ΚΗΠΟΥΡΙΚΗΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Το πιο χριστουγεννιάτικο λουλούδι!!!

Αλεξανδρινό, Αστέρι της Βηθλεέμ ή Ποϊνσέτια (επιστ. όνομα Euphorbia pulcherrima – Ευφορβία η κομψοτάτη) είναι φυτό, από το οποίο φτιάχνεται το στεφάνι με φύλλα κόκκινα και πράσινα και με λίγα κίτρινα ή άλλα και που αποτελεί βασικό μέρος του στολισμού κατά τις εορτές των Χριστουγέννων με διάφορες χρήσεις, είτε να κρέμεται έξω από την εξώπορτα ή πάνω από το τζάκι, είτε να φέρεται οριζόντια με κεριά και να στολίζει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Σχεδόν σε όλη την Ευρώπη σήμερα η επίδειξή του θεωρείται ως έναρξη των εορτών αυτών.

Ιστορία εθίμου
Το έθιμο αυτό προέρχεται από τις ΗΠΑ όταν, πριν 200 περίπου χρόνια ο πρώτος πρέσβης της Αμερικής στο Μεξικό Joel Poinsett έφερε το φυτό αυτό μαζί του από τη νότια Αμερική κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Έτσι σιγά σιγά το Αλεξανδρινό θεωρήθηκε ως το «κλασσικό» φυτό των Χριστουγέννων.

Σημειώσεις
Σε πολλά μέρη της Ελλάδας συνηθίζεται η κατασκευή στεφάνων από πολύ παλιά σε ανάμνηση αρχαίων εορτών.
Η κατασκευή σαν αστέρι τοποθετείται κυρίως στη κορυφή του Χριστουγεννιάτικου δένδρου. Επίσης ως Αστέρι της Βηθλεέμ συνήθως φέρεται στον ψηλότερο ιστό των πλοίων αλλά τελευταία και σε κτίρια, είτε αυτοφωτιζόμενο είτε όχι.
Οι Γάλλοι τα Αλεξανδρινά τα ονομάζουν «Etoiles de Noël».Φωτισμός
Τοποθετήστε το φυτό κοντά σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο, όπου θα έχει τον περισσότερο διαθέσιμο φως του ήλιου και μην αφήσετε οποιοδήποτε μέρος του να αγγίζει το κρύο τζάμι, γιατί αυτό μπορεί να το τραυματίσει.

Θερμοκρασία
Αποφύγετε την έκθεση του φυτού σε ζεστά ή κρύα ρεύματα, μακριά από καλοριφέρ, τζάκι και γενικά από σώματα θέρμανσης. Οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας, θα προκαλέσουν πρόωρη πτώση των φύλλων. Η ιδανική θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι γύρω στους 15-25 βαθμούς Κελσίου.

Πότισμα
Ποτίζετε μόνο όταν η επιφάνεια του χώματος είναι στεγνή στην αφή και αδειάζετε συχνά το πιατάκι αποστράγγισης. Υπερβολικά υγρό έδαφος καταλήγει στο σάπισμα της ρίζας.

Κλάδεμα
Μετά την ανθοφορία (τα λουλούδια και τα φύλλα μαραίνονται), μπορείτε να την κλαδέψετε και να την τοποθετήσετε σε προστατευμένο χώρο. Προσέξτε στο κλάδεμα να φορέσετε γάντια, γιατί οι βλαστοί του περιέχουν έναν γαλακτώδη χυμό, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει φαγούρα και ερεθισμούς αν έχετε ευαισθησία.

Πολλοί έχουν προσπαθήσει να κρατήσουν την ποϊνσέτια για να ανθίσει και επόμενα Χριστούγεννα. Λίγοι όμως το έχουν πετύχει και αυτό γιατί δεν είναι και τόσο εύκολη η όλη διαδικασία. Κρατήστε τη γλάστρα στη βεράντα και σε φωτεινό μέρος (όχι απευθείας ηλιακό φως) και ποτίζετέ τακτικά. Για να ανθίσει και πάλι το φυτό σας, πρέπει να συμπληρώσει κάποιες ώρες στο σκοτάδι, περίπου 14 ώρες καθημερινά για 2 ολόκληρους μήνες.

Απάντηση