ΑΓΡΟΤΙΚΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Η φαρμακευτική κάνναβη σε μίνιμουμ έκταση 4 στρέμματα

Τις βασικές γραμμές του νομοσχεδίου, που θα τεθεί προς επεξεργασία τις επόμενες ημέρες στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές περιέγραψαν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν το μεσημέρι της Τετάρτης, στο μέγαρο της ΕΣΗΕΑ.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου που συμμετείχε στην επεξεργασία του σχεδίου, «με το εν λόγω πλαίσιο θα μπορούν νόμιμα οι αγρότες να καλλιεργήσουν κάνναβη για φαρμακευτικούς σκοπούς, σε καθετοποιημένες μονάδες».

«Το νομοσχέδιο προβλέπει τη λειτουργία καθετοποιημένων μονάδων, σε μια έκταση 4 στρεμμάτων μίνιμουμ», σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ πρόσθεσε πως «η μετέπειτα επεξεργασία και η παραγωγή του τελικού φαρμακευτικού προϊόντος, θα γίνεται αποκλειστικά στον ίδιο χώρο, για λόγους ασφαλείας».

Λόγω του μεγάλου κόστους (υπολογίζεται σε παραπάνω από 1 εκατ. ευρώ) για την κατασκευή τέτοιου είδους κάθετης μονάδας, δεδομένου ότι απαιτείται εξοπλισμός τόσο για την καλλιέργεια, όσο την περίφραξη, αλλά και τη γραμμή της μεταποίησης, από όπου θα βγαίνει το φαρμακευτικό προϊόν, ο υπουργός προέτρεψε τους αγρότες, να το κάνουν «οργανωμένα».

«Το προϊόν δεν θεωρείται καθαρά αγροτικό», τόνισε ο Βαγγέλης Αποστόλου, λέγοντας χαρακτηριστικά προς το κοινό «μην  φανταστείτε ότι θ’ αρχίσουμε να ξεριζώνουμε τα ροδάκινα ξαφνικά για να καλλιεργήσουμε μαζικά κάνναβη».

Βέβαια στην συνέχεια χαρακτήρισε την χώρα μας ιδανική για την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης, από την άποψη ότι «έχει δυνατότητες για μειωμένο κόστος θέρμανσης και μεγάλη ηλιοφάνεια».

Σπόρος μόνο από το εξωτερικό

Παράλληλα, όπως είπε, τα φυσικά πρόσωπα και τα κάθε λογής σχήματα που θα επιλέξουν να επενδύσουν σε τέτοιες μονάδες, θα έχουν την δυνατότητα να εισάγουν σπόρο από το εξωτερικό, που θα συνοδεύεται απαραίτητα από πιστοποιητικό φυτοϋγείας και δεν θα είναι γενετικώς τροποποιημένος.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη βουλή και παρουσιάζει σήμερα το AgroNews, δεν θα επιτρέπεται από τον ιδιοκτήτη της κάθετης μονάδας η διάθεση και διακίνηση στην αγορά με κάθε τρόπο, υποπροϊόντων του παραγόμενου φυτού (π.χ. ανθός), παρά μόνο το τελικό φαρμακευτικό προϊόν.

Θα απαιτείται περίφραξη και ο έλεγχος θα είναι συνεχής

Όπως γνωστοποίησε ο Βαγγέλης Αποστόλου, «το νομοσχέδιο προβλέπει την καλλιέργεια κάνναβης για φαρμακευτικούς σκοπούς σε κλειστές, περιφραγμένες δηλαδή μονάδες, για λόγους ασφαλείας», γεγονός που αυξάνει  κι άλλο τα κόστη για τους επίδοξους επενδυτές.

Ο έλεγχος για την τήρηση των όρων λειτουργίας τέτοιου είδους μονάδων θα είναι μια φορά το χρόνο και σε περιπτώσεις παρατυπιών, ιδίως για θέματα ασφάλειας, θα προβλέπεται αφαίρεση της άδειας.

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από τον Καναδά και τη Γερμανία

«Από τον Ιούνιο του 2017 μαζί με τον υπουργό Δικαιοσύνης είχαμε προχωρήσει σε νομοθετικές αλλαγές προκειμένου να κυκλοφορήσουν προϊόντα κάνναβης στην Ελλάδα. Τώρα πρέπει να αλλάξουν αρκετά στο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά. Να καλλιεργούμε, να μεταποιούμε και να εξάγουμε φαρμακευτική κάνναβη», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σημειώνοντας τις ευεργετικές επιδράσεις της προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στον ανθρώπινο οργανισμό, ιδίως σε περιπτώσεις ασθενών με χρόνιους πόνους, νευρολογικά νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία κ.λπ.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, με βάση τις συνομιλίες που έχουν γίνει ήδη με εταιρείες από τον Καναδά που επιθυμούν να επενδύσουν, σε βάθος χρόνου τριετίας η επένδυση στη χώρα μας να φθάσει το 1,5 δισ. ευρώ. Κι αυτό διότι ο Καναδάς προμηθεύεται κάνναβη από τις ΗΠΑ, οι οποία λόγω της μεγάλης ζήτησης αδυνατεί να εξυπηρετήσει τον Καναδά».

Όπως δήλωσε ο ίδιος, οι επενδυτές που έχουν ήδη ενδιαφερθεί, κάνουν λόγο για εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

 

Ολόκληρη η παρέμβαση του Δημήτρη Παπαδημητρίου στην συνέντευξη Τύπου:

Σας καλέσαμε εδώ προκειμένου να σας παρουσιάσουμε τις ιδέες της ελληνικής κυβέρνησης για την εμπορική χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης, η οποία αποτελεί ήδη μια πραγματικότητα σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και αλλού. Προσωπικά θα σταθώ στα οικονομικά οφέλη από την υλοποίηση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, καθώς και στους στόχους μας.

Σίγουρα μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση θα λειτουργήσει ευεργετικά για την ελληνική οικονομία, καθώς ουσιαστικά θα αποτελέσει την ίδρυση μιας νεοφυούς βιομηχανίας, που θα εντάσσεται στο πλαίσιο της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης». Χρειάζεται οπωσδήποτε πολιτικό θάρρος για να προχωρήσουμε, καθώς καμία άλλη κυβέρνηση δεν το τόλμησε, λόγω μιας λανθασμένης νοοτροπίας που αφορούσε κυρίως την χρήση της κάνναβης.

Όμως αξίζει να εξετάσουμε και τις οικονομικές διαστάσεις μιας τέτοιας υπόθεσης, αλλά και να ακούσουμε τους επενδυτές που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν τέτοια επενδυτικά σχέδια. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί θα είναι εκείνοι που θα εξετάσουν μια τέτοια πιθανή επιλογή, καθώς το κλίμα της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα φιλικό την κάνναβη.

Σε κάθε περίπτωση ο στόχος μας είναι διπλός και αφορά τόσο την καταπολέμηση της ανεργίας, όσο και να δοθεί μια ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, που φυσικά ήδη έχει ξεκινήσει.

Με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση, λοιπόν, τα οφέλη είναι αρκετά. Πρώτα απ’ όλα στοχεύουμε στο να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας, σε έναν τομέα αιχμής που αξιοποιεί τα συγκριτικά, παραγωγικά πλεονεκτήματα της χώρας. Όπως γνωρίζετε η ανεργία είναι πολύ υψηλή στην Ελλάδα τα χρόνια της ύφεσης. Το 2017 έπεσε σημαντικά και εκτιμούμε ότι το 2018 θα πέσει κάτω από 20%. Όμως η δραστηριοποίηση επιχειρήσεων στον τομέα αυτό θα επιταχύνει αυτή την πτώση. Επειδή ενδεχομένως υπάρξει η απορία για το πόσες θέσεις εργασίας θα προκύψουν, θα πρέπει να πω πως ήδη οι επενδυτές που έχουν ενδιαφερθεί να προχωρήσουν αυτά τα επενδυτικά σχέδια κάνουν λόγο για κάποιες εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες περιλαμβάνονται στα σχέδια αυτά. Σε κάθε περίπτωση είναι δύσκολο να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις, καθώς αν δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο είναι αρκετά δύσκολο για τους επενδυτές να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους δεσμεύσεις.

Κατά δεύτερον στόχος μας είναι να υπάρξουν οικονομικά οφέλη για το κράτος από τις εξαγωγές τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και τη φορολογία των οικονομικών δραστηριοτήτων του κλάδου, δεδομένου και ότι η παγκόσμια αγορά για την καλλιέργεια και μεταποίηση της ιατρικής κάνναβης βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης και κατά συνέπεια η προσφορά υστερεί σημαντικά της παγκόσμιας ζήτησης.

Άλλωστε να επισημάνουμε ότι θα υπάρξουν πολλαπλές θετικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία, αφού τα επενδυτικά σχέδια εκτιμάται ότι θα διαπεράσουν οριζόντια την παραγωγική και εμπορική διαδικασία, δηλαδή θα αφορούν στην καλλιέργεια, την επεξεργασία, τη συσκευασία και την εξαγωγή  των παραγόμενων προϊόντων. Επιπλέον θα ανοίξουν νέοι δρόμοι για την ιατρική έρευνα, οι οποίοι πέραν από τα προφανή οφέλη στον ιατρικό κλάδο, ενδέχεται να επιφέρει οφέλη και στην οικονομία.

Θα πρέπει να υπογραμμίσω επίσης ότι από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα επιχειρηματικά σχέδια που αφορούν στη δημιουργία κλειστών και καλά φυλαγμένων βιοτεχνολογικών μονάδων εξελιγμένης τεχνολογίας, για την παραγωγή, επεξεργασία και έρευνα στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης με αυξημένο εξαγωγικό χαρακτήρα. Είμαστε σίγουροι ότι οι μονάδες θα συνεργάζονται με Ελληνικά πανεπιστήμια, νοσοκομεία και επιστήμονες σε ένα ευρύ φάσμα επιστημών, για την έρευνα και την τεχνολογία της φαρμακευτικής κάνναβης.

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τους υπουργούς Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Ξανθό και Βαγγέλη Αποστόλου, καθώς και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Νίκο Καρανίκα για την επιμονή, τη δουλειά του και, πολλές φορές, την πίεση που μας ασκούσε στο θέμα αυτό, καθώς νομίζω ότι χωρίς αυτόν πολλά πράγματα δεν θα είχαν προχωρήσει τόσο γρήγορα.

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ως εξής:

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι υπουργοί Υγείας κ. Ξανθός, Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου και Οικονομίας κ. Παπαδημητρίου, παρουσιάστηκε  το Σχέδιο Νόμου – που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή – «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης».

Το Σχέδιο Νόμου ρυθμίζει το πεδίο παραγωγής, ελέγχου και διάθεσης των σκευασμάτων που περιέχουν  φαρμακευτική κάνναβη με σκοπό να προωθηθούν παραγωγικές επενδύσεις στον τομέα αυτό και να προκύψουν αναπτυξιακά οφέλη στην οικονομία και το κράτος.

Πιο συγκεκριμένα, με το προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου δίνεται η δυνατότητα:

α) ευχερούς πρόσβασης των ασθενών της χώρας μας σε τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, εγχωρίως παραγόμενα. Η πρόσβαση των ασθενών θα γίνεται με τρόπο σαφώς προσδιορισμένο και ελεγχόμενο με βάση την ΚΥΑ των υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης  που εκδόθηκε τον περασμένο Ιούλιο και με την οποία προκρίθηκε η μεταφορά της κάνναβης και της ρητίνης της από τον πίνακα Α ταξινόμησης ναρκωτικών ουσιών στον πίνακα Β. Ο πίνακας Β περιλαμβάνει ουσίες με υψηλό κίνδυνο κατάχρησης  οι οποίες, όμως,  χορηγούνται για θεραπευτικούς σκοπούς (κυρίως για την παυσίπονη δράση τους, π.χ. μορφίνη) και ο έλεγχος, η κυκλοφορία και η διάθεσή τους βρίσκονται αποκλειστικά υπό τον έλεγχο του κράτους (κρατικό μονοπώλιο). Με τη μεταφορά της κάνναβης από τον πίνακα Α στον πίνακα Β κατέστη δυνατή η χρήση προϊόντων με φαρμακευτική κάνναβη από ασθενείς στην Ελλάδα.

β) σε φυσικά και νομικά πρόσωπα να καλλιεργούν ποικιλίες κάνναβης για την επεξεργασία των πρώτων υλών και γενικότερα των ουσιών αυτών με αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας τον κατάλληλο χώρο για την καλλιέργεια και τη δημιουργία μεταποιητικής μονάδας.

γ)  προώθησης επενδυτικών πρωτοβουλιών και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας  στους τομείς της καλλιέργειας, μεταποίησης, ελέγχου ποιότητας και εξαγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, αξιοποιώντας τις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

δ) να υπάρξουν οικονομικά οφέλη για το κράτος από τις εξαγωγές τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και τη φορολογία των οικονομικών δραστηριοτήτων του κλάδου, δεδομένου και ότι η παγκόσμια αγορά για την καλλιέργεια και μεταποίηση της ιατρικής κάνναβης βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης και κατά συνέπεια η προσφορά υστερεί σημαντικά της ζήτησης.

ε) διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης για τους Έλληνες αγρότες, ειδικά μέσω συνεταιριστικών σχημάτων, δημιουργίας ευκαιριών και για άλλες καλλιέργειες για παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, ενώ εισάγεται στην ελληνική γεωργία η φιλοσοφία της πράσινης επιχειρηματικότητας.

Ολόκληρο το νομοσχέδιο

 

ΠΗΓΗ: agronews.gr

Απάντηση