ΔΙΕΘΝΗΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κίνα: Αναδάσωση έκτασης ίση σχεδόν με τη μισή Ελλάδα

Η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε σχέδια για την αναδάσωση 16,3 εκατομμυρίων στρεμμάτων το 2018, έκταση περίπου ίση με τη μισή επικράτεια της Ελλάδας.

Η Κρατική Διοίκηση Δασών της Κίνας εργάζεται για την αύξηση της συνολικής δασικής έκτασης της χώρας από 21,7% σε 23% έως το 2020, και στη συνέχεια σε 26% μέχρι το 2030.

Το φιλόδοξο έργο αναδάσωσης θα αποτελέσει προϊόν συνεργασίας μεταξύ της κινεζικής κυβέρνησης και ομάδων του εσωτερικού και του εξωτερικού με την κατάλληλη τεχνογνωσία.

«Οι εταιρείες, οι οργανώσεις και τα άτομα που ειδικεύονται στην οικολογική εργασία είναι όλοι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν στην μεγάλη εκστρατεία οικολογικού σχεδιασμού της χώρας», δήλωσε ο Ζανγκ Τζιανλόνγκ, επικεφαλής της δασικής διοίκησης. «Η συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνικού κεφαλαίου θα έχει προτεραιότητα», πρόσθεσε.
Το έργο αναδάσωσης της τελευταίας ανακοίνωσης δεν είναι το μοναδικό που πραγματοποιείται στην Κίνα σήμερα. Η στρατηγική της φύτευσης δένδρων χρησιμοποιήθηκε επίσης για την καταπολέμηση της απερήμωσης στην έρημο Γκόμπι, με μεικτά αποτελέσματα. Το πιο πρόσφατο έργο αναδάσωσης μπορεί να έχει μεγαλύτερη επιτυχία, δεδομένου ότι επικεντρώνεται στη φύτευση σε περιοχές που είναι ήδη κατάλληλες για τη φιλοξενία δασών.

Αφού η Κίνα κήρυξε κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης για τη ρύπανση το 2014, η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση της κατάστασης του περιβάλλοντος και στην ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών.

Το 2018, τα δέντρα θα φυτευτούν κυρίως στην βορειοανατολική επαρχία Χεμπέι, στην επαρχία Τσινγκχάι στο οροπέδιο του Θιβέτ και στην έρημο Χανσαντάκε στη βόρεια αυτόνομη περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας.

Η Κίνα έχει ήδη δαπανήσει 538 δισεκατομμύρια γιουάν (68,65 δισεκατομμύρια ευρώ) για τις προσπάθειες αναδάσωσής της τα τελευταία πέντε χρόνια, και σχεδιάζει να δαπανήσει ακόμα περισσότερα για τα επόμενα προγράμματα.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Απάντηση