ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Δύο στα δύο σε αποδόσεις και τιμή για το ακτινίδιο

Aπρόσκοπτα και σε συνέχεια του καλού κλίματος που διαμόρφωσαν οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες της καλλιεργητικής περιόδου εξελίσσεται μέχρι στιγμής η καμπάνια για το ακτινίδιο.

Οι καλλιεργητές, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, κάνουν λόγο για μια εξαιρετική χρονιά, τόσο σε επίπεδο στρεμματικών αποδόσεων, ποιότητας και τιμών όσο και σε επίπεδο ζήτησης και διακίνησης. Αυτές τις μέρες συγκομίζονται τα Hayward, τα οποία αποτελούν και τον μεγαλύτερο όγκο των ποικιλιών που καλλιεργούνται στη χώρα, ενώ τα πρώιμα κιτρινόσαρκα Soreli έχουν ήδη μαζευτεί και –τουλάχιστον «επισήμως», όπως με έμφαση είπε στην «Ύπαιθρο Χώρα» ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του ομίλου «Κολιός ΑΒΕΕ», Γιώργος Κολιός– ανήλθαν φέτος στους 400 τόνους.

«Κλεισμένη» η παραγωγή στην Άρτα
Στην περιοχή της Άρτας, όπου το ακτινίδιο κερδίζει συνεχώς έδαφος τα τελευταία χρόνια και πλέον εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 10.000 στρέμματα, οι αποδόσεις ανέρχονται σε 2,5-3,5 τόνους το στρέμμα. Συνολικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας-Φιλιππιάδας, Νίκο Γκίζα, η συγκομιδή αναμένεται να φτάσει τους 30.000-35.000 τόνους, έναντι των 25.000 τόνων πέρσι, καθώς μπήκαν στην παραγωγή αρκετές νέες φυτεύσεις. Η συγκομιδή των Hayward ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Νοέμβρη, ενώ αργότερα, ως πιο όψιμα, θα μαζευτούν και τα Τσεχελίδης, τα οποία αντιπροσωπεύουν σχετικά μικρό μέρος της συνολικής παραγωγής. Όπως μας λέει ο κ. Γκίζας, οι τιμές κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 55-60 λεπτά το κιλό στον παραγωγό, ενώ το μεγαλύτερο μέρος έχει ήδη πουληθεί και έχουν δοθεί προκαταβολές από τους εξαγωγείς. Οι παραγγελίες προέρχονται, ως επί το πλείστον, από την ευρωπαϊκή αγορά, ενώ κάποιες ποσότητες φεύγουν και προς την αμερικανική ήπειρο.

Με τιμές από 52 έως 65 λεπτά το κιλό αγόρασε, από την πλευρά της, τα Hayward η Κολιός, με τον γενικό διευθυντή του ομίλου να επισημαίνει στην «ΥΧ» ότι φέτος η Ελλάδα ευνοείται από τη μικρότερη παραγωγή της Ιταλίας, από τις μειωμένες ποσότητες μήλων σε ευρωπαϊκό επίπεδο –«ένας ανταγωνιστής λιγότερος για το ακτινίδιο», λέει χαρακτηριστικά–, αλλά και το γεγονός ότι το ακτινίδιο εξαντλήθηκε νωρίς από το νότιο ημισφαίριο. Υπάρχει ζήτηση, όπως επιβεβαιώνει, αλλά χαρακτηρίζει τις εμπορικές τιμές που διαμορφώνονται «οριακά απαγορευτικές», υποστηρίζοντας ότι «φέτος, αν το συσκευασμένο δεν πουληθεί το λιγότερο 1,2 ευρώ, δεν έχει μέλλον».

Ψάχνουν για ελληνικό προϊόν Ιταλοί και Ισπανοί
Στους 4 τόνους το στρέμμα κινείται η απόδοση φέτος και στην Πιερία, απ’ όπου προέρχεται η μισή περίπου παραγωγή της χώρας. Όπως λέει στην «ΥΧ» ο Νίκος Δασιόπουλος, παραγωγός από την Κατερίνη, η τιμή κυμαίνεται μεταξύ 50 και 60 λεπτών το κιλό και «ήδη, έρχονται έμποροι από Ιταλία και Ισπανία και κλείνουν παραγγελίες». Εξηγεί ότι «το λίγο μικρότερο μέγεθος δεν απειλεί το κέρδος του παραγωγού ή τη διακίνηση» και συμπληρώνει ότι «υπάρχουν χώρες που προτιμούν το μικρό ακτινίδιο και άλλες που προτιμούν το μεγάλο. Έτσι κι αλλιώς, φέτος όλα θα διακινηθούν. Δεν θα μείνει τίποτα», τονίζει. Ο ίδιος παρατηρεί ότι «διατηρούνται και ενδυναμώνονται οι αγορές που είχαμε» και προσθέτει ότι «αν μπορούσαμε να ανοίξουμε λίγο προς τα Βαλκάνια και τη Βόρεια Ευρώπη, όπου φαίνεται ότι το ακτινίδιο δεν προτιμάται από τους καταναλωτές ως φρούτο, θα ήταν ακόμα πιο αισιόδοξα τα πράγματα».

Πιάνουν τους 11.000 τόνους στην Καβάλα
Μέσα στο πρώτο πενθήμερο του Νοέμβρη υπολογίζουν να έχουν ολοκληρώσει τη συγκομιδή οι παραγωγοί στην Καβάλα, με τις εκτιμήσεις να μιλούν για 11.000 τόνους Hayward. Οι αποδόσεις, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ΕΑΣ Καβάλας, Κλέαρχο Σαραντίδη, είναι μεγαλύτερες από πέρσι, αλλά με λίγο μικρότερο καρπό –λόγω της αυξημένης ποσότητας που έδωσαν τα δέντρα– και κυμαίνονται ακόμα και στους 4-5 τόνους για τις νέες φυτεύσεις. «Εμπορικά φαίνεται να διαμορφώνεται μια πολύ καλή τιμή, αλλά κρατάμε μικρό καλάθι», μας είπε ο ίδιος, που προβλέπει ότι θα ξεπεράσει τα 60 λεπτά στον παραγωγό, όταν πέρυσι κινούνταν γύρω στα 40 λεπτά το κιλό.

ΠΗΓΗ:YPAITHROS.GR

Απάντηση