ΔΙΕΘΝΗΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σφαγές σκύλων, μια βάρβαρη πρακτική που ρίχνει τη σκιά της στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Τα βλέμματα εκατομμυρίων ανθρώπων είναι στραμμένα από την περασμένη Παρασκευή στην Πιοντσάνγκ της Νότιας Κορέας, όπου διεξάγονται οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Όμως, την ώρα που οι αθλητές προσπαθούν να γράψουν ο καθένας τη δική τους ιστορία στη διοργάνωση δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό στο σκι, το κέρλινγκ, το πατινάζ και τα υπόλοιπα αγωνίσματα, κάτι απαίσιο συμβαίνει στην διοργανώτρια χώρα: Σκυλιά σφαγιάζονται στις πάνω από 17.000 φάρμες, προκειμένου να γίνουν… γεύματα.

Στη Νότια Κορέα και σε άλλες ασιατικές χώρες αυτή η πρακτική είναι κάτι… συνηθισμένο. Μέχρι την ημέρα που θα οδηγηθούν στη σφαγή, τα σκυλιά που προορίζονται για γεύματα, κρατούνται σε κλουβιά, σε συνθήκες ανάλογες με εκείνες που επικρατούν στα ορνιθοτροφεία. Δεν έχουν καμία επαφή με τον άνθρωπο, τους παρέχεται μονάχα στοιχειώδης τροφή και λίγο νερό. Κι όλα αυτά είναι νόμιμα…

Η κατανάλωση κρέατος σκύλου είναι μέρος της ασιατικής κουλτούρας. Σύμφωνα με την οργάνωση Humane Society International, εκτιμάται ότι 30 εκατομμύρια σκυλιά σκοτώνονται κάθε χρόνο για το κρέας τους.

Στη Νότια Κορέα, η οργάνωση πέτυχε να μπει λουκέτο σε δέκα φάρμες όπου εκτρέφονται σκυλιά για αυτό το σκοπό, σώζοντας έτσι περισσότερα από 1.200 ζώα. Κι αυτό επετεύχθη κυρίως πείθοντας τους ιδιοκτήτες να βρουν έναν άλλο τρόπο να κερδίζουν τα προς το ζην.

Τον περασμένο Δεκέμβριο το CNN βρέθηκε σε μια τέτοια επιχείρηση διάσωσης, στην πόλη Ναμαγιαντζού, λίγο έξω από την Σεούλ. Εκεί, τα μέλη της οργάνωσης έσωσαν 170 σκυλιά, κυρίως κυνηγόσκυλα, τσιουάουα και γκόλντεν ριτρίβερ, ενώ με μεγάλη έκπληξη άκουγαν τον ιδιοκτήτη της φάρμας να τους λέει πως ο ίδιος έχει ένα σκυλί ως κατοικίδιο.

Ακτιβιστές έσωσαν πάνω από 1.000 σκυλιά από σφαγή

«Αγαπώ όλα τα ζώα, έχω ένα αγγλικό μπουλντόγκ. Είναι αξιολάτρευτος κι έχει καλό χαρακτήρα. Θα τον φροντίζω μέχρι να πεθάνει», είπε χαρακτηριστικά.
Όμως η συντονίστρια της εκστρατείας της HSI στη Νότια Κορέα, Νάρα Κιμ, δεν είδε αυτή την αγάπη για τα ζώα κατά την επίσκεψή της στο συγκεκριμένο εκτροφείο.

«Ήταν σοκαριστικό, μύριζε πολύ άσχημα και οι συνθήκες στις οποίες κρατούνταν τα ζώα ήταν άθλιες…. Τα σκυλιά ήταν τόσο γλυκά, το μόνο που θέλουν είναι η επαφή. Θέλουν απλώς λίγη προσοχή», είπε στο CNN.
Σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τη διεθνή κατακραυγή για τις σφαγές σκυλιών προκειμένου να καταναλωθούν από ανθρώπου, οι νοτιοκορεατικές Αρχές έκλεισαν λίγο πριν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, κάποιες από τις υπαίθριες αγορές στις οποίες συχνά θανατώνονταν τα σκυλιά δημόσια με διάφορους φρικτούς τρόπους.

Όμως το προσωρινό «λουκέτο» δεν ήταν αρκετό για τους χιλιάδες ανθρώπους που εναντιώνονται σε αυτές τις πρακτικές. Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε μια εκστρατεία που ζητούσε ακόμη και μποϋκοτάζ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, μαζεύοντας σχεδόν μισό εκατομμύριο υπογραφές για να σταματήσει η κατανάλωση κρέατος σκύλου.

Ματ Ντέιμον, Χοακίν Φοίνιξ & άλλοι κατά της σφαγής 10.000 σκύλων στην Κίνα (σκληρές εικόνες)

Ενδεικτικό του ότι το προσωρινό αυτό μέτρο δεν είναι αρκετό, είναι και το γεγονός ότι αρκετοί ιδιοκτήτες εστιατορίων στην Πιοντσάνγκ αρνούνται να σταματήσουν να σερβίρουν κρέας σκύλου στους πελάτες τους.

Αυτό δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητους τους αθλητές, πολλοί εκ των οποίων αποφάσισαν να αναλάβουν δράση για να γίνει ευρέως γνωστή αυτή η φρικτή πρακτική. Η Καναδή αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Μέγκαν Ντουχάμελ, η οποία το 2017 έσωσε ένα σκυλί από ένα τέτοιο εκτροφείο και το πήρε μαζί της στην πατρίδα της, ελπίζει κατά τη διάρκεια των Αγώνων να καταφέρει να σώσει περισσότερα σκυλιά.

«Είτε πρόκειται για αγελάδες, γουρούνια ή σκυλιά, η εκτροφή ζώων για την κατανάλωση του κρέατός τους είναι λάθος. Όμως το να τρώει κάποιος σκυλιά, είναι πολύ μακριά από τη δική μας πραγματικότητα στη βόρεια Αμερική. Βλέπουμε τα σκυλιά σαν συντροφιά, σαν τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου», είπε στο CNN, εκφράζοντας την ελπίδα της κάποτε τέτοια εκτροφεία να κλείσουν για πάντα.
Αντίστοιχο «όνειρο» έχει και ο σκιέρ Γκας Κενγουόρθι. «Θα συγκεντρωθώ στον αγώνα μου, όμως όσο βρίσκομαι εκεί, θα ήθελα να προσπαθήσω να “ξυπνήσω” συνειδήσεις για τα σκυλιά. Θα ήθελα πολύ να πάρω ένα σκυλί πίσω στην πατρίδα», είπε στο CNN.

Ωστόσο, παρά την ευαισθητοποίηση των πολιτών, η σφαγή γατών και σκυλιών για το κρέας τους είναι κάτι νόμιμο σε 44 αμερικανικές Πολιτείες ακόμη και σήμερα, αν και γίνονται βήματα ώστε να περάσει από το Κογκρέσο νομοσχέδιο που θα βάζει τέλος σε αυτή την πρακτική.

ΠΗΓΗ: CNN GREECE

Απάντηση