ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΦΥΣΗ & ΖΩΑ

5 εκατ. € για την αποκρυπτογράφηση του γενετικού υλικού της ελιάς

Η έρευνα για την αποκρυπτογράφηση του γενετικού υλικού της ελιάς στον ελληνικό χώρο, με την χρήση της γονιδιωματικής τεχνολογίας θα είναι ο στόχος του Δικτύου «Δρόμων της Ελιάς» που θα δημιουργηθεί με πρωτοβουλία του τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Παιδείας

Σκοπός της δράσης είναι η ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών της ελιάς, η αναβάθμιση της παραγωγής και η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων της.

Το Δίκτυο αρχικά θα ασχοληθεί με την περιγραφή και κατοχύρωση ταυτοποιημένου γενετικού υλικού και ελληνικών ποικιλιών ελιάς στον επίσημο ευρωπαϊκό κατάλογο καθώς και με την διάσωση και διατήρηση σημαντικών κλώνων.

Στη δράση θα συμμετέχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και πολλά ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας που δραστηριοποιούνται στο χώρο της έρευνας, της γονιδιωματικής τεχνολογίας και της μοριακής βιολογίας.

Για την αρχική φάση, η οποία έχει σχεδιασθεί να υλοποιηθεί σε διάστημα δύο ετών, έχει εξασφαλισθεί χρηματοδότηση ύψους 5 εκ. € με δυνατότητα προσέλκυσης πρόσθετων πόρων.
Sha

Απάντηση