ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Διατήρηση και ανάδειξη της Ελληνικής Αμπελοποικιλότητας ζητεί η Π.Κ.Μ.

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΜΠΕΛΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΖΗΤΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 

Την εναρμόνιση της στρατηγικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ανάδειξη και διατήρηση του γενετικού υλικού ποικιλιών αμπέλου και την κατοχύρωση πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού, με την καθοδήγηση των αμπελοκαλλιεργητών για νέες φυτεύσεις, με οδηγό την ελληνική αμπελοποικιλότητα, ζητεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από τον Υπουργό Ευάγγελο Αποστόλου.

Το σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί από τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Φάνη Παπά και τον Πρόεδρο της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κώστα Κιλτίδη, προς τον κ. Αποστόλου.

«Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τις ποικιλίες αμπελιού που έχουμε στην Ελλάδα και οι οποίες θεωρούμε κρίσιμο να μη χαθούν, εξαιτίας πολιτικών, που δυστυχώς στρέφονται κατά της αμπελοκαλλιέργειας στη χώρα μας. Ειδικά στη Μακεδονία, με τόσες ντόπιες ποικιλίες, ορισμένες από τις οποίες αναγέννησαν και διατήρησαν με πολύ κόπο οι αμπελοκαλλιεργητές μας για να συνεχίσουν τη μακραίωνη οινική παράδοση του τόπου μας και τις διέδωσαν σε όλο τον κόσμο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θέλει να προστατέψει αυτόν τον πλούτο της μακεδονικής γης και βέβαια να διατηρήσει το συγκριτικό πλεονέκτημα της ξεχωριστής εκλεκτής πρωτογενούς παραγωγής της, παρέχοντας κίνητρα στους καλλιεργητές κι όχι αποτρέποντάς τους από την καλλιέργεια της γης», τόνισε ο κ. Παπάς.

Η ελληνική οινοποιία, συμπεριλαμβανομένης της μακεδονικής έχουν από ετών ενστερνισθεί την αναγκαιότητα ανάδειξης της ταυτότητας της ελληνικής αμπελοποικιλότητας. Γι’ αυτό εξάλλου, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υφίστανται η Τράπεζα Γενετικού Υλικού Οινοποιήσιμων και Επιτραπέζιων Ποικιλιών Αμπέλου, αλλά και η Συλλογή της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ.

Ο κ. Κιλτίδης επισήμανε ότι «έχουμε συσπειρώσει γύρω μας και έχουμε κάνει συμμέτοχους στις προσπάθειές μας όλους τους φορείς που εργάζονται για τη διατήρηση και ανάδειξη της ελληνικής βιοποικιλότητας και της ξεχωριστής ταυτότητας που αυτή έχει προσδώσει στη μακεδονική οινοποιία. Αποτέλεσμα των πολυετών προσπαθειών, ειδικά από τους οινοποιούς και τους αμπελοκαλλιεργητές μας, ήταν η παραγωγή εκλεκτών και μοναδικών προϊόντων, που πλέον είναι φημισμένα σε όλο τον κόσμο. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη όχι μόνο ενισχύουν αυτές τις προσπάθειες, αλλά έχουν στον πυρήνα της πολιτικής τους την ανάδειξη, προώθηση και προβολή του τοπικού αυτού θησαυρού».

Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Αγροτικής Οικονομίας, έχει πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων εργασίας για την ανάδειξη της ελληνικής βιοποικιλότητας και ταυτότητας στη μακεδονική οινοποιία.

Έχει γίνει καταγραφή των οινοποιήσιμων ελληνικών τοπικών ποικιλιών αμπέλου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τη συμμετοχή των ακόλουθων, επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων:

-Τμήματα των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

-Εργαστήριο Αμπελουργίας της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ.

-Τράπεζα Γενετικού Υλικού, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

-Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

-Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος.

-Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

«Στις αναδιαρθρώσεις υπάρχει η δυνατότητα εθνικού προγραμματισμού που πρέπει να αξιοποιηθεί. Επιστημονικά, παραγωγικά και εμπορικά δεδομένα θα ληφθούν υπ’ όψιν σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς για τη μεγιστοποίηση του οφέλους. Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο και ουσιαστικό, να επιτευχθεί η σύνδεση της Τράπεζας Γενετικού Υλικού και της συλλογής του ΑΠΘ με στόχο την δημιουργία μιας κοινής συλλογής με στόχο την ενισχυμένη διατήρηση του γενετικού πλούτου», υπογράμμισε ο κ. Κιλτίδης.

 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία

Απάντηση