ΕΙΔΗΣΕΙΣΗΜΑΘΙΑΠΑΙΔΕΙΑ

Βέροια: 1ο Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων – ‘Πως να κρυφτείς απ’ τα παιδιά;’ (βίντεο)

Το 1ο Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων Βέροιας καταγράφηκε και πέρασε πλέον στην ιστορία..
Τις πρώτες απογευματινές ώρες ο πρόεδρος του “Σώματος” κήρυξε το τυπικό “λύεται η συνεδρίαση”, με τελευταία πράξη, την καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία.
Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε, σε μια πρώτη αποτίμηση το ήμισυ άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις και δικαίωσε την πρωτοβουλία αυτών που πρωτοστάτησαν για ήταν εφαρμογή του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος.
Οι νεαροί σε ηλικία “δημοτικοί σύμβουλοι” αναδείχθηκαν βαθύτατα σοβαροί και υπεύθυνοι, επιδεικνύοντας την απαραίτητη γενναιότητα να πούνε τα πράγματα με τ’ όνομά τους και να αγγίξουν πολύ ευαίσθητα ζητήματα…
Αντιθέτως οι καθ’ ύλην και κατά εμπειρία, αρμόδιοι, μάλλον πρέπει να αναζητήσουν το πραγματικό νόημα του εγχειρήματος..
Το σίγουρο είναι – και αυτό το απέδειξαν και το επέδειξαν οι νεαροί και οι νεαρές – πως το εξαιρετικής σύλληψης και εφαρμογής εγχείρημα δεν είναι ούτε “παιδική χαρά”, ούτε “κατηχητικό”….
Κι αν όντως υπάρχει σχέση ειλικρίνειας μεταξύ λόγων και έργων – που θεωρούμε ότι υπάρχει – τότε καλό θα είναι να υπάρχει και αντιστοίχηση και στην εφαρμογή…
Ενδεχομένως, ως πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων να “απαιτούσε” κάποιο “αυξημένο” τελετουργικό. Όμως ακόμη κι έτσι ναι είναι, απέχει αρκετά από το στυλ “εμείς σας φωνάξαμε, καθίστε και ακούστε μας”…
Πολύ περισσότερο όταν ως προοίμιο “καταθέτεις” τη διάθεση ν’ ακούσεις κάποιον, τον οποίον – τους έφηβους στην προκειμένη περίπτωση – τους “υποχρεώνεις” πρώτα, πέρα από ανιαρό “πέλαγος” χαιρετισμών και ανταλλαγής φιλοφρονήσεων, να ακούνε και μακρόσυρτους “κατηχισμούς” με ατέλειωτα “πρέπει”!!!
Μάλλον η διαχείριση του χρόνου δεν έδωσε και το καλύτερο μήνυμα…
Οι έφηβοι ομολογουμένως είχαν μια υποδειγματική συμπεριφορά, σύνεση και σοβαρότητα, αφήνοντας την αμηχανία στην πλευρά των “ενηλίκων και έμπειρων” που μάλλον χάσανε το μπούσουλα αντικρίζοντας ενα “ακροατήριο” που δεν ξέρει από συμβιβασμούς…
‘Αλλωστε τραγουδοποιός ήξερε τι έλεγε όταν τραγουδούσε…”Δεν ξέρω τι να παιξω στα παιδιά… Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά”….
Για την ιστορία, στην Σύνοδο του 1ου Δημοτικού Συμβουλίου Εφήβων Βέροιας παραβρέθηκε ως Πρόεδρος του Προγράμματος, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Απόστολος Κακλαμάνης.
Καθ’ όλα σεβαστός, και θα ήταν ακόμη περισσότερο αν είχε ορθότερη αντίληψη του ωφέλιμου και του χρήσιμου χρόνου.

Τί ακριβώς είναι το «Δημοτικό Συμβούλιο των Εφήβων»;

Το Δημοτικό Συμβούλιο των Εφήβων είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ως κύριο σκοπό του έχει να ενισχύσει το ενδιαφέρον των νέων για τα κοινά, βοηθώντας τους να διαμορφώσουν συνείδηση υπεύθυνου πολίτη αλλά και να μυηθούν στις πρακτικές και τις δυσκολίες της Δημοκρατίας.
Oι στόχοι του Προγράμματος υλοποιούνται με τη διατύπωση τεκμηριωμένης προσωπικής πρότασης από κάθε μαθήτρια ή μαθητή ή ομάδα μαθητών που συμμετέχει στο Πρόγραμμα.
Με βάση τα βιώματα και τις εμπειρίες τους, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους, οι  σχολικοί έφηβοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο των Εφήβων καταθέτουν τη δική τους προσωπική πρόταση ή αντιπροσωπευτική μαθητικής συλλογικότητας  μέσα από μια γραπτή εργασία της οποίας το θέμα και τον τρόπο της διαπραγμάτευσης επιλέγουν οι ίδιοι απολύτως ελεύθερα.

main_1490376745_2029029 main_1490376762_7383157 main_1490376768_6445109 main_1490376772_7661235 main_1490376776_8147190 main_1490376823_848940

http://www.verianet.gr

 

Απάντηση