ΑΡΘΡΑΚΗΠΟΥΡΙΚΗ

Ποιά η διαφορά μεταξύ ενός φρούτου και ενός λαχανικού;

Μήπως έχετε ποτέ αναρωτηθεί εάν τελικά η τομάτα είναι ένα λαχανικό ή μήπως τελικά είναι ένα φρούτο; Επίσης, τι ισχύει για τη μελιτζάνα; Ίσως τα έχουμε μπερδέψει λίγο τα πράγματα…
Πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι οι τομάτες, οι πιπεριές και τα αγγούρια είναι λαχανικά. Αλλά από τεχνική άποψη, όλα είναι καρποί (φρούτα).

Η μόνη διαφορά είναι ότι χρησιμοποιούνται ως λαχανικά.

Τότε, ποιά είναι η διαφορά μεταξύ των φρούτων και των λαχανικών;

Η συζήτηση για τα φρούτα και τα λαχανικά συνεχίζεται εδώ και πολύ καιρό, με τους βοτανολόγους να απαιτούν το καθεστώς φρούτων για τομάτες, αγγούρια, πιπεριές και πολλά άλλα, τα οποία συνήθως ταξινομούνται ως λαχανικά με τη γαστρονομική πλέον έννοια. Για να δούμε όμως τι ακριβώς ισχύει.

ΦΡΟΥΤΑ
Ως φρούτο θεωρείται ένα γλυκό και σαρκώδες φυτικό προϊόν, το οποίο περιλαμβάνει μήλα, πορτοκάλια, δαμάσκηνα, ανανάδες κ.λπ.

Στη βοτανική, ένας καρπός ορίζεται ως η ωριμασμένη ωοθήκη ενός ανθοφόρου φυτού και περιέχει σπόρους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ώριμες ωοθήκες μαζί με τους περιβάλλοντες ιστούς τους ονομάζονται φρούτα, τα οποία αποτελούν μέσο διάδοσης των σπόρων. Αυτό διευκολύνεται από την κατανάλωση των φρούτων από τα ζώα και τα πουλιά, καθώς τα περισσότερα φρούτα είναι γλυκά και περιέχουν σαρκώδη, βρώσιμα μέρη.

ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Δεν υπάρχει βοτανικός ορισμός για τα λαχανικά.

Γενικά, ένα λαχανικό ορίζεται ως το εδώδιμο μέρος ενός φυτού, το οποίο δεν περιλαμβάνει τις ωοθήκες. Με άλλα λόγια, τα λαχανικά είναι τα φυτικά μέρη του φυτού.

Οι βρώσιμες, ώριμες ωοθήκες με σπόρους εμπίπτουν στον ορισμό των φρούτων και άλλα βρώσιμα μέρη ενός φυτού θεωρούνται λαχανικά. Έτσι, το «λαχανικό» είναι ένας συλλογικός όρος που χρησιμοποιείται για να δηλώσει όλα τα μέρη των ποωδών φυτών, τα οποία τρώγονται από τον άνθρωπο ως τρόφιμα.

Περιλαμβάνει τα φύλλα όπως στην περίπτωση του λάχανου, τις ρίζες όπως στα καρότα και τα τεύτλα, τους βολβούς όπως στο σκόρδο, τα λουλούδια όπως στο μπρόκολο και τα στελέχη όπως και στα σπαράγγια.

Ποιός είναι ο παράγοντας που διαφοροποιεί ένα φρούτο (καρπό) από ένα λαχανικό;
Η κύρια διαφορά είναι ότι οι περισσότεροι καρποί περιέχουν σπόρους, οι οποίοι είναι ικανοί να αναπτυχθούν σε νέα φυτά ενώ τα λαχανικά δεν έχουν σπόρους (υπάρχουν εξαιρέσεις).

Αν και ορισμένα λαχανικά χρησιμοποιούνται στην αναπαραγωγή των φυτών, δεν θεωρούνται φρούτα.

Εν ολίγοις, ένας καρπός είναι η ώριμη ωοθήκη ενός φυτού και περιέχει σπόρους, ενώ ένα λαχανικό μπορεί να είναι οποιοδήποτε από τα βρώσιμα μέρη ενός φυτού, εκτός από την ωοθήκη.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα λαχανικά που περιέχουν σπόρους και υπάρχουν μερικά φρούτα που δεν έχουν σπόρους. Υπάρχουν λοιπόν εξαιρέσεις σε αυτόν τον γενικό κανόνα.

Ως εκ τούτου, μπορεί να ειπωθεί ότι η παρουσία των σπόρων είναι ένας από τους παράγοντες που διαφοροποιούν τα φρούτα από τα λαχανικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ταξινομούνται οι τομάτες και τα αγγούρια ως φρούτα, παρόλο που χρησιμοποιούνται ως λαχανικά.

Βάσει αυτού του γεγονότος, μερικά από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα λαχανικά θα άλλαζαν κατηγορία. Τέτοια χαρακτηριστικά παραδείγματα περιλαμβάνουν το αβοκάντο, τα κολοκυθάκια, τις ελιές, τα μπιζέλια, τα κολοκυθάκια, τις κολοκύθες και τις πιπεριές. Ακόμη και τα καρύδια και οι σπόροι ταξινομούνται ως φρούτα.

Συμπερασματικά λοιπόν, τα φρούτα είναι οι ωοθήκες ενός φυτού που έχουν ωριμάσει και περιέχουν σπόρους. Τα λαχανικά είναι βρώσιμα μέρη ενός φυτού, εκτός από τα φρούτα.

Μπορούμε να πούμε ότι, ενώ ένας καρπός θα μπορούσε να είναι ένα λαχανικό (όπως στην περίπτωση των τοματών), ένα λαχανικό δεν θα μπορούσε να είναι καρπός (φρούτο).

 

Τα περισσότερα από τα φρούτα έχουν γλυκιά γεύση, αλλά τα λαχανικά έχουν λιγότερες ποσότητες φρουκτόζης. Η γλυκύτητα των καρπών προσελκύει τα ζώα και τα πουλιά για να τα καταναλώσει και έτσι να διασπείρουν τους σπόρους.

Λαχανικά που τελικά είναι φρούτα
► Τομάτα

► Αγγούρι

► Κολοκυθάκι

► Αβοκάντο

► Πιπεριά

► Ελιές

► Μπιζέλι

►Γλυκοπατάτα

 

ΠΗΓΗ: blog.farmacon.gr

Απάντηση