ΑΓΡΟΤΙΚΑΗΜΑΘΙΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Τεχνολόγος Γεωπόνος Καϊλιάνης Βασίλης ενημερώνει για την Βιολογική γεωργία.(video)

Τον Καϊλιάνη Βασίλη Τεχνολόγο Γεωπόνο υπεύθυνο τομέα Φυτικής Παραγωγής της    ESTIA-LAB I.K.E. εταιρεία συμβούλων αγροδιατροφικού τομέα, φιλοξένησε η εκπομπή ”ΠΡΩΙΝΕΣ ΜΑΤΙΕΣ”του ΡΑΔΙΟ AVENA 97,7 το πρωί της Τετάρτης 7/6 και στα πλαίσια του κύκλου εκπομπών,που ξεκίνησαν εδώ και δυο εβδομάδες, με θέματα ενημέρωσης των αγροτών και όχι μόνο,σε προγράμματα,αγροτικών επιχειρήσεων και αγροδιατροφικού τομέα.

Στην σημερινή εκπομπή ο Καϊλιάνης Βασίλης απάντησε και ενημέρωσε,σε μια σειρά ερωτημάτων που αφορούσαν την Βιολογική γεωργία.

1)    ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ;

Η Βιολογική Καλλιέργεια είναι μια μέθοδος καλλιέργειας η οποία ελαχιστοποιεί ή αποφεύγει πλήρως τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων, ρυθμιστών ανάπτυξης των φυτών, ορμονών καθώς και πρόσθετων ουσιών στις ζωοτροφές. Οι βιολογικοί καλλιεργητές βασίζονται σε αμειψισπορά (εναλλαγή φυτών για συγκομιδή), υπολείμματα συγκομιδών, αγρανάπαυση, ζωικά λιπάσματα (κοπριά) και μηχανική καλλιέργεια για τη διατήρηση της παραγωγικότητας του χώματος, τον εμπλουτισμό του με θρεπτικές ουσίες για τα φυτά καθώς και για τον έλεγχο των ζιζανίων, εντόμων και παράσιτων.   Η Βιολογική Καλλιέργεια απορρίπτει τη χρήση συνθετικών χημικών ουσιών, όπως τα συνθετικά ζιζανιοκτόνα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα και γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (Γ.Τ.Ο.). Σε μερικές χώρες, κυρίως στην Ευρώπη, η βιολογική καλλιέργεια ορίζεται και από το νόμο, ώστε η εμπορική χρήση του όρου «Βιολογικό» να υπόκειται σε έλεγχο από την κυβέρνηση και το κράτος. Κάποιο είδος «διαπίστευσης» προσφέρεται στους αγρότες έναντι αμοιβής, καθιστώντας παράνομη την πώληση προϊόντων με τον τίτλο «Βιολογικό» χωρίς αυτή τη διαπίστευση.

2)    ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙ ΕΝΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Θα πρέπει να απευθυνθεί στους οργανισμούς ελέγχου και πιστοποίησης προϊόντων βιολογικής γεωργίας για να πάρει τις πληροφορίες που χρειάζεται για να ξεκινήσει την ένταξη αυτή.

3)    ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

α) Κατεργασία εδάφους μόνο με μηχανικές και χειρωνακτικές  μεθόδους και όχι ενσωμάτωση χημικων για θρέψη και φυτοπροστασία κατά την προετοιμασία για σπορά η φύτευση.

β) Σπορά και φύτευση μόνο με σπόρους ειδικά για τη βιολογική γεωργία. Άδειες παρέκκλισης από τις κατά τόπους ΔΑΟΚ και παραρτήματα ΚΕΠΥΕΛ για τους συμβατικούς σπόρους (καθαρές ποικιλίες και όχι υβρίδια) που θα αγοραστούν εκτός και αν υπάρχουν ιδιοπαραγώμενοι σπόροι σε σπορεία του παραγωγού από την καλλιέργεια της προηγουμένης χρονιάς  ενώ τα φυτταριά να συνοδεύονται με πιστοποιητικό καταλληλότητας για βιολογική καλλιέργεια.

γ) Θρέψη των φυτών μόνο με εδαφοβελτιωτικά μείγματα εγκεκριμένα για την βιολογική γεωργία και όχι χημικά λιπάσματα. Το πιο σύνηθες είναι η κοπριά από κτηνοτροφικές βιολογικές μονάδες με σχετικά παραστατικά πώλησης και όχι οποιαδήποτε κοπριά. Επίσης, στις δενδρώδεις καλλιέργειες αλλά και σε γραμμικές ετήσιες σε ώριμο στάδιο, εκτός από τη θρέψη μέσω εδάφους επιτρέπεται και η χρησιμοποίηση διαφυλικών λιπασμάτων εγκεκριμένων για βιολογική γεωργία.

δ) Έλεγχος  ζιζάνιων μόνο με τις εξής μεθόδους : Σκάλισμα, ενσωμάτωση, εδαφοκάλυψη με ειδικά πλαστικά πανιά μαύρα, χορτοκοπτικό, κάψιμο ζιζάνιων και εναλλαγή καλλιεργειών – Αμειψισπορά για την εξαφάνιση των ζιζάνιων μη μπορώντας να ανταγωνιστούν δυνατότερες καλλιέργειες από εκείνα.

ε) Φυτοπροστασία μόνο με εγκεκριμένα σκευάσματα για βιολογική γεωργία παρασκευασμένα από φυσικά υλικά όπως το θείο (θειασβέστιο), ο βορδιγάλειος πολτός, οι πυρεθρίνες, οι φερομονικές παγίδες, ο ζεόλιθος και τα παρασκευάσματα Βακίλου.

4)    ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΛΙΓΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ

Φυτοπροστασία μόνο με εγκεκριμένα σκευάσματα για βιολογική γεωργία παρασκευασμένα από φυσικά υλικά όπως το θείο (θειασβέστιο) με μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα δράση, ο Βορδιγάλειος πολτός που είναι μείγμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρα) με υδροξείδιο του ασβεστίου καθως και ο Βοργουνδιος πολτος που είναι μείγμα θειικού χαλκού με ανθρακικό νάτριο σαν παραλλαγή του βορδιγαλειου πολτού με μυκητοκτόνο δράση, οι γνωστές σε όλους μας πυρεθρίνες που είναι εκχύλισμα από τα άνθη του Χρυσάνθεμου με εντομοκτόνο δράση, η πρόπολη που είναι γνωστή από την μελισσοκομία που εντοπίζεται σαν παχύρευστη ουσία στις κυψέλες των μελισσών με βακτηριοκτόνο και μυκητοκτόνο δράση,  παρασκευάσματα του Bacillus Thurigiensis που είναι βακτήριο που προκαλεί ασθένειες  στις  προνύμφες των εντομών χωρίς να βλάπτει ωφέλιμα έντομα και άνθρωπο, φερομονικές παγίδες σύγχυσης φύλου  που αποτρέπουν την σύζευξη αρσενικού θηλυκού και κατ’ επέκτασιν την ωοτοκία  και την αύξηση πληθυσμών σε κάθε γενιά εντόμου,  διάφορα ελαία και παραφινέλαια που δρούνε αποτρεπτικά λόγω δυσάρεστης οσμής στα έντομα στο να πλησιάσουν στο φυτό και τέλος το ορυκτό καολίνης ή ζεόλιθος που είναι ένα φυσικό πέτρωμα χρώματος λευκού ή υπόλευκού που όταν ψεκάζεται αφήνει μια λεπτή άσπρη σκόνη στην επιφάνεια του φυτού, που ενώ δεν είναι ακριβώς μυκητοκτόνο ή εντομοκτόνο ή σκεύασμα με παρόμοια δράση,  παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα:

 

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΟΛΙΝΗ ΕΙΝΑΙ TA ΕΞΗΣ:

1. Εχει εντομοαπωθητική δράση, και ακαρεοαπωθητική.

2. Καθιστά δυσχερή τη διατροφή και την ωοθεσία πάνω στους καρπούς, των εντόμων-εχθρών μετά τον ψεκασμό.

3. Προστατεύει τη καλλιέργεια από ηλιακά εγκαύματα και θερμικές καταπονήσεις (θερμικό στρές).

4. Εμποδίζει την καρπόπτωση από τις προσβολές.

5. Βελτιώνει αρκετά το χρώμα των καρπών.

6. Μπορεί να συνδυαστεί και με άλλα σκευάσματα (π.χ. χαλκό, διαφυλλικά λιπάσματα κλπ).

7.Είναι ένα υλικό φυσικό, χωρίς τοξικότητα για το άνθρωπο, που δρα μηχανικά.

8. Έχει εύκολη εφαρμογή με ψεκασμό και δεν αφήνει υπολείμματα στο βυτίο ψεκασμού ή στον ψεκαστήρα προπίεσης, λόγω της μικρής του κοκκομετρίας.

5)    ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΑΓΡΟΤΕΜΜΑΧΙΑ ΣΥΝΟΡΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΑΓΡΟΤΕΜΜΑΧΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ.ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΠΙΜΟΛΥΝΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΓΡΟΤΕΜΜΑΧΙΩΝ ΑΠΟ ΣΥΝΟΡΕΥΟΥΣΕΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ;

Πολύ εύστοχη η ερώτηση σας, σύμφωνα λοιπόν με τον  ευρωπαϊκό κανονισμό 2092/1991 για την βιολογική γεωργία που είναι ο πρόδρομος κανονισμός των 834/2007 και 889/2008 που χρησιμοποιούνται σήμερα, κατά πρώτο λόγο εξετάζεται αν η βιολογική καλλιέργεια είναι δενδρώδης, αροτριαία ή θαμνώδης και το ίδιο κάνουμε και για την διπλανή συμβατική.  Κατά δεύτερον εξετάζουμε πόσο κοντά είναι η βιολογική μας καλλιέργεια με την διπλανή συμβατική και αν υπάρχει περιθώριο να φυτευτεί ανάμεσα σε αυτές ένας φυσικός φυτοφράκτης με φυτά-δέντρα με πολύ πλούσιο φύλλωμα (πράγμα δύσκολο τις περισσότερες φορές λόγω του χρόνου που θα χρειαστεί μέχρι να έρθει ο φυτοφράκτης σε ικανοποιητικό ύψος για να συγκρατεί τα σταγονίδια φυτοφαρμάκων από ψεκασμούς των συμβατικών καλλιεργειών. Παράλληλα, εξετάζουμε την λύση τοποθέτησης τεχνητού φυτοφράκτη (π.χ. δίχτυ σκίασης περίπου 90-95 % με πολύ μικρή διάμετρο οπών ούτως ώστε να μην περνάνε σταγονίδια φυτοφαρμάκων από ανάμεσα). Αν και αυτή η περίπτωση δεν είναι άμεσα εφικτή τότε καταλήγουμε στην έσχατη λύση των ¨Νεκρών ζωνών¨ που στην ουσία είναι η μέθοδος της ξεχωριστής συγκομιδής των ακριανών φυτών που συνορεύουν με την συμβατική καλλιέργεια και της πώλησης της παραγωγής που προκύπτει ως μη βιολογική. Ο  καθορισμός του πλάτους αυτών  των νεκρών ζωνών στο αγροτεμάχιο ποικίλει ανάλογα με το είδος της βιολογικής και συμβατικής καλλιέργειας και καθορίζεται από τους παραπάνω κανονισμούς, ερμηνευτής των οποίων είναι ο υπεύθυνος γεωπόνος του πιστοποιητικού οργανισμού που θα επιλέξει ο κάθε παραγωγός βιολογικών προϊόντων. Με πιο απλά λόγια, ο υπεύθυνος γεωπόνος θα πει στον παραγωγό ποσά μέτρα θα είναι η νεκρή ζώνη.

6)    ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΜΕΣΑ ΣΕ ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ;

Εξαρτάται από το είδος της καλλιέργειας που θα επιλέξει για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων. Όμως για να πάρουμε τα πράγματα από την  αρχή θα πρέπει πρώτα το έδαφος να απαλλαγεί μέσω της έκπλυσης προς τα κατώτερα εδαφικα στρώματα από οποιασδήποτε μορφής χημική λίπανση γι΄αυτό  και χωρίζουμε τα στάδια της καλλιέργειας σε τρία: α) Αρχικό στάδιο που είναι ο 1ος χρόνος από την υπογραφή της σύμβασης με τον πιστοποιητικό οργανισμό μέχρι την ολοκλήρωση των 12 μηνών. β) Μεταβατικό στάδιο που το χρονικό διάστημα ποικίλει ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας από τον 2ο έως και τον 4ο χρόνο από την υπογραφή της σύμβασης ( για παράδειγμα για λαχανοκομικά φυτά είναι ένα έτος ενώ για δενδρώδεις καλλιέργειες είναι τρία έτη).  γ) Βιολογικό στάδιο που κι εδώ το χρονικό διάστημα ποικίλει ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας και το μεταβατικό στάδιο αυτής.

7)    ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ Ο ΑΓΡΟΤΗΣ ΝΑ ΕΝΤΑΞΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΕΜΜΑΧΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΕΙ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ;

Ασφαλώς και όχι, μπορεί να εντάξει μόνο τα αγροτεμάχια που επιθυμεί. Είναι όμως υποχρεωμένος να δηλώσει στην ετήσια δήλωση ΟΣΔΕ της επόμενης χρονιάς  τα αγροτεμάχια που θα ενταχθούν στη βιολογική γεωργία.

8)    ΠΩΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΣΤΟ ΟΤΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΞΑΠΑΤΗΘΕΙ;

Όλα τα προϊόντα βιολογικής παραγωγής υποχρεούνται να συνοδεύονται με το σχετικό πιστοποιητικό βιολογικού προϊόντος, το οποίο προμηθεύονται από τον οργανισμό πιστοποίησης στον οποίο ανήκουν, ενώ το εν λόγω πιστοποιητικό εκδίδεται μόνον εάν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις και υποχρεώσεις που απορρέουν από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς 834/2007 και 889/2008 περί βιολογικής γεωργίας  οι οποίες εξετάζονται μετά από ενδελεχείς ελέγχους και επιτόπιες επιθεωρήσεις στα αγροτεμάχια συλλογής των προϊόντων καθώς και στους χώρους αποθήκευσης και συσκευασίας. Ο υπεύθυνος γεωπόνος-επιθεωρητής συμπληρώνει γραπτή έκθεση στο χώρο της επιθεώρησης για όλα τα αγροτεμάχια και  τους λοιπούς χώρους και εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις και υποχρεώσεις που αναφέραμε πριν,  ο πιστοποιητικός οργανισμός εκδίδει πιστοποιητικά για κάθε καλλιέργεια ξεχωριστά από αυτές που καλλιεργεί ο κάθε παράγωγος και τα παραδίδει όποτε του ζητηθούν από τον παραγωγό. Έτσι λοιπόν, το κάθε πιστοποιητικό είναι στη διάθεση του κάθε καταναλωτή για να το ελέγξει είτε αγοράσει από τον ίδιο τον παραγωγό είτε αγοράσει από μια αγορά βιολογικών προϊόντων (super market ή οπωροπωλείο) που προηγουμένως έχει φροντίσει να το προμηθευτεί από τον παραγωγό μαζί με τα προϊόντα.

 

 

Απάντηση