Τελευταία Νέα:

Οι νέοι της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας απαντούν σε δημοσίευμα

Η παρακάτω επιστολή είναι η απάντηση των Νέων της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας σε σχετικό δημοσίευμα του κ. Παπαχρυστομίδη Λάζαρου, στην τοπική εφημερίδα Μακεδονικά Νέα.

Κύριε Παπαχρυσοστομίδη,

Διαβάζοντας την επιστολή σας με τίτλο «χαρίζουν…» στο φύλλο, της προηγούμενης εβδομάδας, υπ’ αριθμόν 1776 των Μακεδονικών Νέων, μας δημιουργήθηκε το αίσθημα -ή όπως αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί- της ανάγκης να απαντήσουμε σε αυτό το άκρως άστοχο κείμενό σας. Πριν συνεχίσουμε, θα θέλαμε αρχικά να σας συμβουλεύσουμε προτού αναφερθείτε σε πρόσωπα και καταστάσεις να φροντίσετε να διευρύνετε το περιορισμένο, απ’ ότι φαίνεται, βεληνεκές των γνώσεών σας.

Ο αείμνηστος Τουρπάλης δώρισε το παρόν κτίριο για να στεγάσει πολιτισμό και γνώσεις. Αυτό άλλωστε αναφέρει εμμέσως και η αντίστοιχη αναρτημένη επιγραφή αφού χαρακτηρίζει το προαναφερθέν ως «Το Φάρμακο της Ψυχής». Αυτά τα λίγα αλλά περιεκτικά για το ιστορικό μέρος του θέματος.

Αφότου μεταφέρθηκε η Δημοτική Βιβλιοθήκη στο συγκρότημα ΒΕΤΛΑΝΣ η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας έκανε αλλεπάλληλες προσπάθειες προκειμένου να αποκτήσει το κτίριο Τουρπάλη και εκεί να στεγάσει την πολύτιμη συλλογή της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως «Ο Κυριακίδης». Με απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας παραχώρησε εσαεί τον όροφο του κτίσματος για την υλοποίηση αυτού του έργου. Δεν ανήκει σε κανέναν Φανιάδη και σε κανένα δισέγγονο, ανήκει στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας. Φανιάδης είναι το επίθετο του προέδρου του σωματείου αυτού και από όσα γνωρίζουμε δεν έχει ζητηθεί από κανέναν ευχαριστήριο ούτε βέβαια και κανένας τεμενάς, όπως λανθασμένα αναφέρετε.

Επίσης, θα θέλαμε να σας απαντήσουμε στο ερώτημα «είναι το κτίριο Τουρπάλη, όλων των Ναουσαίων;», φυσικά και είναι και όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και έρθει η στιγμή της δημιουργίας του μουσείου που θα στεγάσει τη βιβλιοθήκη αυτή, σας διαβεβαιώνουμε πως όλοι θα είναι ευπρόσδεκτοι (όπως είναι ήδη) και εννοείται όχι μόνο οι κάτοικοι της Νάουσας. Τα πολιτικά που αναλύετε παρακάτω θα σας παρακαλούσαμε να μην τα μπερδεύετε με τον πολιτισμό και γενικά να αποφεύγετε αυτού του είδους τις συνδέσεις.

Θέσατε δύο θέματα, το πρώτο ότι η Εύξεινος Λέσχη έχει ένα τεράστιο ιδιόκτητο κτίριο. Σε αυτό έχετε απόλυτο δίκιο -ίσως και το μόνο ορθό σημείο της επιστολής- και αυτό το κτίριο είναι σε πλήρη λειτουργία (όλοι οι όροφοι του),  μα δεν επαρκεί και δεν είναι το κατάλληλο έτσι ώστε να δημιουργηθεί χώρος έκθεσης – μουσείο της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως. Το δεύτερο θέμα ήταν η συστέγαση με την Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας. Αυτό, πραγματικά, σε έναν γνωστή (αλλά και στον καθένα που γνωρίζει έστω λίγα περί της βιβλιοθήκης) προκαλεί γέλιο. Λογικό αν διαλογιστείτε ότι προτείνετε την συγχώνευση και συστέγαση μίας Βιβλιοθήκης που αποτελείται από τόμους του 13ου αιώνα (Βιβλιοθήκη Αργυρούπολης) με μία άλλη με βιβλία του 21ου αιώνα (Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας). Η αλήθεια είναι πως είναι τραγική η «απαίτηση» σας αυτή και σ’ αυτό το σημείο για να μην επαναλαμβανόμαστε, σας παραπέμπουμε στη πρώτη παράγραφο της επιστολής μας όπου αναφέρουμε τα εξής: «θα θέλαμε αρχικά να σας συμβουλεύσουμε προτού αναφερθείτε σε πρόσωπα και καταστάσεις να φροντίσετε να διευρύνετε το περιορισμένο, απ’ ότι φαίνεται, βεληνεκές των γνώσεών σας».

Έχουμε την δυνατότητα να γράψουμε πολλά ακόμη αλλά το θεωρούμε περιττό. Ελπίζουμε την επόμενη φορά που θα κρατείτε την πένα εις την χείραν σας, να μην σας κατευθύνει η ανάγκη για κατάκριση, αλλά η λογική!

Η Νέοι της

Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας

Υ/Γ: Απ’ ότι συμπεράναμε δεν γνωρίζετε πολλά περί της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως, να ένας ακόμα καλός λόγος να δημιουργηθεί το μουσείο της βιβλιοθήκης στο κτίριο Τουρπάλη! Να μάθουν όλοι για αυτή και για τον πνευματικό πλούτο της.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Απάντηση