ΑΓΡΟΤΙΚΑΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Γεωργικές προειδοποιήσεις για τον Εξώασκο στην Ροδακινιά

Του Καϊλιάνη Βασίλειου – Τεχνολόγου Γεωπόνου

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι του AVENA.GR και AVENA RADIO 97.7, η νέα καλλιεργητική περίοδος ξεκινάει κι εμείς θα είμαστε και φέτος εδώ για να σας ενημερώνουμε για τις καλλιεργητικές εργασίες και τους ψεκασμούς που θα επιβάλλεται να γίνονται στις καλλιέργειες που είθισται να καλλιεργούνται στην Κεντρική Μακεδονία.

Η ενημέρωση θα γίνεται όπως και την προηγούμενη χρονιά σύμφωνα με εμπεριστατωμένα στοιχεία και με βάση τα δελτία των ¨Γεωργικών Προειδοποιήσεων¨ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που αποστέλλονται από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των νομών της Κεντρικής Μακεδονίας.

Επίσης, να τονίσουμε (όπως τονίζουμε κάθε φορά) ότι τα άρθρα μας θα έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και ότι για περισσότερες πληροφορίες, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στους τοπικούς Γεωπόνους της κάθε περιοχής, που είναι και οι επιστημονικοί σύμβουλοι του καθενός ενδιαφερομένου.

Σύμφωνα λοιπόν με τα δελτία ¨Γεωργικών Προειδοποιήσεων¨για την Ροδακινιά και την Νεκταρινιά, στις πρώιμες περιοχές αρκετές ποικιλίες, κυρίως επιτραπέζιες, βρίσκονται στο στάδιο της διόγκωσης των οφθαλμών με αποτέλεσμα οι πρωτογενείς μολύνσεις γίνονται από το στάδιο της έκπτυξης των νεαρών φύλλων (από Β έως και C) με σταγόνα νερού (βροχή ή πολύ υψηλή υγρασία τουλάχιστον για 2-3 ημέρες), σε θερμοκρασία 10-20 *C.

Σε αρκετές πεδινές περιοχές καταγράφηκαν βροχοπτώσεις με οριακές για μολύνσεις θερμοκρασίες (9-11 *C). Επίσης, αναμένονται ξανά βροχοπτώσεις. Στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές οι θερμοκρασίες είναι ακόμα χαμηλές (< 10 *C) και τα δέντρα σε πρώιμο στάδιο.

  • Συνιστάται επιμελής έλεγχος των ποικιλιών για διαπίστωση της διόγκωσης των οφθαλμών, με στόχο να γίνει επέμβαση στο στάδιο αυτό και οπωσδήποτε πριν φανεί πράσινη βλάστηση. Η επιτυχία της επέμβασης εξαρτάται κατά πολύ από τον κατάλληλο χρόνο επέμβασης.
  • Η επέμβαση κρίνεται απαραίτητη εάν είχαν παρατηρηθεί συμπτώματα τις δύο προηγούμενες χρονιές (τα σπόρια διατηρούν την βλαστική τους ικανότητα και πέρα από δύο χρόνια).
  • Η επέμβαση αυτή αποβλέπει στην νέκρωση των διεσπαρμένων επάνω στα δέντρα ασκοσπορίων και βλαστοσπορίων.
  • Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων (μέγιστος αριθμός εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο): captan (2-4), copper hydroxide (4), copper oxide (2), copper oxychloride (4), dodine (2), thiram (3), ziram (3).
  •  Σε αγροκτήματα που καλλιεργούνται ταυτόχρονα ποικιλίες διαφορετικής πρωιμότητας, ο πρώτος ψεκασμός να γίνει κοντά στο στάδιο «Β» της πρωιμότερης ποικιλίας και να επαναληφθεί όταν οι οψιμότερες ποικιλίες φτάσουν στο κατάλληλο στάδιο επέμβασης.
  • Δεύτερη εφαρμογή μπορεί να απαιτηθεί εάν παραταθεί η διάρκεια της διόγκωσης των οφθαλμών.
  • Η επέμβαση αυτή καταπολεμά αποτελεσματικά και το ΚΟΡΥΝΕΟ (Stigmina carpophila)

Τέλος, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για τα καλά λόγια που εισπράξαμε, γραπτώς και προφορικώς, την περασμένη καλλιεργητική περίοδο για την καθιέρωση της συγκεκριμένης στήλης για την φυτοπροστασία και να σας υποσχεθούμε ότι μέσα από την ιστοσελίδα μας, θα προσπαθούμε κάθε φορά να σας δίνουμε χρήσιμες πληροφορίες, με μοναδικό σκοπό την έγκαιρη και σωστή πληροφόρηση σας.

 

Προσβολή από Εξώασκο (Taphrina deformans).

(Καρούλιασμα ολόκληρου του φύλλου προς τα κάτω ή μόνο του βασικού μέρους, κόκκινος μεταχρωματισμός του ελάσματος.)

Απάντηση