ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΑ

Συνέντευξη του Υπουργού Άμυνας Π.Καμμένου στον ΑΝΤ1

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να ξεκινήσουμε από τα γενικά και μετά να πάμε και στο ταξίδι σας στην Αμερική γιατί έχει ενδιαφέρον να μας πείτε τι είπατε με τον Τραμπ, τι συζητήσατε με τον Υπουργό Άμυνας και αν έχετε κάποιες ειδήσεις να μας πείτε. Πού βρίσκεται η διαπραγμάτευση κ. Υπουργέ; Έχουμε το αφορολόγητο – το οποίο δείχναμε προηγουμένως τι θα επιφέρει ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες – έχουμε το θέμα του ασφαλιστικού, το θέμα των εργασιακών σχέσεων και έχουμε και το θέμα της ΔΕΗ. Ποια είναι η θέση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ για το θέμα της ΔΕΗ;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κατ’ αρχήν, να σας πω ότι όλα όσα αποφασιστούν σε αυτή τη διαπραγμάτευση θα αφορούν το 2019 και μετά. Θα έχουμε ουσιαστικά δύο δέσμες μέτρων, μία προς την αρνητική και μία προς τη θετική κατεύθυνση, οι οποίες θα ισχύσουν μετά το 2019 και με τις προϋποθέσεις των αποτελεσμάτων της οικονομίας αυτά τα δύο χρόνια.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η ΔΕΗ όμως πρέπει να πουληθεί τώρα.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Για το θέμα της ΔΕΗ γίνεται μία πολύ σκληρή διαπραγμάτευση. Η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει συγκεκριμένες θέσεις, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τις μονάδες του λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα. Αυτά που ακούγονται είναι και λίγο υπερβολικά. Εγώ θεωρώ ότι έτσι όπως έχει φτάσει η διαπραγμάτευση – όπως ενημερώθηκα χθες το βράδυ από τον Πρωθυπουργό και τις επόμενες ώρες θα ενημερωθεί από τον κ. Τσακαλώτο η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ – ότι είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Πιστεύω ότι εκεί που έδωσε τη μάχη η κυβέρνηση, ιδίως στα εργασιακά, θα καταφέρουμε αρκετά πράγματα. Ας αφήσουμε να τελειώσει η ομάδα της διαπραγμάτευσης το τελικό κείμενο για να μπορέσουμε να τα πούμε.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ο συνεπώνυμός σας και βουλευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κ. Δημήτρης Καμμένος είπε ότι δύσκολα περνάει από τη Βουλή η μείωση του αφορολογήτου από τα 8.600 ευρώ και κάτω.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Παπαδάκη, όλα αυτά εξαρτώνται από το ποια θα είναι τα άλλα τα μέτρα τα οποία θα αντικαταστήσουν τη μείωση του αφορολογήτου. Εμείς κάναμε μία πρόταση που αφορά τη μείωση των φόρων και τη δυνατότητα των ευπαθών ομάδων να μπορέσουν να επιβιώσουν.

 

ΝΤ. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Από το 22% στο 10%, αν δεν κάνω λάθος, έχετε προτείνει κύριε Υπουργέ.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εμείς έχουμε κάνει κάποιες προτάσεις, η ομάδα διαπραγμάτευσης έχει διαπραγματευτεί, ας περιμένουμε να δούμε το τελικό αποτέλεσμα. Θεωρώ, από αυτά που γνωρίζω μέχρι τώρα, ότι τα θετικά μέτρα θα καλύψουν τις μειώσεις του αφορολόγητου που θα αφορούν συγκεκριμένες ομάδες.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υπάρχουν «κόκκινες» γραμμές για τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ; Γιατί και εσείς μπορεί να συνεργάζεστε με το ΣΥΡΙΖΑ αλλά έχετε και την πολιτική σας ως κόμμα. Υπάρχουν «κόκκινες» γραμμές;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Για αυτό το λόγο κ. Παπαδάκη εμείς κάνουμε τις προτάσεις μας. Από εκεί και πέρα, το να βγαίνουμε όλοι, την ώρα που η Ελλάδα διαπραγματεύεται και η ομάδα διαπραγμάτευσης, ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Χουλιαράκης, δίνουν τη μάχη, χωρίς να έχουμε ένα τελικό αποτέλεσμα και να λέει ο καθένας την άποψή του δεν βοηθάει. Εμείς έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ πιστεύουμε ότι το βασικό είναι να πάρει εμπρός η οικονομία και να αυξηθεί το ΑΕΠ. Θεωρώ ότι με τις κινήσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή από την κυβέρνηση και με τη γεωπολιτική θέση της χώρας τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ καλύτερα και όλα αυτά που συζητάμε για το 2019 και το 2020 δεν θα χρειαστούν. .

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, γιατί δεν κλείνει η αξιολόγηση;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η αξιολόγηση θα κλείσει 7 Απριλίου.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχουμε δεχτεί τη μείωση του αφορολογήτου με τα αντίμετρα -που δεν ξέρουμε ποια είναι πρέπει να τα μάθουμε και να τα αξιολογήσουμε – έχει κλείσει το θέμα της προσωπικής διαφοράς που θα ισχύσει από το 2019 και μετά, ήδη είναι σε καλό δρόμο λέτε το θέμα των εργασιακών σχέσεων, το ενεργειακό και το θέμα της ΔΕΗ είναι σε καλό δρόμο. Αυτή η καθυστέρηση μήπως κρύβει κάτι άλλο, μήπως το πάτε λάου – λάου και να πείτε στο τέλος ελληνικέ λαέ εμείς δεν δεχόμαστε σκληρά μέτρα, θέλουμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, πάμε σε εκλογές;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μία ομάδα στους διαπραγματευτές από την άλλη πλευρά, η ομάδα Σόιμπλε – Τόμσεν προσπαθεί να δυναμιτίσει την αξιολόγηση. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Όμως, από την άλλη πλευρά, οι δυνάμεις οι οποίες έχουν κινητοποιηθεί είναι πολύ ισχυρότερες και βλέπουμε ότι πλέον και σε πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη έχουν αλλάξει τα πράγματα. Αυτό που κατάφερε ο Πρωθυπουργός στη Ρώμη είναι αρκετά σημαντικό.

 

Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι ότι με την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και ιδίως με τα ενεργειακά η Ελλάδα μπαίνει στο επίκεντρο του κόσμου και τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Μην ξεχνάτε ότι παράλληλα με όλες αυτές τις διαδικασίες έχουμε ανοίξει από την πλευρά του Υπουργείου Ανάπτυξης το θέμα των κοιτασμάτων του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Στην περιοχή της Μεσογείου έχουμε μία κατάσταση όπου πλέον η παραγωγή του φυσικού αερίου στο Ισραήλ και στην Κύπρο και η στενή συνεργασία με την Αίγυπτο οδηγούν ουσιαστικά στη δημιουργία νέων ενεργειακών δρόμων και η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό που μας λέτε τώρα ήταν μέσα στην ατζέντα των συζητήσεων που κάνατε στην Αμερική;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στην ατζέντα των συζητήσεων ήταν το θέμα της ασφάλειας στην περιοχή που έχουμε την αρμοδιότητα. Θέλω να σας πω ξεκάθαρα ότι τα πράγματα που έχουν να κάνουν με τη θέση της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου είναι πάρα πολύ καλά. Προχωράει η ενδυνάμωση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας που αυτό οδηγεί και στην ενεργειακή πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, αλλά και της Ευρώπης σε συνδυασμό με τις χώρες της Μεσογείου που έχουν αυτή τη στιγμή παραγωγή φυσικού αερίου. Έχουμε μία πολύ στενή συνεργασία με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με την Ιορδανία, βεβαίως με την Κύπρο και διαφαίνεται ότι πλέον προχωράμε σε μία καινούργια πολιτική η οποία θα αφορά και την άμυνα και την ασφάλεια, αλλά και την ενέργεια. Αυτό θα έχει ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα και στην οικονομία.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με μια προϋπόθεση, ότι θα έχουμε μια Τουρκία η οποία δεν θα μπαίνει «σφήνα» σε αυτές τις επιδιώξεις μας. Γιατί και τα ερευνητικά πλοία βγάζουν οι Τούρκοι και απειλούν. Εδώ αμφισβητούν τα πάντα, ακόμα και την καρέκλα που κάθεστε εσείς. Και τι δεν έχετε δεχτεί και τι δεν έχετε ακούσει από τη γείτονα χώρα. Πιστεύετε ότι υπάρχει μια δύναμη η οποία να μπορεί να εγγυηθεί; Οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν χαλαρά το θέμα των ευρωπαϊκών συνόρων.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πρώτα από όλα, άκουσα που είπαν για τους αγωγούς. Έτσι όπως είναι τα πράγματα στην Τουρκία οι αγωγοί δεν θα περάσουν από την Τουρκία. Υπάρχουν και άλλοι δρόμοι να περάσουν. Υπάρχει ένας σχεδιασμός και μία πρόταση ο αγωγός να ξεκινάει από την περιοχή του Λεβιάθαν της Κύπρου και θα συνδέεται και με τα κοιτάσματα του Ισραήλ, που θα περνάει νότια της Κρήτης και θα προχωράει από την Πελοπόννησο μέχρι την Ηγουμενίτσα. Αυτή τη στιγμή έχουμε τη δημιουργία μιας μεγάλης αποθήκης υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα μεταφέρεται με πλοία μέχρι την Αλεξανδρούπολη και από εκεί θα συνδέεται με τους αγωγούς που θα τροφοδοτούν την Ευρώπη.

 

Αυτά έχουν σχέση και με τη θέση της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι μια χώρα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή κάτω από μια «ανώμαλη» κατάσταση. Οι συνεχείς ήττες στη Συρία, η απόφαση των μεγάλων δυνάμεων, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, αλλά και της Ρωσίας στη δημιουργία κουρδικού κράτους, οι ήττες στη Μοσούλη και η απομόνωση της Τουρκίας από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τη Ρωσία. Είδαμε ότι επέβαλε φόρο στο σιτάρι στα 1.500 δολάρια τον τόνο, όταν η τιμή είναι 800. Βλέπουμε ότι ο κ. Ερντογάν πλέον στρέφεται ανοιχτά κατά όλου του κόσμου. Δεν εξυβρίζει μόνο εμένα, την Ελλάδα, τον κ. Κοτζιά.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εμείς, όμως, είμαστε γείτονες.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είμαστε γείτονες, αλλά δεν είμαστε μόνοι μας.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πόσοι μετανάστες και πρόσφυγες έφυγαν από εδώ για να πάνε σε μια ευρωπαϊκή χώρα όταν τα σύνορα κλείνουν;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πόσοι έμειναν εδώ από το 1.500.000, ανεξάρτητα από το εάν έκλεισαν τα σύνορα από επάνω; Και αυτό γίνεται γιατί πράγματι αυτοί οι άνθρωποι έχουν περπατήσει με τα πόδια από το Αφγανιστάν μέχρι την Τουρκία. Θα σταματήσουν στην Ελλάδα για να μην προχωρήσουν στην Ευρώπη; Όσο και αν είναι κλειστά τα σύνορα. Το θέμα, λοιπόν, της παράνομης μετανάστευσης, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Και εδώ υπάρχουν δύο συμφωνίες. Ξέρετε, εάν πάτε σε ένα σχολείο, σε ένα Λύκειο στη Μέση Ανατολή ή στη Βόρεια Αφρική και ρωτήσετε τι σημαίνει Ευρωπαϊκή Ένωση, θα σας πουν Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια Τράπεζα. Κάποιοι θα σας πουν και χωρίς λεφτά. Αν ρωτήσετε τι είναι το ΝΑΤΟ θα σας πουν ότι είναι στρατός. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, στην ευρύτερη περιοχή, η Ελλάδα παίρνει μια σημαντική θέση, γιατί είναι μέλος του ΝΑΤΟ, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παράλληλα ανήκει στην περίφημη «καθ’ ημάς Ανατολή». Αυτά σας τα λέω διότι υπάρχει μια επιχείρηση στο Αιγαίο, η SNΜG2 του ΝΑΤΟ, η οποία αφορά την παράνομη μετανάστευση. Αυτή η συμφωνία τι λέει; Λέει ότι όποιος διασώζεται εντός ελληνικών ή τουρκικών χωρικών υδάτων επιστρέφει στην Τουρκία. Αν, λοιπόν, η Τουρκία είναι αποφασισμένη να τα βάλει με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και με όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ, αυτή θα είναι μια απόφαση η οποία θα έχει και τα ανάλογα αποτελέσματα.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, όλα αυτά τα αισιόδοξα τα οποία λέτε έρχονται σε κόντρα με τα συναισθήματα του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός υποφέρει και μάλιστα καθημερινά το μαρτύριο της επιβίωσης γίνεται μεγαλύτερο.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν αμφιβάλλει κανείς ότι ο ελληνικός λαός υποφέρει, γι’ αυτό προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι πως θα σταματήσει να υποφέρει ο ελληνικός λαός και τι μέλλον υπάρχει για τη πατρίδα μας.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, αλλά όταν ακούει προοπτικές ότι μπορεί να συνέλθει μετά από 20 ή 30 χρόνια;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν μιλάμε για μετά από 20 ή 30 χρόνια κ. Παπαδάκη. Μιλάμε για πολύ συντομότερα.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ο Τόμσεν το είπε προχθές. Ο κ. Λιαργκόβας, υπεύθυνος του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής μιλάει για τέταρτο μνημόνιο.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Λιαργκόβας, ο κ. Τόμσεν, ο κ. Στουρνάρας, ο κ. Σόιμπλε, μπορεί να βλέπουν άλλα πράγματα. Εγώ, σας λέω ότι αυτή τη στιγμή, δεν νομίζω ότι είναι χωρίς σημαντικό βάρος οι δηλώσεις οι οποίες έγιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής από τον Πρόεδρο Τραμπ, από τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, από τον Υπουργό Άμυνας, αλλά και από άλλους αξιωματούχους αναδεικνύοντας τον ρόλο της Ελλάδας. Δεν είναι τυχαίες οι συνομιλίες που έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Κοτζιάς με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πιστεύετε ότι μπορεί να μας βοηθήσει η Αμερική;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μόνο η Αμερική μπορεί να μας βοηθήσει.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εσείς είστε ένας θερμός υποστηρικτής του κ. Τραμπ, δεν το έχετε κρύψει.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ, από την πρώτη στιγμή που ιδρύθηκαν οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, είπα και μέσα στη Βουλή ότι πρέπει να ανοίξουμε τα φτερά μας, διότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στην Ευρώπη υπάρχουν δυνάμεις, ιδίως από την πλευρά του βορρά, καθοδηγούμενες από τον κ. Σόιμπλε, οι οποίες επιτίθενται σφόδρα κατά της χώρας. Μη ξεχνάμε όμως ότι σε δύσκολες στιγμές, αυτοί που μας βοήθησαν δεν ήταν οι Ευρωπαίοι. Το σχέδιο Μάρσαλ που έγινε με το δόγμα Τρούμαν ήταν μία βοήθεια προς την Ελλάδα που δεν είχε ούτε μνημόνια, ούτε τοκογλυφικά επιτόκια.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μιλάτε για μια επανάληψη μιας μορφής, ενός ιδιότυπου σχεδίου Μάρσαλ στη χώρα μας;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μιλάω για μια βοήθεια η οποία μπορεί να υπάρξει σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπως πιστεύω και σε συνεργασία με τη Ρωσία.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό που λέτε έχει βάση ή είναι φιλοδοξία; Εσείς που βρεθήκατε και στην Αμερική κάνατε και τέτοιου είδους συζητήσεις;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Παπαδάκη, αύριο σας καλώ με την κάμερά σας να έρθετε στην Ανδραβίδα, είναι σε εξέλιξη η άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 17. Ποιοι συμμετέχουν στην άσκηση αυτή; Συμμετέχει η Πολεμική μας Αεροπορία με τα ελληνικά αεροσκάφη, 12 αμερικανικά, έξι ιταλικά, έξι των Αραβικών Εμιράτων και 12 Ισραηλινά μαχητικά. Τι δείχνει αυτό; Αυτό δείχνει πλέον ότι διαμορφώνεται μια Μεσογειακή Ένωση η οποία προσπαθεί να ανταποκριθεί από κοινού σε δυο τομείς. Ο πρώτος τομέας είναι της ασφάλειας και της καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ο δεύτερος τομέας είναι της συνεργασίας των μεσογειακών χωρών σε ένα νέο πλαίσιο. Αυτό αναβαθμίζει τη χώρα. Η χώρα γίνεται ο άξονας του πυλώνα σταθερότητας.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Προηγουμένως δείξαμε ότι πρέπει να δώσουμε γύρω στα 17,9 δις μέχρι τον Αύγουστο. Είμαστε σαν τους ναρκομανείς που περιμένουν τη δόση τους και από την άλλη πλευρά έχουμε μια φτωχοποιημένη ελληνική κοινωνία, ένα μεγάλο ποσοστό ανεργίας.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να μην ανησυχεί ο ελληνικός λαός.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Πώς να μην ανησυχεί όμως;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η κυβέρνηση δίνει μια τεράστια μάχη για να μην υπάρχουν επιπτώσεις σε αυτούς που μέχρι τώρα έχουν πληρώσει ακριβά.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αν μειωθεί το αφορολόγητο κ. Υπουργέ θα υπάρχουν επιπτώσεις.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν μειωθεί το αφορολόγητο και παράλληλα ενισχυθούν εκείνοι που έχουν χαμηλά εισοδήματα και μειωθούν και οι παράλληλοι φόροι που πληρώνουν αυτοί οι άνθρωποι, αν υπάρχουν διασφαλίσεις για εκείνους που έχουν «χτυπηθεί», θα δείτε.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να το δέχονται οι δανειστές.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αφήστε να τελειώσει

 

ΝΤ. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Από την διαπραγμάτευση δεν προκύπτει κάτι τέτοιο, αλλά μακάρι να συμβεί, εμείς είμαστε υπέρ μιας τέτοιας διαδικασίας γιατί θα πληρώσει λιγότερα ο κόσμος.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στόχος μας είναι – και πιστεύω ότι θα επιτευχθεί – η διαπραγμάτευση να τελειώσει στις 7 Απριλίου με το Eurogroup και να προχωρήσουμε σε ψήφιση της συμφωνίας πριν το Πάσχα.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ κατάλαβα πάντως ότι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ – και τους εκφράζετε απολύτως εσείς ως Πρόεδρός τους – δεν έχουν βάλει καμία «κόκκινη γραμμή» στην κυβέρνηση, δηλαδή περιμένετε όπως περιμένουν όλοι οι υπόλοιποι.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, δεν είναι έτσι κ. Παπαδάκη. Εμείς, αυτά που έχουμε να πούμε τα λέμε μέσα στην κυβέρνηση και στην ομάδα διαπραγμάτευσης. Αυτή τη στιγμή, που η Ελλάδα διαπραγματεύεται, δεν θα βγω εγώ να αποκομίσω πολιτικά κέρδη.

 

Θεωρώ ότι αυτή θα έπρεπε να είναι και η στάση της αντιπολίτευσης. Δεν διαπραγματεύεται ο Τσίπρας ή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, διαπραγματεύεται η Ελλάδα. Όποιος, λοιπόν, θέλει να βοηθήσει στη διαπραγμάτευση της πατρίδας μας καλό θα είναι αυτά που έχει να πει να τα πει στους διαπραγματευτές και να αποκτήσουμε μια κοινή εθνική γραμμή. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ έχουμε έτοιμα και νομοσχέδια που αφορούν παραδείγματος χάριν τους no resident, να κάνουμε αυτό το οποίο κάνει η Πορτογαλία. Έχουμε έτοιμη νομοθεσία σε σχέση με τους φόρους των επιχειρήσεων που αφορά μελλοντικές χρήσεις. Έχουμε αυτές τις προτάσεις οι οποίες εξαρτώνται από το τέλος της διαπραγμάτευσης και την αρχή μιας νέας περιόδου.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και θα έχουν ψηφιστεί μέχρι το Πάσχα είπατε, τα μέτρα και τα αντίμετρα;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ, θα επιθυμούσα – και αυτό έχουμε πει από τη δική μας πλευρά στην κυβέρνηση και το θέλει βέβαια και ο Πρωθυπουργός, όλοι το θέλουμε – είναι το συντομότερο δυνατό να έχουμε τελειώσει με αυτή την ιστορία. Οι προοπτικές της πατρίδας μας είναι πολύ μεγάλες. Αυτή τη στιγμή η γεωπολιτική θέση της χώρας και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή δίνουν τη δυνατότητα για πολύ μεγάλα πράγματα που αφορούν τη θέση της χώρας και την ενίσχυσή της.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάντως ακούγοντας σας με την αισιοδοξία σας, τον κ. Στουρνάρα, τον κ. Λιαργκόβα και άλλους αναλυτές οι οποίοι μιλούν για το ενδεχόμενο της πτώχευσης.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν ακούει κανείς τον κ. Παπαντωνίου; Μαζί ήταν όλοι αυτοί.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ο κ. Στουρνάρας δεν ήταν βέβαια.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τι δεν ήταν;

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ : Ήταν με τον κ. Παπαντωνίου;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έτσι θυμάμαι εγώ.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μάλιστα, κ. Υπουργέ, να σας ευχαριστήσω πολύ για την συζήτηση αυτή. Ελπίζουμε να πάνε όλα τα πράγματα καλά.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όλα καλά θα πάνε. Θα πρέπει κάποια στιγμή να δούμε με αισιοδοξία το μέλλον. Θα σας πω ένα πράγμα μόνο, ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αποτελεί και μια χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα. Η εποχή της συνεχούς πίεσης, των προσβολών, γιατί αυτή είναι η διαφορά των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής με την Ευρώπη, τελείωσε. Μπορεί να είχαμε με τις ΗΠΑ πολλές φορές διαφορές, ποτέ όμως δεν βγήκε ένας Ντάισελμπλουμ να προσβάλει την πατρίδα μας και το λαό μας. Ποτέ δεν είδαμε να κουνάει το δάχτυλο ένας Σόιμπλε και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά.

 

Πρέπει, λοιπόν, να αποφασίσουμε και εμείς, και να δούμε ποιοι είναι αυτοί που πραγματικά μας στάθηκαν και πώς πρέπει να προχωρήσουμε από εδώ και πέρα.

Απάντηση