να πάνε στους ανθρώπους». Και αναφέρθηκε στο κοινωνικό μέρισμα ύψους άνω του 1 δισεκατομμυρίου που αποφάσισε και διένυσε η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο, λεγοντας πως το μεγαλύτερο μέρος έπεσε στην πραγματική οικονομία.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στα στοιχεία της απασχόλησης υπογραμμίζοντας πως «για πρώτη φορά μετά από οχτώ χρόνια οι αμοιβές αυξάνονται ενώ και το μέσο διαθέσιμο εισόδημα έχει περάσει σε θετικό έδαφος πράγμα που είναι ίσως και το κυριότερο στη μάχη για την μείωση των ανισοτήτων που στο εξής αποτελεί και τον κεντρικό στόχο αυτής της κυβέρνησης».

Για την ανεργία είπε ότι μειώνεται σταθερά τα τελευταία δυόμιση χρόνια. «Κατά τη διάρκεια της δικής μας διακυβέρνησης έχουν δημιουργηθεί περίπου 320.000 περισσότερες θέσεις εργασίας με την πλειοψηφία των νέων θέσων να είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης» είπε και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση δίνει μάχη και στον τομέα της υποδηλωμένης και αδήλωτης εργασίας, «έχοντας καταφέρει να μειώσει το ποσοστό από το 19% στο 13%.».

Αναφερθείς στην εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εντυπωσιακή την πορεία των ελληνικών ομολόγων σημειώνοντας πως «το ελληνικό δεκαετές ομόλογο κινείται σε έδαφος κάτω του 4% σημειώνοντας τις χαμηλότερες αποδόσεις του εδώ και μια δεκαετία. Την περασμένη εβδομάδα έκλεισε με χαμηλότερο δωδεκαετίας».

«Τον Αύγουστο του 2018» επανέλαβε, «θα μπει και ένα οριστικό τέλος στην συνθήκη της επιτροπείας στην οποία η χώρα μας μπήκε τον Μάιο του 2010».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε τις μεγάλες τομές και στον τομέα της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, την πάταξη της διαφθοράς αλλά κυρίως την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους. «Είναι ακριβώς σε αυτό το σημείο που γίνεται εμφανής η διαιρετική γραμμή που μας διαχωρίζει από τις δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος. Είναι εκεί που φαίνεται με χαρακτηριστικό τρόπο τι σημαίνει πως η κοινωνική μεταβλητή έχει ενταχθεί στην εξίσωση της διαμόρφωσης του προγράμματος προσαρμογής», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Υπενθύμισε πως ο προϋπολογισμός των οικογενειακών επιδομάτων που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την 3η αξιολόγηση αυξήθηκε κατά 260 εκατομμύρια ευρώ φτάνοντας τα 910 εκατ. με αποτέλεσμα περί τις 600.000 οικογένειες να εισπράξουν αυξημένα επιδόματα τέκνων.

Για τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις μεγάλες προσπάθειες για την χρηματοδότηση και στελέχωση του ΕΣΥ αλλά και στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας που βρίσκεται σε εξέλιξη με την δημιουργία Τοπικών Μονάδων Υγείας.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στα 140.000 χιλιάδες σχολικά γεύματα και τις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται στο χώρο της Παιδείας για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου.

Χαρακτήρισε, ακόμη, το 2018 έτος εξόδου από τη μνημονιακή επιτροπεία και χρονιά «επιτάχυνσης και εμβάθυνσης των δικών μας πολιτικών αντιλήψεων, θα είναι μια χρονιά όπου θα μπορέσουμε να κάνουμε ακόμη πιο σαφές το δικό μας ταξικό πρόσημο και το δικό μας πολιτικό προσανατολισμό» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας την ομιλία του, είπε: «Μας κατηγορούν κάποιοι για μεροληψία. Αυτή όμως η ομολογημένη μεροληψία δεν οδηγεί σε έναν νέο κοινωνικό διχασμό. Δεν οδηγεί σε μια νέα διαίρεση. Αντίθετα ενώνει όλους τους πολίτες, όλες τις κοινωνικές δυνάμεις σε έναν ενιαίο αναπτυξιακό σχεδιασμό. Με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι ακριβώς αυτή η μεροληψία που μπορεί να εγγυηθεί την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη χωρίς μείωση των ανισοτήτων, χωρίς ενίσχυση του εισοδήματος, χωρίς αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης», σημείωσε με έμφαση.

«Το καλοκαίρι του 2018, το τέλος των μνημονίων, θα είναι για μας ένας σταθμός στη μακρά πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και ανασυγκρότησης της κοινωνικής συνοχής και ισορροπίας. Ένας σταθμός σημαντικός αλλά όχι το τέλος τη διαδρομής», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός.

Για τη διαφθορά ανέφερε: «Πιστεύω ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς, μαζί με τη στήριξη της εργασίας και την οικοδόμηση του νέου κοινωνικού κράτους αποτελούν το σκληρό πυρήνα των κυβερνητικών προτεραιοτήτων της νέας περιόδου. Τρία χρόνια τώρα δίνουμε καθημερινά μάχη. Μάχη στο εσωτερικό των Υπουργείων, μάχη στο Κοινοβούλιο, μάχη στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Δίνουμε αγώνα απέναντι σε πρακτικές, σε δίκτυα, σε διαμορφωμένες και βαθειά εμπεδωμένες αντιλήψεις. Και είναι λαϊκή απαίτηση να προχωρήσουμε αυτή την προσπάθεια. Να αποδείξουμε και ότι είμαστε αποφασισμένοι. Να επιμερίσουμε ευθύνες, να αποκαταστήσουμε το αίσθημα δικαίου, να συνδράμουμε στην κοινή απαίτηση απόδοση δικαιοσύνης. Θα τη συνεχίσουμε μαζί αυτή την προσπάθεια. Και είμαι αποφασισμένος να μην την αφήσω στη μέση» είπε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας.

«Έχουμε ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό να σχεδιάσουμε συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες ώστε να αποδίδουμε καθημερινά δικαιοσύνη» είπε και πρόσθεσε, «να μην επιτρέπουμε να γίνονται στόχος του κράτους ή των τραπεζών οι φτωχοδιάβολοι της μισθωτής εργασίας και της μικρής επιχειρηματικότητας, ενώ μεγαλοεπιχειρηματίες που χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους και έβγαλαν τα χρήματα τους αφορολόγητα στο εξωτερικό και πολιτικοί που διασπάθισαν δημόσιο χρήμα να συνεχίζουν ανενόχλητοι να απολαμβάνουν τους καρπούς των παρανομιών τους στην πλάτη του ελληνικού λαού».

«Το 2018 θα είναι ένα έτος γεμάτο προκλήσεις και σημαντικές ευκαιρίες που δε πρέπει να χάσουμε. Όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην εξωτερική πολιτική» είπε ο πρωθυπουργός. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ λέγοντας, «έχουμε ένα παράθυρο για λύση, στο βαθμό που η στροφή των γειτόνων μας αποδειχτεί ειλικρινής. Λύση που, αν επιτευχθεί, θα είναι προς όφελος της ειρήνης και της συνεργασίας στη Βαλκανική αλλά και προς όφελος μιας νέας δυναμικής για την χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή. Τις επόμενες μέρες θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτό να γίνουν ουσιαστικά βήματα σε αυτή τη κατεύθυνση».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως πλεον βρισκόμαστε στην τελευταία στροφή για να μπούμε στη τελική ευθεία των μνημονίων. «Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης και περνάμε στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από το πρόγραμμα» είπε και συμπλήρωσε: «Θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις της επόμενης μέρας. Για την οικονομική ανάκαμψη, για την αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της χώρας, αλλά και για τους ορίζοντες που θα ανοίξουν για μια νέα μεγάλη πολιτική νίκη το 2019», υπογράμμισε και ζήτησε δουλειά και προσήλωση από τους υπουργούς του.

Καταλήγοντας εστίασε στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση: της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, το νέο λύκειο και η αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου, και η συνταγματική αναθεώρηση.

«Ο δρόμος είναι μπροστά μας η κοινωνία μας παρακολουθεί, οι πολίτες έχουν προσδοκίες και δεν θα τις διαψεύσουμε», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.

ΠΗΓΗ: ypaithros.gr

Απάντηση