ΑΓΡΟΤΙΚΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καϊλιανης Βασίλειος Τεχνολόγος Γεωπόνος: Ενημέρωση για τους ψεκασμούς οπωροφόρων δένδρων που θα γίνουν αυτή την περίοδο

Αγαπητοί φίλοι του  AVENA.GR και του ΡΑΔΙΟ AVENA 97,7 συνεχίζουμε την ενημέρωση των αγροτών της περιοχής μας για τους εχθρούς και ασθένειες των καλλιεργειών που καλλιεργούνται στην περιοχή μας και την ορθολογική καταπολέμηση τους.

Έτσι λοιπόν, στις πεδινές περιοχές του νομού μας θα πρέπει να ακολουθηθούν οι εξής οδηγίες*:

ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ ΜΗΛΙΑΣ: H αναμενόμενη 4η πτήση του εντόμου ξεκίνησε το διάστημα από 17 έως 20 Αυγούστου σύμφωνα με τα ευρήματα των παγίδων των ΔΑΟΚ Πιερίας και Ημαθίας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα αυτά, υπολογίζεται ότι η έναρξη των ωοτοκιών θα είναι γύρω στις 21 – 23 Αυγούστου και οι πρώτες εκκολάψεις γύρω στις 26 – 28 Αυγούστου.

Ο ενδεικτικός τρόπος δράσης ανάλογα με τον τρόπο δράσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων είναι από 24 έως 26 Αυγούστου για τα σκευάσματα με εφαρμογή κατά την εναπόθεση των ωών και από 28 έως 30 Αυγούστου για τα σκεύασματα που στοχεύουν στις νεαρές προνύμφες.

Επισημαίνεται επίσης ότι οι παραγωγοί προκειμένου να πάρουν απόφαση επέμβασης ή όχι και πότε, καλούνται να λαμβάνουν υπόψιν τις δικές τους παρατηρήσεις και το ιστορικό του κάθε οπωρώνα ενώ επειδή η πλειονότητα των αυγών αποτίθεται στα ψηλά κλαδιά θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για καλό λούσιμο και των κορυφών των δένδρων.

 

ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑΣ: Η 3η πτήση του εντόμου βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ συνίσταται επέμβαση στις ημερομηνίες που προτείνονται για την καρπόκαψα της Μηλιάς.

ΜΥΓΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ: Σύμφωνα με τα ευρήματα στις παγίδες της ΔΑΟΚ Ημαθίας, παρατηρούνται συλλήψεις του εντόμου στην περιοχή της Ημαθίας και των όμορων νομών. Είναι πολυφάγο είδος και προσβάλλει ροδακινιά, αχλαδιά, δαμασκηνιά, συκιά, λωτούς, μηλιά, κυδωνιά και άλλα. Το έντομο προσβάλλει τους καρπούς από την αλλαγή του χρώματος και ως την συγκομιδή.Μπορεί να πετάξει σε αποστάσεις εκατοντάδων μέτρων για να βρει κατάλληλο καρπό για ωοτοκία. Υπάρχουν τρεις τρόποι αντιμετώπισης του εντόμου όπως η μαζική παγίδευση, οι δολωματικοί ψεκασμοί και οι ψεκασμοί καλύψεως.

ΦΥΛΛΟΔΕΤΗΣ – ΑΝΑΡΣΙΑ – ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ: Η πτήση και των τριών εντόμων συνεχίζεται με χαμηλές συλλήψεις στο δίκτυο των παγίδων οπότε δε χρειάζεται γενική καταπολέμηση. Σε οπωρόνες με σοβαρό ιστορικό ή που παρατηρούνται προσβολές, συνίσταται επέμβαση με σκευάσματα του Bacillus Thurigiensis.

ΒΑΜΒΑΚΑΔΑ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ: Η 2η πτήση του εντόμου σε ροδακινιά και ακτινιδιά βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ δε απαιτείται επέμβαση αυτή την περίοδο εκτός εάν οι οπωρώνες παρουσιάζουν σοβαρές προσβολές.

Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον αριθμό ημερών αναμονής από την επέμβαση μέχρι την συγκομιδή διότι υπάρχουν ποικιλίες των οπωροφόρων αυτών που συγκομίζονται αυτό το διάστημα.

*Επισημαίνεται ότι το παρόν κείμενο αποτελεί κείμενο ενημερωτικού χαρακτήρα και ότι για περισσότερες πληροφορίες, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στους κατά τόπους αρμόδιους γεωπόνους.

Απάντηση