ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΑ

ΣΥΡΙΖΑ.Η Ελλάδα στην κορυφή της Ευρώπης στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων – στο κενό οι ισχυρισμοί της ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ

Είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο. Στην προσπάθειά της να αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση καταφεύγει ξανά και ξανά στις ίδιες ανυπόστατες κατηγορίες που έχουν διαψευστεί επανειλημμένα. Πριν μερικές μέρες «ανακάλυψε» καθυστερήσεις στην αξιοποίηση του «Πακέτου Γιούνκερ» για να αναδιπλωθεί αμέσως μετά όταν διαπίστωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών – μελών της ΕΕ στην αξιοποίηση των πόρων του «Πακέτου Γιούνκερ», σύμφωνα με τα επίσημα και δημόσια αναρτημένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τώρα επανέρχεται για μία ακόμη φορά στις παλιές κατηγορίες για χαμηλή απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Όσο όμως και αν προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα η Ελλάδα βρίσκεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην κορυφή της Ευρώπης στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Με βάση ξανά, τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ελλάδα ήρθε πρώτη σε όλη την Ευρώπη, απορροφώντας πλήρως τους πόρους του προηγούμενου ΕΣΠΑ (2007-2013), ενώ κατέγραψε και νέα πρωτιά στην απορρόφηση (11,4%) των πόρων του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020) για το 2016.  Μάλλον στη ΝΔ θεωρούν υψηλότερο ποσοστό απορρόφησης το 1,5% που είχαν πιάσει ως κυβέρνηση στο αντίστοιχο σημείο του προηγούμενου ΕΣΠΑ…

Οι επιτυχίες αυτές ήρθαν παρά την τραγική κατάσταση που μας κληροδότησαν στο ΕΣΠΑ, τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απορρόφηση στα περισσότερα προγράμματα.  Και παρά τις βαριές διαδικασίες που συνοδεύουν τη διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ. Διαδικασίες που για την Ελλάδα έγιναν πολύ πιο βαριές από ότι στις υπόλοιπες χώρες, ακριβώς εξαιτίας των φαινομένων αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης επί των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Αν τα στελέχη της ΝΔ δυσκολεύονται να διαβάσουν το επίσημο σάιτ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου είναι καταγεγραμμένα τα παραπάνω στοιχεία, μπορούν να αναζητήσουν τις δημόσιες δηλώσεις της αρμόδιας Ευρωπαίας Επιτρόπου κα Κρέτσου, τόσο κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής της στη χώρα μας, όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο, στις οποίες αποδίδει τα εύσημα στην Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομίας για τη δουλειά που έχουμε κάνει στην απορρόφηση και την αποτελεσματική αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Ισχυρίζεται επίσης η ΝΔ, ότι κανένα νέο μεγάλο έργο δεν έχει ξεκινήσει στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ. Από ότι φαίνεται δεν έχουν πληροφορηθεί ούτε για τη γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας, ούτε για τα μεγάλα έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης αστικών αποβλήτων ύψους 460 εκ. ευρώ, ούτε για τα δεκάδες μικρά και μεσαία έργα που υλοποιούνται σε όλη την Ελλάδα και τα οποία έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες. Για να μην αναφερθούμε στους «παγωμένους», εδώ και μία δεκαπενταετία, μεγάλους οδικούς άξονες τους οποίους ολοκληρώσαμε ταχύτατα εξασφαλίζοντας την απαραίτητη χρηματοδότηση.

Μάλιστα, σε μία ακόμη επίδειξη αντιπολιτευτικού οίστρου η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αρνείται να μειώσει τις κρατικές δαπάνες και χρησιμοποιεί το ΕΣΠΑ για την κάλυψη πάγιων αναγκών του κράτους. Σε ποιες δαπάνες όμως αναφέρεται; Σε αυτές για την πρόσληψη των απαραίτητων αναπληρωτών καθηγητών ή μήπως σε εκείνες για τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς;

Το ΕΣΠΑ διαθέτει κοινωνικό πυλώνα ακριβώς για την προώθηση τέτοιων παρεμβάσεων, πυλώνα τον οποίο αναβαθμίσαμε κατευθύνοντας τους πόρους στην κάλυψη πραγματικών κοινωνικών αναγκών, με έμφαση στις πιο αδύναμες ομάδες του πληθυσμού. Φυσικά δεν περιμέναμε από τη ΝΔ να εκτιμήσει αυτή την προσπάθεια, είναι γνωστή η απέχθεια της για το κοινωνικό κράτος και καταγεγραμμένες ανεξίτηλα στη συνείδηση του κόσμου οι πολιτικές που εφάρμοσε ως κυβέρνηση για την αποδόμησή του, αφήνοντας απροστάτευτους εκατομμύρια συμπολίτες μας.

Όπως φαίνεται, τα στελέχη της ΝΔ νοσταλγούν τις μέρες των δικών τους κυβερνήσεων, τότε που τα σχολεία παρέμεναν όλη τη χρονιά χωρίς καθηγητές γιατί δεν είχαν προσλάβει αναπληρωτές και δεκάδες χιλιάδες οικογένειες δεν μπορούσαν να βρουν βρεφονηπιακούς σταθμούς για τα παιδιά τους. Ας απευθυνθεί σε όλους η ΝΔ, τώρα που ανοίγουν τα σχολεία, και ας τους ενημερώσει ότι οι ανάγκες τους είναι αχρείαστες δαπάνες που πρέπει να περικοπούν.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, όχι μόνο δεν μειώσαμε τους πόρους του ΕΣΠΑ για την επιχειρηματικότητα, όπως ισχυρίζεται η ΝΔ,  αλλά αντίθετα, τους αυξήσαμε κατά πολύ, με επιπλέον κεφάλαια από το «Πακέτο Γιούνκερ» και τις απευθείας συμφωνίες για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που ξεπερνάνε τα 2 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα.

Όσο και αν προσπαθεί η ΝΔ να μηδενίσει το έργο της Κυβέρνησης στον τομέα της ανάπτυξης και της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων, το μόνο που αποδεικνύει είναι την άγνοιά της και τη βαθιά νεοφιλελεύθερη και αντιλαϊκή πολιτική της.

 

Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

Απάντηση