ΔΙΕΘΝΗΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εντουάρ Φιλίπ: Ο μποξέρ νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ποιος είναι ο εκλεκτός του Εμμανουέλ Μακρόν – Η αγάπη του για την οικογένεια, το πολιτικό παρελθόν του, τα κοινά σημεία του με τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας

Το «μάτι» στη γαλλική Κεντροδεξιά ενόψει των βουλευτικών εκλογών κλείνει ο Εμανουέλ Μακρόν αναθέτοντας τον πρωθυπουργικό θώκο στον πανύψηλο Εντουάρ Φιλίπ, δεξί χέρι του Αλέν Ζιπέν. Το 32% των Γάλλων εγκρίνει τον «Λένιν της Γαλλίας», όπως εύστοχα αποκαλούν το Φιλίπ πολλά γαλλικά ΜΜΕ. Την ίδια ώρα, στην Κεντροδεξιά, όπως και στο στρατόπεδο των Σοσιαλιστών, έχουν βγει τα μαχαίρια. Οι Ρεπουμπλικανοί δεν μπορούν να χωνέψουν το γεγονός ότι ο Μακρόν επέλεξε έναν «ζιπεϊστή», ενώ οι Σοσιαλιστές θα προτιμούσαν για πρωθυπουργό έναν ομοϊδεάτη τους.

Ο Φιλίπ όμως δεν πτοείται, αφού ξέρει πώς είναι να δέχεται επιθέσεις πανταχόθεν. Τρεις φορές την εβδομάδα, ο 46χρονος Φιλίπ φοράει το σορτσάκι του και μπαίνει στο ρινγκ για να παίξει μποξ. Τον υπόλοιπο χρόνο του θα ηγείται της νέας γαλλικής κυβέρνησης – κομάντο που αναμένεται να ανακοινωθεί σε λίγες ώρες. Θα βρίσκει όμως πάντα χρόνο για την οικογένειά του.

Αριστερά ο νεός πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ο Φιλίπ, πατέρας τριών παιδιών και πρώην δήμαρχος στη Χάβρη, προέρχεται από το χώρο της Κεντροδεξιάς που στηρίζει τον Αλέν Ζιπέ, πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας. Γεννημένος στη Ρουέν, ο νεαρός Νορμανδός κάνει τα πρώτα του βήματα στην πολιτική το 2001, χρονιά που γνωρίζει τον Αντουάν Ρούφεναχτ, δήμαρχο της Χάβρης, και εισέρχεται στην ομάδα του.

Η σύζυγός του

Έπειτα από μία βουλευτική αποτυχία το 2002, ο Φιλίπ δεν το βάζει κάτω. Τα επόμενα δύο χρόνια εργάζεται για το νέο δεξιό κόμμα, το UMP (κόμμα της γαλλικής Κεντροδεξιάς πριν αυτό μετονομαστεί σε Ρεπουπλικάνους) και παράλληλα προσεγγίζει τον Αλέν Ζιπέ. Έχει κάνει τις ίδιες σπουδές με τον 39χρονο πρόεδρο Μακρόν. Είναι απόφοιτος του «Sciences Po». Είχε πάρει μία γεύση από το χώρο των Σοσιαλιστών όμως δεν ένιωθε ότι ήταν στο… σπίτι του. Επί δύο χρόνια, ήταν στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος για να στηρίξει τον Μισέλ Ροκάρ. Στη συνέχεια, όμως, άλλαξε στρατόπεδο προσχωρώντας στην Κεντροδεξιά. Έχει γράψει κι ένα βιβλίο υπό τον τίτλο: «Στη Σκιά» (Dans l’ ombre). Αναλαμβάνει κυβερνητική θέση ως σύμβουλος στο μεγάλο υπουργείο Οικολογίας, μετά την εκλογή Σαρκοζί. Το 2010 αναλαμβάνει δήμαρχος της Χάβρης διαδεχόμενος τον μέντορά του Αντουάν Ρούφεναχτ, ο οποίος παραιτήθηκε. Από το αξίωμα του δημάρχου το 2012 αποκτά πρόσβαση στην Εθνοσυνέλευση. Το 2015 επανεκλέγεται από τον πρώτο γύρο στη Χάβρη και γίνεται εκπρόσωπος του Αλέν Ζιπέ στις προκριματικές της δεξιάς τον περασμένο Νοέμβριο. Κι όταν ξεσπά το σκάνδαλο «Penelopegate», ο Φιλίπ εγκαταλείπει την προεκλογική εκστρατεία του Φρανσουά Φιγιόν.

Αφότου ανέλαβε τον πρωθυπουργικό θώκο της Γαλλίας, ο Φιλίπ δημιουργεί την ομάδα του, την νέα κυβέρνηση της Γαλλίας η οποία θα αποτελείται κυρίως από στελέχη της Κεντροδεξιάς και της Σοσιαλιστές. Ένα χαρτοφυλάκιο αναμένεται να λάβει ο ηγέτης του κεντρώου κόμματος «MoDem», Φρανσουά Μπαϊρού, ενώ τα ονόματα που θεωρούνται επικρατέστερα είναι Ζαν Πιερ Ραφαρέν, Μπρουνό λε Μερ, Ζεράρ Κολόμπ.

Απάντηση