ΑΓΡΟΤΙΚΑΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Καϊλιάνης Βασίλης Τεχνολόγος γεωπόνος:Πράσινο σκουλήκι και οι εχθροί του βαμβακιού στον κάμπο της Θεσσαλονίκης

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, είμαστε πάλι κοντά σας για να σας ενημερώσουμε για την πορεία των εξελίξεων στις βαμβακοφυτείες όσον αφορά την παρουσία κυρίως του Πράσινου Σκουληκιού αλλά και των άλλων εχθρών που εμφανίζονται στην περιοχή μας*.

Οι βαμβακοφυτείες συνεχίζουν να βρίσκονται στο στάδιο δημιουργίας πρώτων καρυδιών και στην πλήρη ανθοφορία στην περιοχή μας και η εμφάνιση του πράσινου σκουληκιού συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους αγρότες μας.

Σύμφωνα λοιπόν με τα ευρήματα σε παγίδες στους αγρούς παρατήρησης της ΔΑΟΚ Ημαθίας σε περιοχές του πρώην δήμου Αντιγονιδών και συγκεκριμενα γυρω απο τα χωριά Σταυρός, Καβάσιλα και Σκυλίτσι αλλά και στην περιοχή του πρώην δήμου Μακροχωρίου εντοπίζονται προνύμφες πράσινου σκουληκιού πρώτου σταδίου και δευτέρου σταδίου , από μια έως δύο ανά μέτρο. Αντιθέτως, σύμφωνα με τα ευρύματα στις παγίδες στους αγρούς που βρίσκονται στους βάλτους Νησίου, Σκυλιτσίου και Βεροίας δεν εντοπίζεται καθόλου προσβολή ή αυτή είναι κάτω του ορίου επέμβασης . Ειδικά για τις τελευταίες αναφερόμενες περιοχές, θα πρέπει οι αγρότες να ελέγχουν πολύ τακτικά τα χωράφια τους, τις επόμενες μέρες.

Το έντονο στρες στα φυτά από τις καιρικές συνθήκες για το οποίο αναφερθήκαμε στο προηγούμενο άρθρο μας και εκδηλώθηκε με κοκκίνισμα στα φύλλα του φυτού . εξαλείφθηκε με την επαναφορά στις κανονικές συνθήκες της εποχής ενώ και η παρουσία αλευρώδη συνεχίζει να είναι περιορισμένη σε όλες της περιοχές του νομού Ημαθίας αλλά και των όμορων νομών.

Σύμφωνα λοιπόν με τις οδηγίες της ΔΑΟΚ Ημαθίας, οι παραγωγοί θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά τις βαμβακοφυτείες τους ανά 3 ημέρες , ώστε να ελέγχουν τυχόν παρουσία νεαρών προνυμφών ή τέλειων εντόμων (ανάλογα με το έντομο):
α. Όσον αφορά το πράσινο σκουλήκι το κατώτατο όριο επέμβασης είναι 6-8 προνύμφες ως ένα εκατοστό μήκος ανά 100 φυτά ή μια προνύμφη 1ου σταδίου κάθε ενάμιση μέτρο.
β. Όσον αφορά τον Λύγκο 5 έντομα ανά 100 φυτά.
γ. Όσον αφορά το Ρόδινο Σκουλήκι, στο στάδιο της ανθοφορίας το κατώτατο όριο επέμβασης είναι 20% προσβολή (άνθη που δεν ανοίγουν – «ροζέτα») σε τυχαίο δείγμα 100 ανθέων από τουλάχιστον 5 αντιπροσωπευτικά σημεία της φυτείας ή η παρουσία πέντε έως οκτώ (5-8) προνυμφών ρόδινου σκουληκιού στο εσωτερικό 100 νεαρών καρυδιών ηλικίας δύο (2) εβδομάδων σε δείγμα που λαμβάνεται κατά τη διαγώνιο του αγρού.

Μετά τον ψεκασμό των βαμβακοφύτων (σε περίπτωση που απαιτείται), συνιστάται να συνεχίζονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι και ο ψεκασμός να επαναληφθεί μόνο εάν συνεχίσουν να ισχύουν οι συνθήκες που αναφέρονται παραπάνω. Θα πρέπει οπωσδήποτε οι παραγωγοί άμεσα να επέμβουν με κατάλληλα και εγκεκριμένα εντομοκτόνα για τον έλεγχο των προνυμφών του πράσινου σκουληκιού κυρίως, χωρίς να αποκλείεται και εμφάνιση Λύγκου ή Ρόδινου Σκουληκιού, αφού σύμφωνα με τις μετρήσεις τουλάχιστον στις προαναφερθείσες περιοχές, ο πληθυσμός προνυμφών ξεπερνά το κατώτερο όριο επέμβασης.

Συνεχίζουμε να τονίζουμε ότι ανάλογα με την ανάπτυξη σε κάθε βαμβακοχώραφο να γίνονται ψεκασμοί με τους κατάλληλους ρυθμιστές ανάπτυξης ,ώστε να επέλθει ισορροπία μεταξύ βλαστικότητας και καρποφορίας και ότι όλα τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντα σύμφωνα με τις ετικέτες τους , και κατά προτίμηση τις νυχτερινές ώρες όπου δεν υπάρχει πτήση των μελισσών.

*Επισημαίνεται ότι το παρόν κείμενο αποτελεί κείμενο ενημερωτικού χαρακτήρα και ότι για περισσότερες πληροφορίες, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στους κατά τόπους αρμόδιους γεωπόνους.

Απάντηση