ΑΓΡΟΤΙΚΑΔΙΕΘΝΗ

4 Χοιροτροφεία-πρότυπα που αξίζει να επισκεφθείς

Από την Ευρώπη μέχρι την Κίνα και πάλι πίσω, η εκτροφή χοίρων είναι πολλά περισσότερα από όσα φαντάζεται ο μέσος αναγνώστης. Φάρμες με μέγεθος μιας μικρής πόλης, που όχι μόνο εφαρμόζουν, αλλά και καθορίζουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, καταλαμβάνουν μια θέση στη μικρή αυτή λίστα.

Φάρμα Beerens, Ολλανδία
Παράδειγμα προς μίμηση για την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών αποτελεί η φάρμα της οικογένειας Beerens στην Ολλανδία. Ο Coen και η Miranda Beerens απέδειξαν ότι δεν χρειάζεται να είσαι παραγωγικός κολοσσός για να καινοτομείς, και εφάρμοσαν ένα πρωτοποριακό σύστημα επαναχρησιμοποίησης της παραγόμενης ενέργειας για τα δύο χοιροστάσιά τους, με τη βοήθεια εναλλάκτη θερμότητας ειδικά διαμορφωμένου με πλαστομερές, ώστε να αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες της Ολλανδίας. Έτσι, καίγοντας βιομάζα ζέσταιναν το ένα χοιροστάσιο και η παραγόμενη ενέργεια μεταφερόταν και θέρμαινε το δεύτερο.

Φάρμα Da Bei Nong, Κίνα
Η κινεζική αγορά χοιρινού βρίσκεται σε διαρκή κίνηση και οι εταιρείες του κλάδου κάνουν μεγαλόπνοα σχέδια. Η Da Bei Nong (DBN) αποτελεί έναν εκ των πρωτοπόρων του κλάδου εδώ και 20 χρόνια. Μέχρι το 2015, το κύριο ενδιαφέρον της στρεφόταν στην παραγωγή ζωοτροφών και προϊόντων υγείας, όμως από εκεί και έπειτα οι στόχοι άλλαξαν. Η εταιρεία αποσκοπεί πλέον να ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια (!) σφάγια μέχρι το 2030. Για αυτό και επέκτεινε το τεχνολογικό της πάρκο, με την κατασκευή δύο αγροκτημάτων ανατολικά του Πεκίνου, με το συνολικό μέγεθος των εγκαταστάσεών της να φτάνει πλέον τα 410 στρέμματα.

Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας της Cargill, Ολλανδία
Την τιμητική της φαίνεται πως έχει η Ολλανδία σε ό,τι αφορά τον χοιροτροφικό κλάδο. Η εταιρεία-πρωτοπόρος ζωικής διατροφής Cargill, επέλεξε την περιοχή Βέλντριελ της ευρωπαϊκής χώρας για να κατασκευάσει το «αρχηγείο» του Τμήματος Τεχνολογίας. Εκεί, οι επιστήμονες της Cargill μπορούν να κάνουν επιτόπια έρευνα, καθώς υπάρχουν πολλές πειραματικές εκτροφές χοίρων, ενώ παράλληλα γίνονται όλες οι εξετάσεις που μπορούν να γίνουν στα ζώα, σε ειδικές εγκαταστάσεις, αποστειρωμένες, ιδανικές για τη συλλογή και ανάλυση ούρων, κοπράνων, αίματος και ιστού.

Φάρμα Van Veldhuizen, Ολλανδία
Έχουμε πολλάκις αναφέρει πως η Ολλανδία είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες και πρωτοπόρες χώρες στον αγροδιατροφικό τομέα. Δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, που υπάρχει ακόμα μία εντυπωσιακή ολλανδική φάρμα στη λίστα μας. Πρόκειται για τη φάρμα Van Veldhuizen, η οποία έχει τη φήμη της πιο καθαρής φάρμας παγκοσμίως. Οι ντόπιοι, μάλιστα, αναφέρουν πως το χοιροστάσιο είναι πιο καθαρό και από το νοσοκομείο της περιοχής! Λίγο η πολιτική μηδενικής ανοχής σε μύγες, λίγο οι πεντακάθαροι διάφανοι σωλήνες νερού, λίγο η επένδυση του χοιροστασίου με ειδικό υλικό εύκολο στο καθάρισμα, έχουν εκτοξεύσει όχι μόνο τη φήμη της φάρμας, αλλά και την ανάπτυξη των χοίρων, τη μείωση της θνησιμότητας και την εξάλειψη της χρήσης αντιβιοτικών ή εμβολίων.

ΠΗΓΗ: ypaithros.gr

Απάντηση