ΑΓΡΟΤΙΚΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα ελληνικά αεροπλάνα που διώχνουν το χαλάζι και προστατεύουν τις σοδειές

Ο κ. Δημήτρης Σκεπαστιανός, μηχανικός αεροσκαφών και πιλότος και πρόεδρος της 3Δ Α.Ε. θα είναι ομιλητής στο 12ο Πολυσυνέδριο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ που διοργανώνει το www.ka-business.gr στην Ημαθία στις 10 Ιουνίου 2017.

Ούτε μια, ούτε δυο αλλά τρεις καινοτόμες υπηρεσίες έχουν στη διάθεσή τους οι αγρότες από την Κεντρική Μακεδονία προκειμένου να προστατεύσουν την παραγωγή τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο λόγος για τις εφαρμογές της εταιρίας Γενικών Aεροπορικών Eφαρμογών 3Δ A.E. που εξειδικεύονται στην προστασία της αγροτικής παραγωγής. Οι εν λόγω εφαρμογές σχετίζονται με την πρόβλεψη και βρίσκονται στην υπηρεσία των αγροτών πριν την εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

«Έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα μετεωρολόγων που κάνουν καθημερινή πρόβλεψη καιρού και έχουμε τοποθετήσει στην Κεντρική Μακεδονία σαράντα αγρομετεωρολογικούς σταθμούς εκ των οποίων οι πέντε σχετίζονται και με το περιβάλλον. Καθημερινά γίνεται η πρόγνωση του καιρού και στη συνέχεια ενημερώνεται η ομάδα των γεωπόνων. Οι γεωπόνοι μας έχουν τη δυνατότητα να δουν σε ποιες περιοχές θα υπάρξει για παράδειγμα παγετός και μέσω του συστήματος να εντοπίσουν τι είδους καλλιέργειες υπάρχουν στις περιοχές αυτές ώστε από τον παγετό να πάθουν ζημιά. Στην πορεία στέλνουμε sms στο κινητό των αγροτών και τους ενημερώνουμε ότι θα υπάρξει παγετός. Στην πορεία μέσω e-mail τον συμβουλεύουμε για όλα όσα πρέπει να κάνει για να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά. Εάν δεν έχει e-mail τον παραπέμπουμε στο site της εταιρίας μας για να ενημερωθεί» σχολιάζει στο www.ka-business.gr ο ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της 3Δ Α.Ε., Δημήτρης Σκεπαστιανός.

Η εταιρία του κ. Σκεπαστιανού συνεργάζεται εδώ και χρόνια με τον ΕΛΓΑ με σκοπό την προστασία των αγροτών από καιρικά φαινόμενα όπως είναι ο παγετός, το χαλάζι, ο καύσωνας, η ανεμοθύελλα κ.α.

Εκτός της παραπάνω εφαρμογής η εταιρία του μέσω των ιδιόκτητων ραντάρ που διαθέτει εξειδικεύεται και σε άλλου είδους υπηρεσίες. «Με τα στοιχεία που συλλέγουμε έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τι βροχόπτωση υπήρχε σε κάθε περιοχή και με τη σειρά μας να ενημερώσουμε τον αγρότη εάν θα πρέπει να ποτίσει τη σοδειά του γιατί έβρεξε ή θα βρέξει κάποια από τις επόμενες ημέρες» αναφέρει ο κ. Σκεπαστιανός. Και συμπληρώνει: «Αυτό για να το πετύχουμε πρέπει να έχουμε αξιόπιστα στοιχεία. Για το λόγο αυτό δημιουργήσαμε δικούς μας υβριδικούς σταθμούς τους οποίους συντηρούμε οι ίδιοι». Οι εν λόγω σταθμοί σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας ξεπερνούν τους σαράντα.

Το πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας

Για το πρόγραμμα όμως για το οποίο η Γενικών Aεροπορικών Eφαρμογών 3Δ A.E. είναι γνωστή είναι το πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας σε 5.200.000 στρέμματα στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Το πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας περιλαμβάνει πρόβλεψη του καιρού από τους μετεωρολόγους του ΕΛΓΑ. Σε περίπτωση επικινδυνότητας της ημέρας τα αεροσκάφη της 3Δ είναι σε επιφυλακή. Εάν συντρέχει λόγος τότε ένα από τα τρία αεροσκάφη σηκώνονται στους αιθέρες και μετατρέπουν μέσω των συστημάτων τους το χαλάζι ή την καταιγίδα σε… νεράκι, ώστε να μην καταστραφούν οι καλλιέργειες.

Η Γενικών Aεροπορικών Eφαρμογών 3Δ A.E., σύμφωνα με τον κ. Σκεπαστιανό είναι η μοναδική εταιρία σε ολόκληρη την Ευρώπη που διαθέτει τέτοιου είδους αεροπλάνα και επιχειρούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου όταν κρίνεται σκόπιμο. Η εφαρμογή του εθνικού προγράμματος χαλαζικής προστασίας περιλαμβάνει πρόγνωση εμφάνισης χαλαζόπτωσης, παρακολούθηση των καταιγίδων με τέσσερα ραντάρ καιρού, στις τοποθεσίες Φίλυρο, Λιόπρασο, Θεσσαλονίκη και Λάρισα και σπορά των καταιγίδων από ειδικά εξοπλισμένα αεροσκάφη με φυσίγγια ιωδιούχου αργύρου που βρίσκονται στα φτερά και την κοιλία και λειτουργία ενός δικτύου χαλαζομέτρων.

«Όταν ξεσπάσει καταιγίδα με χαλάζι, το αεροσκάφος βρίσκεται ήδη στον ουρανό και κοντά στην περιοχή που δονείται» λέει ο κ. Σκεπαστιανός αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος.

Σημειώνεται πως η εταιρία του μηχανικού αεροσκαφών και πιλότου Δημήτρη Σκεπαστιανού ξεκίνησε το 1976 κάνοντας αεροψεκασμούς. Μετά την απαγόρευση των αεροψεκασμών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ασχολήθηκε με τα προγράμματα τροποποίησης καιρού. «Από το 1993 και μετά τα προγράμματα τροποποίησης καιρού γίνονται αποκλειστικά από τη δική μας εταιρία. Διώξαμε τους ξένους  και κάναμε ελληνοποίηση του προγράμματος με ελληνικά αεροπλάνα και ελληνικό στόλο» σχολιάζει ο ίδιος στο www.ka-business.gr.

H εταιρεία 3Δ A.E. είναι ελληνικών συμφερόντων και έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη, ενώ απασχολεί συνολικά δεκάδες εργαζόμενους. Διαθέτει τρία αεροσκάφη Piper Cheyenne, 10 πιλότους και όλο τον εξοπλισμό (σε φυσίγγια) για το πρόγραμμα αυτό και άλλα παρόμοια, όπως ψεκασμούς για την καταπολέμηση των κουνουπιών.

 

 

Απάντηση