ΑΓΡΟΤΙΚΑΔΙΕΘΝΗ

Εγκαινάστηκαν δύο χώροι… υπόγειας υδροπονίας στη Στοκχόλμη

Τα εγκαίνια δύο χώρων που χρησιμοποιούν τη μέθοδο «Growing Underground», πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες, στο προάστιο της Στοκχόλμης Högdalen και στη πόλη Helsingborg, με πρόβλεψη να λειτουργήσει και τρίτος χώρος έως τις αρχές του επόμενου μήνα στη πόλη Landskrona, ενώ από σουηδικής πλευράς τονίζεται ότι εάν η ανωτέρω μέθοδος επεκταθεί και σε άλλες πόλεις, θα μπορέσει να παρέχει και επιπρόσθετες θέσεις εργασίας στον τοπικό αστικό πληθυσμό.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Στοκχόλμη, η υδροπονική καλλιέργεια, είναι καλλιέργεια φυτών απουσία χώματος –λόγος που δεν θεωρείται βιολογική– στην οποία τα φυτά μεγαλώνουν στο νερό με την προσθήκη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Τα τελευταία χρόνια, αυτή η μέθοδος καλλιέργειας κερδίζει συνεχώς έδαφος, καθώς απαιτεί έως και 70%-90% λιγότερο νερό από τη συμβατική καλλιέργεια, γεγονός που την καθιστά και άκρως οικονομικότερη.

Σύμφωνα με την διεθνή ειδησεογραφία, και μετά από χρόνια έρευνας, αναπτύχθηκε η ιδέα της καλλιέργειας φυτών σε υπόγειους αστικούς χώρους –«Growing Underground» ή «Farming Underground»–, ιδέα η οποία συνδυάζει την υδροπονική καλλιέργεια (με την προσθήκη φωτισμού LED), με την χρησιμοποίηση εγκαταλειμμένων αστικών χώρων (υπόγεια τούνελ, πάρκινγκ, εργοστάσια κ.λπ.).

Η πρώτη εφαρμογή τους στην Ευρώπη εμφανίστηκε τον Ιούνιο του 2015 στο Λονδίνο, όπου σε εγκαταλειμμένα τούνελ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καλλιεργούνται λαχανικά και αρωματικά φυτά (π.χ. μαϊντανός, σέλινο, ραπανάκια και φύλλα μουστάρδας), ενώ ανάλογα παραδείγματα εμφανίζονται στην Ολλανδία (στη πόλη Hertogenbosch), στο Παρίσι (όπου στη περιοχή Goutte d’ Or και σε συγκρότημα 300 κατοικιών, οι κάτοικοι δημιούργησαν σε υπόγειο πάρκινγκ, χώρο καλλιέργειας 3.500 τ.μ. –με όνομα La Caverne–, από τον οποίο μοιράζονται την παραγωγή συνολικά 40 τόνων/ετησίως, των οργανικών λαχανικών, μανιταριών και πράσινης σαλάτας), αλλά και εκτός ΕΕ, στο Τόκυο (στην περιοχή Otemachi) και στη Σεούλ (στον σταθμό μετρό Gwanghwamun Station, ο οποίος σημειώνεται ότι βρίσκεται σε λειτουργία).

Ειδικότερα για τον χώρο στη Στοκχόλμη –ο οποίος αποτελούσε προηγούμενα υπόγειο σταθμό αυτοκινήτων και διαχειρίζεται από την ιδιοκτήτρια εταιρεία «Nya Rågsveds Folketshus»– σημειώνεται ότι μέρος της παραγωγής θα διατίθεται και στο εστιατόριο/καφέ που βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου.

Τέλος, αναφέρεται ότι η πραγματοποίηση του ανωτέρω προγράμματος, υπήρξε πρωτοβουλία του «Invest Stockhom», εταιρείας που ανήκει στον Δήμο της Στοκχόλμης, σε συνεργασία με 20 Κυβερνητικούς ή μη οργανισμούς και υπηρεσίες.

ΠΗΓΗ: YPAITHROS.GR

Απάντηση