ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου στην ΕΡΤ

 

«Η σχέση ανάμεσα στους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ και τον ΣΥΡΙΖΑ προχωρά με βάση τους στόχους που έθεσαν τα δύο κόμματα από τις προηγούμενες εκλογές»
Αν οι ΑΝΕΛ μπορούν να «σηκώσουν» τα μέτρα που ενδεχομένως προκύψουν από τις διαπραγματεύσεις:

Οι βουλευτές και το Κίνημα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ θα αξιολογήσουν το συνολικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στα τεχνικά κλιμάκια στο πλαίσιο της καταρχήν συμφωνίας του Eurogroup. Υπάρχει ακόμη το αγκάθι των εργασιακών και περιμένουμε να δούμε τι θα προκύψει στις διαπραγματεύσεις με τις σκληρές προσπάθειες που κάνει το οικονομικό επιτελείο. Θέλουμε να κλείσει έγκαιρα η αξιολόγηση προκειμένου να μπει η χώρα μας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης και διατηρούμε συγκρατημένη αισιοδοξία. Στα εργασιακά επιμένουμε στην εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου επιδιώκουμε η χώρα μας να αντιμετωπίζεται ισότιμα όπως και τα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Όσον αφορά στο αφορολόγητο και στο θέμα των συντάξεων, έχει τεθεί το πλαίσιο ότι το ισοζύγιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα θα είναι μηδενικό. Αν δηλαδή υπάρξει μείωση στο αφορολόγητο, θα πρέπει να συνοδεύεται από μείωση στους φορολογικούς συντελεστές. Με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, οι τράπεζες θα μπορούν να δανείζουν με χαμηλά επιτόκια και θα γίνει κατορθωτό να χτυπηθεί η ανεργία. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να πιάσει η χώρα μας το στόχο για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, είναι ένας εφικτός στόχος και τα όποια μέτρα μαζί βεβαίως με τα αντίμετρα για μετά το 2019 θα μπορούν να εφαρμοστούν.

Αν υπάρχουν σύννεφα στις σχέσεις των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Φίλη:

Δεν υπάρχουν σύννεφα στις σχέσεις των δύο κομμάτων και των αρχηγών τους. Κάθε βουλευτής έχει δικαίωμα να εκφράζει την προσωπική του άποψη, ή κάποια άποψη που μπορεί να εδράζεται σε ιδεολογικές αναφορές. Οι απόψεις του κ. Φίλη δεν υιοθετούνται από το σύνολο του ΣΥΡΙΖΑ. Η σχέση ανάμεσα στους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ και τον ΣΥΡΙΖΑ προχωρά με βάση τους στόχους που έθεσαν τα δύο κόμματα από τις προηγούμενες εκλογές. Οι στόχοι δεν έχουν ολοκληρωθεί και είναι άκαιρη η συζήτηση για ιδεολογικές διαφορές.

Για το ενδεχόμενο διεύρυνσης της κυβερνητικής συνεργασίας:

Στους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ μας απασχολεί πρώτα και κύρια η διαχείριση της οικονομικής κατάστασης στην οποία μας έφεραν τα κόμματα του παρελθόντος και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία με τους δανειστές προκειμένου η ελληνική κοινωνία να παραμείνει όρθια και όχι να μεταθέσουμε το πρόβλημα για το μέλλον. Είναι επίσης η αντιμετώπιση της διαπλοκής της διαφθοράς και του φαύλου πελατειακού συστήματος που καλλιεργήθηκε για χρόνια σε βάρος του ελληνικού λαού και να μπει μια τάξη στο κράτος. Και βεβαίως να προασπίζουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τα εθνικά ζητήματα. Αν υπάρχουν φωνές που αποδέχονται και στηρίζουν αυτούς τους στόχους, δεν έχουμε θέμα. Δεν υπάρχουν όμως οι προϋποθέσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για μια τέτοια συζήτηση, γιατί κάποια κόμματα, όπως η Ν.Δ. έχει μετεξελιχθεί σε κάτι στρεβλό, ή το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αποκηρύξει τα βαρίδια του παρελθόντος που ενεπλάκησαν ή στήριξαν το τρίγωνο της διαπλοκής.

Απάντηση