ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ο Θεσσαλονικιός με την καινοτομική εφαρμογή που… μετράει και καταγράφει την κοινή γνώμη

Σε απασχολούν οι ειδήσεις; Προβληματίζεσαι για όλα όσα διαδραματίζονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό; Θέλεις να μάθεις εύκολα και γρήγορα τι γνώμη έχουν οι άλλοι για ένα ζήτημα που ενδιαφέρει κι εσένα;

Η απάντηση και η λύση βρίσκεται στο smartphone και το tablet σου και ακούει στο όνομα PIPOLL.

Το PIPOLL είναι μια καινοτόμα εφαρμογή που καταγράφει την κοινή γνώμη και τα αποτελέσματά της καταγραφής είναι άμεσα διαθέσιμα. Με την εφαρμογή οι πολίτες μπορούν μέσω αυτής να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, εκφράζοντας τη γνώμη τους, ενώ παράλληλα ενημερώνονται! Σκοπός της είναι η άμεση και αντικειμενική καταγραφή της άποψης των πολιτών ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τι είναι αυτό που απασχολεί τους πολλούς.

Εμπνευστής και δημιουργός του PIPOLL είναι ένας Θεσσαλονικιός 31 ετών. Ο λόγος για τον Νικόλα Πιλάτο.

Ο κ. Πιλάτος μίλησε αποκλειστικά στο www.ka-business.gr για τη λειτουργία της εφαρμογής, τους σκοπούς της αλλά και την ιδέα της δημιουργίας της.

Πως και πότε προέκυψε η ιδέα;

Η ιδέα προέκυψε στα τέλη του 2014. Στην αρχή ξεκίνησε ως προσωπικός µου προβληµατισµός. Προσπαθούσα ως πολίτης να καταλάβω τι πιστεύουν οι άλλοι γύρω µου, την στιγµή που συνέβαινε ένα γεγονός. Μέσω των social media, ήταν αδύνατον να µετρήσω κάτι τέτοιο. Τις διάφορες ηλεκτρονικές ψηφοφορίες δε που γινόντουσαν από τα περισσότερα ειδησεογραφικά sites, δεν µπορούσα να τις εµπιστευτώ καθώς όπως ήταν λογικό αυτές παρουσίαζαν συγκεντρωµένες απόψεις ανθρώπων µε κοινά ενδιαφέροντα. Επιπλέον στις περισσότερες από αυτές υπάρχουν µεγάλα κενά ασφαλείας µέσω των οποίων µπορούσε κανείς πολύ εύκολα να ψηφίσει περισσότερες από µία φορές.  Άρχισα λοιπόν να εξετάζω τον τρόπο µε το οποίο θα µπορούσε να δηµιουργηθεί ένας ανεξάρτητος “συλλέκτης” της άποψης των πολιτών καθηµερινά, χωρίς να συµµετέχει σε κανένα ειδησεογραφικό δίκτυο µε αποτέλεσµα να συγκεντρώνει ανθρώπους συγκεκριµένων απόψεων, ενώ παράλληλα θα έπρεπε να βρεθεί και ένας τρόπος να διασφαλιστεί η εγκυρότητα των αποτελεσµάτων. Η επιλογή του mobile έµοιαζε η κατάλληλη καθώς από την µία πλευρά σχεδόν όλοι πλέον έχουν ένα κινητό στην τσέπη τους, ενώ παράλληλα η τεχνολογία προσφέρει πλέον τα εργαλεία που απαιτούνται για να διασφαλιστεί η εγκυρότητα των αποτελεσµάτων.

Ποιος βρίσκεται πίσω από την ιδέα;

Η ιδέα τόσο της εφαρµογής όσο και του τρόπου διαχείρισης της σχεδιάστηκε εξ’ ολοκλήρου από εµένα. Φυσικά, καθ’ όλη τη διάρκεια του σχεδιασµού, µε βοήθησαν αρκετά οι φίλοι και κοντινοί µου άνθρωποι, οι οποίοι για ένα µεγάλο χρονικό διάστηµα όχι µόνο ανέχτηκαν την συνεχή ενασχόλησή µου µε το project, αλλά αποτέλεσαν και οι αυστηρότεροι κριτές, όλων όσων κατά καιρούς του παρουσίαζα σαν σκέψεις. Στην συνέχεια χρειάστηκα και πήρα βοήθεια σε επίπεδο outsourcing, τόσο για την ανάπτυξη της εφαρµογής όσο και για το design. Μέχρι σήµερα η εφαρµογή εξακολουθεί να χρηµατοδοτείται από εµένα χωρίς την χρήση οποιουδήποτε ξένου κεφαλαίου.

Πως λειτουργεί το Pipoll;

Καθηµερινά, σχεδιάζουµε και εισάγουµε στην εφαρµογή ένα νέο ερώτηµα µε την µορφή δηµοσκόπησης σχετικό είτε µε την επικαιρότητα, είτε µε το ηµερολόγιο της ηµέρας. Την ίδια στιγµή οι χρήστες ειδοποιούνται στις συσκευές τους για το νέο ερώτηµα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν. Μόλις κάποιος χρήστης ψηφίσει, το Pipoll υπολογίζει ξανά και προβάλλει άµεσα τα νέα αποτελέσµατα της έρευνας. Μέσα σε λίγα λεπτά αρχίζει να αποτυπώνεται η άποψη της κοινής γνώµης για το θέµα, ενώ µέσα σε µερικές ώρες έχει καταγραφεί µια αρκετά σταθερή και αξιόπιστη εικόνα για το τι πιστεύουν οι πολίτες στο συγκεκριµένο θέµα.

Η πρόσβαση στα αποτελέσµατα των µετρήσεων είναι άµεση και µε ποιον τρόπο γίνεται;

Οι χρήστες βλέπουν το αποτέλεσµα µια έρευνας αµέσως µόλις καταχωρήσουν την ψήφο τους σε ένα ερώτηµα. Κάθε φορά που κάποιος χρήστης ανανεώνει ή ανοίγει ξανά την εφαρµογή, του προβάλλονται τα αποτελέσµατα όπως έχουν διαµορφωθεί έπειτα και από τις επιπλέον ψήφους που έχουν καταχωρηθεί µέχρι εκείνη την στιγµή. Επιπλέον για όσους δεν είναι ακόµη χρήστες του Pipoll ή ενδεχοµένως να µην επιθυµούν να συµµετέχουν, αποτελέσµατα των ερευνών προβάλλονται είτε µέσω της ιστοσελίδας µας, είτε µέσω των κοινοποιήσεων των ερευνών που γίνονται στα social media, από χρήστες της εφαρµογής. Επίσης, εφόσον µας ζητηθεί µπορούµε να διεξάγουµε δευτερογενή στάθµιση του δείγµατος µε βάση το φύλο, την ηλικία και την γεωγραφική προέλευση των ψηφοφόρων.

Η έμπνευση των ερωτηµάτων από πού προέρχεται;

Η έµπνευση προέρχεται καθηµερινά, φιλτράροντας την επικαιρότητα στο επίπεδο της ειδησεογραφίας. Από νωρίς το πρωί εντοπίζουµε το “θέµα της ηµέρας” το οποίο είτε έχει προκύψει από κάποια εξέλιξη στο κοινωνικοπολιτικό σκηνικό της χώρας, είτε αυτή σχετίζετε µε κάποια παγκόσµια ηµέρα ή εορτή. Γενικότερα προσπαθούµε να επιλέγουµε εκείνο το θέµα για το οποίο το ίδιο βράδυ θα συζητούν οι πολίτες.

Οι δηµοσκοπήσεις και οι µέθοδοι διεξαγωγής τους δοκιµάζονται. Είναι το Pipoll η απάντηση στην κρίση του κλάδου και γιατί;

Κατά τη γνώµη µου οι δηµοσκοπήσεις και οι µέθοδοι διεξαγωγής τους δοκιµάστηκαν και πλέον σήµερα όλο και περισσότερο δείχνουν να αποτυγχάνουν. Αυτό δεν πιστεύω πως συµβαίνει γιατί οι δηµοσκοπικές εταιρίες δεν  κάνουν σωστά τη δουλεία τους ή γιατί σκοπίµως παραποιούν τα αποτελέσµατα των ερευνών τους. Θεωρώ πως ο τρόπος µε τον οποίο θέλουν να εκφράζονται οι άνθρωποι σήµερα έχει αλλάξει και αυτό ίσως να έχει ως αποτέλεσµα ο τρόπος µε τον οποίο οι κλασικές δηµοσκοπικές εταιρίες διεξάγουν τις έρευνες τους να µην τους ικανοποιεί. Επιπλέον, ένας άνθρωπος λειτουργεί πιο αυθόρµητα και τελικά απαντά πιο ειλικρινά σε σοβαρά θέµατα όπως αυτά, όντας µόνος του και έχοντας όσο χρόνο χρειάζεται για να σκεφτεί, να µελετήσει και τελικά να σχηµατίσει άποψη για κάποιο θέµα.  Δεν γνωρίζω εάν το Pipoll είναι η απάντηση στην κρίση του κλάδου των δηµοσκοπήσεων – αυτό θα το απαντήσουν καλύτερα οι ειδικοί. Ωστόσο από την εικόνα που έχω σχηµατίσει ήδη από τις έρευνές µας, το Pipoll  είναι σίγουρα πιο ευέλικτο, πιο γρήγορο και πιο τελικά πιο ακριβές στα αποτελέσµατα των ερευνών του.

 

Ποιο είναι το καινοτόµο στοιχείο του pipoll που δεν το έχουν άλλες αντίστοιχες εφαρµογές σε Ελλάδα και εξωτερικό;

Αρχικά η καινοτοµία του Pipoll εντοπίζεται στο κοινωνικό του σκέλος. Δίνει την δυνατότητα σε οποιονδήποτε που έχει µια γνώµη, όσο διαφορετική και αν είναι, να την εκφράσει, µε την συγκεκριµένη γνώµη να έχει ακριβώς ίση βαρύτητα µε οποιαδήποτε άλλη. Επιπλέον για πρώτη φορά οι πολίτες αποκτούν µια βάση πάνω στην οποία µπορούν να αναπτύσσουν περαιτέρω τις απόψεις τους τόσο στα social media όσο και στον κοινωνικό τους κύκλο.  Σχετικά µε το τεχνολογικό σκέλος, η καινοτοµία που διαθέτει το Pipoll, είναι πως καταφέραµε να διασφαλίσουµε τον στόχο του “µία ψήφος ανά συσκευή” περιορίζοντας έτσι ακόµη περισσότερο τις αστοχίες στα αποτελέσµατα των ερευνών. Επίσης ο χρήστης του Pipoll, έχει τη δυνατότητα να αλλάζει την ψήφο του οποιαδήποτε στιγµή αποφασίσει και να διαµορφώνει εκ νέου το αποτέλεσµα. Αυτό δεν µπορεί να συµβεί µε τις παραδοσιακές µεθόδους διεξαγωγής δηµοσκοπήσεων.  Αντίστοιχη εφαρµογή στην Ελλάδα δεν υπάρχει καµία. Σχετικά µε παρόµοιες εφαρµογές του εξωτερικού, αυτές υπάρχουν κυρίως σε προηγµένες χώρες, µε την διαφορά όµως πως οι περισσότερες, αν όχι όλες, ανήκουν και διαχειρίζονται από µεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα.  Από όσο είµαι σε θέση να γνωρίζω το Pipoll είναι η πρώτη εφαρµογή που δηµιουργήθηκε και εξακολουθεί να λειτουργεί µεταξύ πολιτών και ίσως τελικά καταφέρει να αντιστρέψει την ροή και αποτελέσει εργαλείο ενηµέρωσης για την δηµοσιογραφία αλλά και την πολιτική.

 

Απάντηση