ΑΡΘΡΑΕΛΛΑΔΑ

Αμφισβήτηση Ελληνικών Οικοπέδων από Τουρκία

Του Ιωάννη Παπαγιάννη

Στα πλαίσια της επεκτατική πολιτικής του Ερντογάν η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές της διεκδικήσεις απειλώντας την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Μετά το επεισόδιο της 4ης Μαϊου, όταν τουρκικό εμπορικό πλοίο «άγγιξε» την κανονιοφόρο «Αρματωλός», 4,5 ναυτικά μίλια νοτιανατολικά της Μυτιλήνης, η Τουρκία εμφανίζει χάρτες χωρίς το Καστελλόριζο.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία κατέθεσε στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης χάρτες στους οποίους ορίζει την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της και δεν εμφανίζει το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλόριζου. Προς επίρρωση της κατάφωρης παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας διεκδικεί ολόκληρες θαλάσσιες περιοχές που ανήκουν στην χώρα μας και την Κύπρο.

Βάσει δημοσιευμάτων η Τουρκία φέρεται να αμφισβητεί οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και τη θαλάσσια περιοχή στη γραμμή Κρήτη – Καστελλόριζο – Κύπρος.

Καταφανώς παράνομη είναι η ως άνω τουρκική ενέργεια, καθώς αυθαίρετα οριοθετεί τις οριογραμμές χωρίς να λάβει υπόψιν της τα διεθνή νομικά κείμενα. Αξίζει να τονισθεί ότι οιαδήποτε οριοθέτηση δεν δύναται να πραγματοποιείται μονομερώς αλλά απαιτείται συμφωνία αμφότερων πλευρών και συγκεκριμένα των γειτονικών χωρών. Η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει λάβει υπόψιν της τις συνθήκες παραχώρησης των Δωδεκανήσων του 1932 και του 1947 όσο και της συμβάσεως του Μοντέγκο Μπαίη του 1982 για το δίκαιο της θαλάσσης.

Καταδικάζουμε τις απαράδεκτες πρακτικές της Τουρκίας που απειλούν την εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας και καλούμε κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο άτομο να προασπίσει δυναμικά τα συμφέροντα του Ελληνισμού. Επιπλέον είναι καθήκον της κυβέρνησης να αντιληφθεί ότι η εθνική άμυνα της χώρας είναι ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας και όλα τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα.

 

Απάντηση