ΔΙΕΘΝΗΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μέθοδος εμπνευσμένη από τη NASA συντομεύει κατά δέκα χρόνια τη διάρκεια γενετικής βελτίωσης των σιτηρών

Τα πειράματα της NASA για την καλλιέργεια του σιταριού στο διάστημα έχουν εμπνεύσει τους Αυστραλούς επιστήμονες να αναπτύξουν ένα μοναδικό στον κόσμο πρόγραμμα ταχείας αναπαραγωγής των ποκιλιών φυτών, που συντομεύει κατά μια δεκαετία το χρόνο που χρειάζεται για τη δημιουργία νέων ποικιλιών.

Οι νέες ποικιλίες είναι κρίσιμες για την καταπολέμηση των ασθενειών ή τη βελτίωση της απόδοσης, αλλά μπορεί να χρειαστούν από 10 έως 20 χρόνια για την γενετική βελτίωση των φυτικών καλλιεργούμενων οργανισμών.

Όταν ο ερευνητής του Queensland Alliance for Agriculture and Food Innovation (QAAFI), Δρ. Lee Hickey, είδε τους αστροναύτες της NASA να χρησιμοποιούν συνεχή φωτισμό για να εξαναγκάσουν τα φυτά να αναπτύσσονται πιο γρήγορα στο διάστημα, κατάλαβε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο για να επιταχύνει την ανάπτυξη νέων ποικιλιών φυτών σε ελεγχόμενο περιβάλλον.

“Μπορούμε να πάμε από τον ένα σπόρο στον άλλον σε μόλις έξι εβδομάδες για κριθάρι και σιτάρι και η μέθοδος αυτή λειτουργεί με μια ολόκληρη δέσμη άλλων φυτών που καλλιεργούνται σε μεγάλη κλίμακα στην Αυστραλία και σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο όπως τη μηδική ή την ελαιοκράμβη”, δήλωσε.

“Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να πετύχουμε μέχρι και έξι γενιές ετησίως, αντί μόνο μίας στο χωράφι τον χρόνο. Τα πειράματα μας έδειξαν ότι η ποιότητα και η απόδοση των φυτών που καλλιεργούνται υπό ελεγχόμενο κλίμα και συνθήκες φωτός αντίστοιχου με την ημέρα, ήταν τόσο καλή ή μερικές φορές καλύτερη από αυτές που καλλιεργούνται σε τακτικά θερμοκήπια”.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Queensland (UQ) άρχισε να δοκιμάζει τις νέες τεχνικές πριν από 10 χρόνια και τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν πλέον δημοσιευθεί στο Nature Plants.

Μέχρι στιγμής, η μέθοδος έχει χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό για ερευνητικούς σκοπούς, αλλά υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τη βιομηχανία για να τεθεί η μέθοδος σε ευρύτερη εφαρμογή.

“Έχει υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον σε παγκόσμια κλίμακα για αυτή τη μέθοδο, λόγω του γεγονότος ότι ο κόσμος πρέπει να παράγει 60-80% περισσότερα τρόφιμα μέχρι το 2050 για να ταΐσει τα εννέα δισεκατομμύρια του πληθυσμού της γης”, δήλωσε ο Δρ. Hickey.

“Κατά τους τελευταίους 12 μήνες, λάβαμε έναν συντριπτικά μεγάλο αριθμό αιτημάτων για τα πρωτόκολλά μας για την ταχεία γενετική βελτίωση από επιστήμονες και φυτοκαλλιεργητές από περισσότερες από 23 χώρες σε όλο τον κόσμο.”

Σε πρώτη φάση, σε συνεργασία με την Dow Agrosciences, η ομάδα του UQ ανέπτυξε το νέο “DS Faraday” – μια ποικιλία σίτου υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, που θα κυκλοφορήσει αργότερα το 2018.

Πηγή: agro24.gr

Απάντηση