OIKONOMIKAΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πικρός… καφές από την Πρωτοχρονιά: Αύξηση έως 25%

Τα προσδοκώμενα από το υπ. Οικονομικών έσοδα ανέρχονται σε 62 εκατ. ευρώ αλλά η αγορά βλέπει ως πιθανότερο σενάριο την άνθηση του παράνομου εμπορίου και της φοροδιαφυγής

Τον καφέ της… παρηγοριάς θα πίνουμε από την Πρωτοχρονιά του 2017 λόγω της κλιμακούμενης, ανάλογα με την κατηγορία, αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Είτε τον αγοράσετε από το σούπερ μάρκετ, είτε τον πιείτε στην καφετέρια η αύξηση είναι δεδομένη, αφού η κυβέρνηση τον περασμένο Μάιο προκειμένου να κλείσει τα δημοσιονομικά μέτρα της πρώτης αξιολόγησης ψήφισε -μεταξύ άλλων- και την επιβολή του συγκεκριμένου φόριου.

Όπως αναφέρουν τα «Νέα», ο ΕΦΚ κατά την εισαγωγή του προϊόντος με ταρίφα 2 έως 4 ευρώ ανά κιλό, μεταφράζεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, σε αντιμήσεις 10 λεπτών ανά σερβιριζόμενο καφέ σε καταστήματα εστίασης και κατά 25% στην τιμή λιανικής στο ράφι. Στον ωμό, μη καβουρδισμένο καφέ ο φόρος είναι δύο ευρώ ανά κιλό, στον καβουρδισμένο αυξάνεται σε τρία ευρώ και για τον στιγμιαίο καφέ καθώς και τα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα καφέ ο φόρος είναι τέσσερα ευρώ ανά κιλό.

Τα προσδοκώμενα από το υπ. Οικονομικών έσοδα ανέρχονται σε 62 εκατ. ευρώ αλλά η αγορά βλέπει ως πιθανότερο σενάριο την άνθηση του παράνομου εμπορίου και της φοροδιαφυγής.

πηγή

Απάντηση