ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΗΜΑΘΙΑΤΟΠΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κοπή της πίτας από την Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

Το Σάββατο το βράδυ στις 3 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και σε ζεστό κλίμα η κοπή της πίττας της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ στο καφέ Beluga στη Βέροια, όπου ακολούθησε και ο ετήσιος χορός.

Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θετικό  μεταξύ των τα μελών και των φίλων  του ΣΥΡΙΖΑ  .

Tην εκδήλωση άνοιξε ο Συντονιστής της Ν.Ε Κωστόπουλος Τάσος, ο οποίος αναφέρθηκε στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση λέγοντας:

“Σ/σσες και σ/φοι

Πέρασαν τρία χρόνια  που αναλάβαμε την διακυβέρνηση της πατρίδος μας τον Γενάρη του 2015. Τρία χρόνια όπου προσπαθήσαμε μέσα από την δίνη των μνημονίων να κρατήσουμε την χώρα και τον λαό της όρθιο.

Για ένα εξάμηνο διαπραγματευτήκαμε σκληρά αλλά κάτω από τις συνθήκες που είχαν διαμορφώσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις αναγκαστήκαμε να υποχωρήσουμε και να υπογράψουμε ένα τρίτο μνημόνιο κάτω από τις απειλές των εταίρων μας και του ΔΝΤ για άμεση χρεωκοπία, γεγονός που θα έφερνε τον λαό μας σε άμεση φτωχοποίηση και την πατρίδα μας χρεωκοπημένη.

Θέσαμε το ερώτημα με το δημοψήφισμα αν θέλει να υπογράψουμε ένα μνημόνιο  έμπνευσης Γιούνκερ που η κρίση στην Ελλάδα έτσι όπως ήταν διαμορφωμένη η πρόταση θα συνεχιζόταν επ΄αόριστο και  δεν θα μπορούσε να σηκώσει κεφάλι.

Πήραμε  την απόφαση  να υπογράψουμε το τρίτο μνημόνιο και το θέσαμε στην κρίση του λαού τον Σεπτέμβρη του 2015 ο οποίος μας εμπιστεύθηκε για δεύτερη φορά . Υπογράψαμε μια δύσκολη συμφωνία για το λαό αλλά ταυτόχρονα θέσαμε και τη λογική ενός παράλληλου προγράμματος που θα άμβλυνε τα προβλήματα, που θα δημιουργούσε αλλά ταυτόχρονα θα έθετε τις βάσεις για να κτίσουμε μια άλλη οικονομία, μια άλλη κοινωνία.

Σ΄αυτά τα τρία χρόνια έγιναν πολλά για κάθε μέτρο αρνητικό το ισοφαρίζουμε με ένα θετικό.

Η πολιτική μας δεν ήταν μόνο μέτρα επώδυνα, ήταν και μέτρα που έδιναν μια ανακούφιση.

·         2.500.000 ανασφάλιστοι σήμερα νιώθουν την ασφάλεια του Δημόσιας υγείας.

·         Η κυβέρνηση δημιούργησε ένα πέπλο κοινωνικής αλληλεγγύης για τον λαό  όπως το κοινωνικό μέρισμα,, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, τα σχολικά γεύματα στα σχολεία και άλλα πολλά

·         Διαχειριστήκαμε με ανθρωπιά και αλληλεγγύη το προσφυγικό

·         Κάναμε μεταρρυθμίσεις στην παιδεία

·         Ενισχύσαμε τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας ώστε όχι μόνο να παρέχεται δωρεάν αλλά και να έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά

·         Θεσμοθετήσαμε για την ελληνική οικονομία της κοινωνικές επιχειρήσεις και στον αγροτικό τομέα το νέο νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς

·         Μειώσαμε την ανεργία κατά 7 μονάδες

·         Βελτιώσαμε τους δείκτες της οικονομίας, οι οποίοι θα μεταφραστούν και στην τσέπη μας ως εισόδημα

·         Άρχισαν σιγά σιγά να πληρώνουν αυτοί που με τους πολιτικούς τους προστάτες τα προηγούμενα χρόνια έκλεβαν το κράτος και παίρνανε δάνεια με τον αέρα.

Σ/σσες και σ/φοι

Κάναμε πολλά αλλά μένουν ακόμη πολλά να κάνουμε, γιατί οι στρεβλώσεις στην ελληνική κοινωνία δεν ήταν λίγες. Μέσα από αυτό το δρόμο που επιλέξαμε πρέπει να δούμε και δικά μας λάθη, τις ολιγωρίες, τις καθυστερήσεις σε ζητήματα που έπρεπε να κινηθούμε πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά. Όμως κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δεν προσπαθούμε. Πρέπει όμως να γίνουμε καλύτεροι.

Η εκλογή και μόνο του του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην Κυβέρνηση  και γι΄αυτό να είστε σίγουροι σταμάτησε ένα αρμαγεδώνα μέτρων όπου θα ακολουθούσαν φυλακές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, χιλιάδες ανασφάλιστοι πολίτες, μαζικές απολύσεις, κόψιμο περαιτέρω μισθών και συντάξεων με μεγάλο μαχαίρι, κατάλυση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων με τεράστια ανεργία, με ιδιωτικοποιήσεις που θα έφερναν τον εργασιακό μεσαίωνα.

Σ/σσες και σ/φοι

Μπροστά μας είναι το 2018. Ένας έτος που σημαίνει πολλά, ένα έτος ορόσημο  ένας έτος εξόδου από τα μνημόνια.

Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό, όπως γνωρίζουν η  Αριστερά καταφέρνει να κάνει αυτά που δεν μπόρεσαν να κάνουν αυτοί, την έξοδο από τα μνημόνια και την πραγματικά ανάπτυξη της χώρας. Μιας ανάπτυξης που θα είναι στραμμένη στον παραγωγικό πλούτο, μ΄ένα δημόσιο που θα στέκει δίπλα στον πολίτη, δίπλα στον αγρότη, δίπλα στον Ελεύθερο επαγγελματία, μα πάνω απ΄όλα δίπλα στη νεολαία.

Θέλουμε μια έξοδο καθαρή που θα αποδεσμεύει τη χώρα από την αυστηρή επιτήρηση και όχι μ΄αυτό που προτείνουν οι δανειστές μας και οι εγχώριοι υποστηρικτές τους μια πιστολιπτική πολιτική που θα κρατά τη χώρα στα δεσμά της.

Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι θέλουν πάση θυσία να ρίξουν την κυβέρνηση, ώστε να καρπωθούν τα πολιτικά οφέλη, αλλά προσέξτε ….θέλουν να κτίσουν το ίδιο μοντέλο ανάπτυξης που έφερε τη χώρα στην χρεωκοπία.

Εμείς σ/σσες και σ/φοι δεν έχουμε τέτοια πλάνα και δεν θα τους αφήσουμε να τα πραγματοποιήσουν. Δεν θέλουμε μια οικονομία που θα στηρίζετε στα δανεικά, αλλά στον πλούτο της παραγωγής μας. Αυτό θα μας κάνει δυνατούς.

Σ΄αυτό το πλάνο μας στηρίχθηκαν όλα τα αναπτυξιακά συνέδρια που έγιναν στις 8 περιφέρειες και έτσι θα προχωρήσουμε και σ΄αυτά που ακολουθούν, γιατί θέλουμε μια  Ελλάδα ηγέτιδα στην περιοχή των Βαλκανίων και μια αξιόλογη δύναμη στην Ε.Ε.

Μπροστά μας  σ/σσες και σ/φοι έχουμε το Αναπτυξιακό συνέδριο της Κ. Μακεδονίας. Ένα συνέδριο που θα βάλει την περιοχή μας στο κέντρο των οικονομικών εξελίξεων στα Βαλκάνια. Η Θεσσαλονίκη θα σταματήσει να έχει τον προσανατολισμό της προς την Αθήνα και θα πάρει τη θέση που της αξίζει αυτή της πρωτεύουσας των Βαλκανίων. Τα επόμενα χρόνια θα αναπτυχθούν έργα σε λιμάνια της Μακεδονίας και της Θράκης, κάθετοι οδοι, αγωγοί φυσικού αερίου, διάνοιξη ποταμών που θα την κάνει όχι μόνο αυτή αλλά και  ολόκληρη την περιοχή σε ένα οικονομικό κέντρο, που θα δώσει επενδύσεις και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Για το νομό μας σαν Ν.Ε. σχεδιάζουμε να προβάλουμε μαζί μ΄όλους τους μαζικούς φορείς αλλά και τους όμορους νομούς ένα σχέδιο αναπτυξιακών μέτρων που θα μας δώσουν οικονομική ώθηση, ώστε ξανά να μην δούμε μια Ημαθία στο μαρασμό.

Έργα που θα αφορούν τον αγροτικό τομέα όπως το αρδευτικό πρόβλημα στην περιοχή της Μελίκης,  το κτύπημα της μαύρης αγοράς στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων, έργα στον τομέα της υγείας, την τουριστική προβολή και αξιοποίηση του αρχαιολογικού και θρησκευτικού και του αθλητικού τουρισμού , κατασκευαστικά έργα υποδομών, στήριξη των υγιών ιδιωτικών και συνεταιριστικών βιομηχανιών, και την αξιοποίηση της παλιάς αγοράς της Κουλούρας με τη μεταφορά του τελωνείου και την δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου.

Σ/σσες και σ/φοι

Ή Αριστερά καλείται από την ιστορία  να βγάλει την χώρα από αυτή τη δύσκολη περίοδο και θα τα καταφέρει σε πείσμα των πολιτικών μας αντιπάλων.

Καλείται να δώσει λύση στο θέμα της ονομασίας της FYROM. Ένα ζήτημα που εδώ και 25 χρόνια με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ , δεν βρήκε λύση. Ένα πρόβλημα που καλείται να λυθεί κόντρα σε εθνικιστικές κορώνες και συλλαλητήρια που οργανώνονται  από αν μη τι άλλο περίεργες οργανώσεις εκμεταλλευόμενοι την ευαισθησία του ελληνικού λαού.

Η πατριωτική λύση όμως δεν είναι στα χέρια αυτών που καπηλεύονται το θέμα της ονομασίας αλλά στην Αριστερά. Μια αριστερά που θέτει εκτός του ονόματος για πρώτη φορά και την αλλαγή του Συντάγματος της FYROM που έχει αλλητρωτικά στοιχεία. Η Αριστερά θα δώσει μια πατριωτική λύση που θα καταστά την Ελληνική Μακεδονία το οικονομικό  κέντρο των Βαλκανίων και θα αποκόπτει τις επιβουλές της Τουρκίας για την δημιουργία του οθωμανικού τόξου στα βόρεια σύνορά μας, δημιουργώντας σταθερές βάσεις συνεργασίας όλων των κρατών των Βαλκανίων

Σ/σσες και σ/φοι

Για να τα καταφέρει το κόμμα μας  προϋποθέτει να έχουμε γερές οργανώσεις, που θα δρουν με ομόνοια, με σχεδιασμό, που θα κάνουν την αυτοκριτική τους.

Η Αριστερά στην ιστορία έτσι προχώρησε και έτσι πρέπει να προχωρήσει.

Θα πρέπει σαν πολιτικός οργανισμός να αφουγκράζεται τον κόσμο, να παίρνει τα μηνύματα. Αυτό όμως μπορούμε να το κάνουμε όταν έχουμε στενούς δεσμούς με τον κόσμο, μέσα από τη δράση μας στους μαζικούς φορείς. Θα το καταφέρουμε όταν μας εμπιστευθούν, όταν μάθουμε να ακούμε και να συζητάμε με τον κόσμο.

Έχουμε μπροστά μας τα δύο επόμενα χρόνια  μεγάλες εκλογικές μάχες που πρέπει να ετοιμαζόμαστε. Η μάχη των δημοτικών εκλογών, η μάχη των βουλευτικών εκλογών και των ευρωεκλογών δεν πρέπει να μας βρούνε απροετοίμαστους αλλά δυνατούς, με επεξεργασμένες προτάσεις  και ανοικτούς σε κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες.

Σ/σσες και σ/φοι

Όλα αυτά μας παραπέμπουν στην ανάγκη ενός ισχυρού ΣΥΡΙΖΑ ενός μαζικού και αποτελεσματικού κόμματος, μιας μεγάλης παράταξης της Αριστεράς για τη μεταμνημονιακή εποχή΄΄.

Μετά το τέλος της ομιλίας η Ν.Ε τιμής ένεκεν βράβευσε παλιούς σ/φους που σήμερα είναι απόμαχοι της ζωής αλλά όπως είπε ο Συντονιστής  “αξίζει να αναγνωρίσουμε τους αγώνες τους΄΄

Τα τιμώμενα πρόσωπα ήταν τα παλιά μέλη της Οργάνωσης   Κόγιας Νίκος   και  Τασιόπουλος Φώτης καθώς και ο αγωνιστής με μεγάλη προσφορά στην Αλληλεγγύη Μουρατίδης Γιώργος.

Επίσης μνημονεύτηκαν και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα δεν βρίσκονται στη ζωή, λέγοντας ότι:

“ Δεν πρέπει να ξεχνάμε  σ/σσες και σ/φους που δεν είναι κοντά μας αλλά είχαν πλούσια δράση στο κίνημα της Αριστεράς όπως η Τασιανοπούλου Ευαγγελία (συμβολαιογράφος) , ο Γεωργιάδης Κώστας (γεωπόνος επιχειρηματίας) , ο Γκογκίδης Γιάννης (Οικονομολόγος-στατιστική υπηρεσία) και ο Κυριάκος Ταχματζίδης (ομάδα ανέργων)΄΄.

Ακολούθησε έντεχνο και λαϊκό πρόγραμμα από τους: Γιώργο Τάμογλου – κιθάρα – τραγούδι, Χρήστο Δημόπουλο – μπουζούκι, Κική Παρίση – τραγούδι, Μάκη Πατόπουλο – πλήκτρα.

Στην κοπή της πίττας παρευρέθηκαν οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω Καρασαρλίδου και Χρήστος Αντωνίου, ο Πρόεδρος του ΔΣ Βέροιας Πέτρος Τσαπαρόπουλος, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Βέροιας Τάκης Μαυρογιώργος, ο Πρόεδρος του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου Κώστας Τζελέπης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων Βιοτεχνών Νάουσας Χρήστος Φραγκότσης, ο Πρόεδρος της Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης Δημήτρης Χαμπίδης, η Διοικήτρια του ΙΚΑ κα. Σοφιανίδου, η σύζυγος του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Ουρσουζίδη, ο Αντιδήμαρχος Θεόφιλος Κορωνάς, η Δημοτική Σύμβουλος Μαρία Παπαϊωάννου.

 

Απάντηση