ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

Γεωργικές προειδοποιήσεις για Μηλιά, Αχλαδιά και Ροδακινιά

 Του Καϊλιάνη Βασίλειου – Τεχνολόγου Γεωπόνου

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι του AVENA.GR και AVENA RADIO 97.7, η νέα καλλιεργητική περίοδος προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς για τις δενδρώδεις καλλιέργειες που καλλιεργούνται στην Κεντρική Μακεδονία αφού δεν υπήρξαν ιδιαίτεροι ανοιξιάτικοι παγετοί που θα ήταν επικίνδυνοι για τα δέντρα  , με την Ροδακινιά – Νεκταρινιά να βρίσκονται στο στάδιο του καρπιδίου και της έκπτυξης των ολοκληρωμένων βλαστών ενώ Μηλιά και Αχλαδιά να βρίσκονται περίπου σε παρόμοιο στάδιο με τα προαναφερόμενα (σε γενικές γραμμές για την κάθε καλλιέργεια) κι εμείς είμαστε εδώ για να σας ενημερώσουμε  σύμφωνα με τις Γεωργικές προειδοποιήσεις που μας δόθηκαν από τις Δ.Α.Ο.Κ. του Νομού Ημαθίας και των όμορων νομών *.

ΜΗΛΙΑ – ΑΧΛΑΔΙΑ

ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ ΜΗΛΙΑΣ (Cydia pomonella L., Lepidoptera: Tortricidae)

• Από τα δεδομένα του δικτύου των παγίδων στις περιοχές της Ημαθίας και της Πέλλας, εκτιμάται ότι ξεκίνησε η 1η πτήση του εντόμου το χρονικό διάστημα 17-22 Απριλίου (η δραστηριότητα του εντόμου στις περιοχές της Πιερίας, αυτή την εποχή, εμφανίζει μια οψίμηση 5-7 ημερών).

Με βάση τις θερμοκρασίες που καταγράφονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της Βέροιας, της Νάουσας και της Σκύδρας έγιναν οι υπολογισμοί της έναρξης των ωοτοκιών και των εκκολάψεων των αυγών.
• Η έναρξη των ωοτοκιών υπολογίζεται το χρονικό διάστημα 24-29 Απριλίου.
• Οι πρώτες εκκολάψεις υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 2-7 Μαΐου.

• Ενδεικτικός χρόνος επέμβασης ανάλογα με τον τρόπο δράσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων:

29 Απριλίου – 2 Μαΐου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα με εφαρμογή κατά την εναπόθεση των ωών
7-10 Μαΐου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που στοχεύουν στις νεαρές προνύμφες

• Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες (μέγιστος αριθμός εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο):

o Φυτοπροστατευτικά προϊόντα με εφαρμογή κατά την εναπόθεση των ωών: Abamectin + Chlorantraniliprole (2), Chlorantraniliprole (2), Diflubenzuron (2), Fenoxycarb (2), Μethoxyfenozide (3).

o Φυτοπροστατευτικά προϊόντα με εφαρμογή κατά την εκκόλαψη των ωών: Beta-cyfluthrin (2),
Chlorpyrifos-methyl (1), Deltamethrin (2), Emamectin (3), Etofenprox* (3 – έγκριση μόνο για μηλιά), CpGV (10), Indoxacarb (3), Lambda cyhalothrin (2), Phosmet (2), Spinetoram (1), Spinosad (3), tau- Fluvalinate (2), Thiacloprid (1).

• Το καρπίδιο καθίσταται ευαίσθητο στην προσβολή της καρπόκαψας όταν φθάνει σε διάμετρο τα 2 εκατοστά και αρχίζει να χάνει το χνούδι του (στάδιο J, καρπίδια μέγεθος “καρυδιού”).
• Επειδή η πλειονότητα των αυγών αποτίθεται στα ψηλά κλαδιά, να ληφθεί μέριμνα ώστε να καλυφθούν με επιμελημένη εφαρμογή του ψεκασμού και οι κορυφές των δένδρων.
• Προσοχή να δοθεί κατά την επιλογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης ανθεκτικότητας.
• Η επέμβαση για την καρπόκαψα καταπολεμά και τις νάρκες (Phyllonorycter blancardella και Phyllonorycter corylifoliella, Lepidoptera: Gracillariidae).
• Ο αριθμός των συλλήψεων των αρσενικών εντόμων που παρουσιάζονται στα γραφήματα προέρχεται από μία αντιπροσωπευτική παγίδα του δικτύου, για κάθε περιοχή (η ίδια από την αρχή του έτους), ώστε να δίνει την τάση της πορείας του πληθυσμού όσο γίνεται πιο ξεκάθαρα. Δεν επιλέγονται παγίδες με σημαντικά χαμηλές συλλήψεις και ούτε κατ’ ανάγκη αυτές με τις υψηλότερες. Επίσης, εξαιρούνται οι παγίδες με μηδενικές ή ελάχιστες συλλήψεις ως μη αντιπροσωπευτικές.
• Το δελτίο παρέχει μια τάση της πορείας των πληθυσμών των εντόμων, η οποία δεν μπορεί να είναι αντιπροσωπευτική για κάθε αγροτεμάχιο. Οι παραγωγοί, προκειμένου να πάρουν την απόφαση επέμβασης ή όχι και πότε, καλούνται να λαμβάνουν υπόψη τους, τις δικές του παρατηρήσεις και το ιστορικό του κάθε οπωρώνα.

ΨΥΛΛΑ ΤΗΣ ΑΧΛΑΔΙΑΣ (Cacopsylla sp., Homoptera: Psyllidae)

• Παρατηρήθηκαν ήδη τα τέλεια έντομα της ανοιξιάτικης πτήσης καθώς και πολλές ωοτοκίες (από 16/4).
• Οι πρώτες εκκολάψεις παρατηρήθηκαν 20-24 Απριλίου
• Το μέγιστο των εκκολάψεων (παρουσία νεαρών προνυμφών) υπολογίζεται το χρονικό διάστημα 27 Απριλίου – 4 Μαΐου
• Να γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος στις κορυφές των βλαστών της χρονιάς (30-50 εκ.) του οπωρώνα επιλέγοντας 20 τυχαία δέντρα και ένα βλαστό σε κάθε δέντρο σε ύψος 1 έως 2 μέτρα. Ελέγξτε την πάνω και κάτω επιφάνεια των φύλλων για παρουσία αυγών και προνυμφών.
• Εάν διαπιστωθεί παρουσία περισσότερων των 4 προνυμφών στους 20 βλαστούς, δικαιολογεί ξεχωριστή επέμβαση:
• Ενδεικτικός χρόνος επέμβασης 27 Απριλίου – 4 Μαΐου.
• Εάν διαπιστωθεί παρουσία έως 4 προνυμφών στους 20 βλαστούς, να προστεθεί θερινό λάδι στην επέμβαση για την Καρπόκαψα, όπως παραπάνω.
• Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων: Abamectin + παραφινικό λάδι (2),

Abamectin + Αcrinathrin (1), Abamectin + Chlorantraniliprole (1-2), Beauveria bassiana (5), Beta-
cyfluthrin (2), Chlorpyrifos-methyl (1), Deltamethrin (2), Diflubenzuron (2), Fatty acid potassium salt (4),

Fenoxycarb (2), Imidacloprid (1), Lambda cyhalothrin (2), Paraffin oil, Spinetoram (1), Spinosad +
παραφινικό λάδι (3), Spirotetramat (2), tau-Fluvalinate (2).

ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ

ΑΝΑΡΣΙΑ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ (Anarsia lineatella Zeller, Lepidoptera: Gelechiidae)

• Από τα δεδομένα του δικτύου των παγίδων στις περιοχές της Ημαθίας, της Πιερίας και της Πέλλας, η πτήση του εντόμου εμφανίζει σημαντική αύξηση, το χρονικό διάστημα 20-25 Απριλίου.

Με βάση τις θερμοκρασίες που καταγράφονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της Βέροιας, της Νάουσας και της Σκύδρας έγιναν οι υπολογισμοί της έναρξης των ωοτοκιών και των εκκολάψεων των αυγών.
• Η έναρξη των ωοτοκιών υπολογίζεται το χρονικό διάστημα 26 Απριλίου – 1 Μαΐου.
• Οι πρώτες εκκολάψεις υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 3 – 8 Μαΐου.

ΦΥΛΛΟΔΕΤΗΣ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ (Adoxophyes orana Fischer von Rosslerstamm, Lepidoptera: Gelechiidae)

• Από τα δεδομένα του δικτύου των παγίδων στις περιοχές της Ημαθίας, της Πιερίας και της Πέλλας, εκτιμάται ότι ξεκίνησε η 1η πτήση του εντόμου το χρονικό διάστημα 22-25 Απριλίου.

Η έναρξη των ωοτοκιών υπολογίζεται το χρονικό διάστημα 26 – 29 Απριλίου.
• Οι πρώτες εκκολάψεις υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 1 – 4 Μαΐου.
• Οι προβλεπόμενες ημερομηνίες ωοτοκιών και εκκολάψεων του Φυλλοδέτη συμπίπτουν κατά πολύ με αυτές της Ανάρσιας.

• Ενδεικτικός χρόνος ταυτόχρονης επέμβασης και για τα δύο έντομα ανάλογα με τον τρόπο δράσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων:

27 Απριλίου – 1 Μαΐου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα με εφαρμογή κατά την εναπόθεση τωνωών
4 – 8 Μαΐου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που στοχεύουν στις νεαρές προνύμφες

Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες για την Ανάρσια (μέγιστος αριθμός εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο):
o Φυτοπροστατευτικά προϊόντα με εφαρμογή κατά την εναπόθεση των ωών: Abamectin + Chlorantraniliprole (2), Chlorantraniliprole (2), Chlorantraniliprole + Thiamethoxam (1-2).
o Φυτοπροστατευτικά προϊόντα με εφαρμογή κατά την εκκόλαψη των ωών: Bacillus thuringiensis spp. Aizawai (2-10), Bacillus thuringiensis var. Kurstaki (2-10), Beta-cyfluthrin (2), Chlorpyrifos (2), Chlorpyrifos-methyl (1), Deltamethrin (2), Emamectin (3), Indoxacarb (3), lambda-Cyhalothrin (3),
Phosmet (2), Spinetoram (1), Spinosad (3), tau-Fluvalinate (2).
• Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες για τον Φυλλοδέτη (μέγιστος αριθμός εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο):
o Φυτοπροστατευτικά προϊόντα με εφαρμογή κατά την εναπόθεση των ωών: Methoxyfenozide (3).
o Φυτοπροστατευτικά προϊόντα με εφαρμογή κατά την εκκόλαψη των ωών: Bacillus thuringiensis spp. Aizawai (4), Chlorpyrifos (2), Chlorpyrifos-methyl (2), Deltamethrin (1), Etofenprox (2), Fatty acid potassium salt (1), Indoxacarb (3), Lambda cyhalothrin (2), tau-Fluvalinate (2).
• Οι υπολογισμοί της έναρξης των ωοτοκιών και των εκκολάψεων των αυγών έγιναν με βάση τις θερμοκρασίες που καταγράφονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της Βέροιας, της Νάουσας και της Σκύδρας.
• Η ανωτέρω επέμβαση καταπολεμά αποτελεσματικά και τον Βλαστορύκτη (Καρπόκαψα ροδακινιάς) (Grapholitha molesta Busck, Lepidoptera: Torticidae). Συνήθως οι επεμβάσεις αυτές ελέγχουν ικανοποιητικά και αφίδες και θρίπες.
• Προσοχή να δοθεί κατά την επιλογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης ανθεκτικότητας.
• Ο αριθμός των συλλήψεων των αρσενικών εντόμων (Ανάρσια και Φυλλοδέτης) που παρουσιάζονται στα γραφήματα προέρχεται από μία αντιπροσωπευτική παγίδα του δικτύου, για κάθε περιοχή (η ίδια από την αρχή του έτους), ώστε να δίνει την τάση της πορείας του πληθυσμού όσο γίνεται πιο ξεκάθαρα. Δεν επιλέγονται παγίδες με σημαντικά χαμηλές συλλήψεις και ούτε κατ’ ανάγκη αυτές με τις υψηλότερες. Επίσης, εξαιρούνται οι παγίδες με μηδενικές ή ελάχιστες συλλήψεις ως μη αντιπροσωπευτικές.
• Το δελτίο παρέχει μια τάση της πορείας των πληθυσμών των εντόμων, η οποία δεν μπορεί να είναι αντιπροσωπευτική για κάθε αγροτεμάχιο. Οι παραγωγοί, προκειμένου να πάρουν την απόφαση επέμβασης ή όχι και πότε, καλούνται να λαμβάνουν υπόψη τους τις δικές τους παρατηρήσεις και το ιστορικό του κάθε οπωρώνα.

ΒΑΜΒΑΚΑΔΑ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ (Pseudaulacaspis pentagona Targioni, Homoptera: Diaspididae)

• Η πλήρης ωοτοκία παρατηρήθηκε το χρονικό διάστημα 13-16 Απριλίου.
• Η εμφάνιση των κινητών προνυμφών (έρπουσες) ξεκίνησε από τις 18-20 Απριλίου.
• Το μέγιστο της εμφάνισης των κινητών προνυμφών υπολογίζεται το χρονικό διάστημα 27 Απριλίου – 1 Μαΐου (συμπίπτει με την επέμβαση για τα ανωτέρω λεπιδόπτερα).
• Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων (μέγιστος αριθμός (μέγιστος αριθμός εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο): Chlorpyrifos (2), Chlorpyrifos-methyl (2), Fatty acid potassium salt (4), Paraffin oil (4), Pyriproxyfen (1), Spirotetramat (2), Sulfoxaflor (2).
• Προσοχή να δοθεί κατά την επιλογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης ανθεκτικότητας.
• Το έντομο προσβάλλει και την ακτινιδιά με την διαφορά ότι συμπληρώνει τον βιολογικό του κύκλο πιο αργά.

* Επισημαίνεται ότι το παρόν κείμενο αποτελεί κείμενο ενημερωτικού χαρακτήρα και ότι για περισσότερες πληροφορίες, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στους κατά τόπους αρμόδιους γεωπόνους.

 

Απάντηση