ΕΛΛΑΔΑΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γιάννης Γιώτης: Ξεκίνησα από το «μηδέν» και έφτιαξα ένα προϊόν που κατέκτησε την Ευρώπη

H εταιρεία «Center Plus S.A.», είναι μία οικογενειακή επιχείρηση που κατασκευάζει εξ’ ολοκλήρου στην Ελλάδα, αντιπροσωπεύει αποκλειστικά και εξάγει τα αντιμικροβιακά  φίλτρα νερού «OLYMPUS», τα οποία είναι μοναδικά στην κατηγορία τους, καθώς είναι κατασκευασμένα με βάση μία παγκόσμια πατέντα. Είναι η μόνη εταιρεία στα Βαλκάνια και στην ανατολική μεσόγειο, η οποία κατασκευάζει πάνω από 15 διαφορετικούς τύπους φίλτρων νερού.

«Ψυχή» της εταιρείας είναι ο κύριος Γιάννης Γιώτης, πατέρας του γνωστού τραγουδιστή, Δημήτρη Γιώτη. Ο κύριος Γιάννης Γιώτης, είναι ο «άνθρωπος της διπλανής πόρτας». Ένας επιχειρηματίας που ξεκίνησε από το «μηδέν», αγωνίστηκε σκληρά και δεν άφησε την κρίση, να τον οδηγήσει στο «λουκέτο».

Τουναντίον, εν μέσω κρίσης δημιούργησε το αντιμικροβιακό φίλτρο νερού «OLYMPUS», το μοναδικό που κατασκευάζεται εξ’ ολοκλήρου στην Ελλάδα με βάση μία τεχνοτροπία και ένα υλικό που το καθιστούν παγκόσμια πατέντα. Έτσι κατόρθωσε όχι απλά να διασώσει την εταιρεία αλλά να κάνει και εξαγωγές σε όλο τον κόσμο.

Τον συναντήσαμε στην παρουσίαση του προϊόντος, στο ξενοδοχείο, «Athens Tiare» στην Ομόνοια και μας μίλησε για τη ζωή και την πορεία του που μοιάζουν με παραμύθι…

Ξεκινώντας από το μηδέν…

Πότε ξεκίνησε να λειτουργεί η εταιρεία Center Plus SA;

Η  ιστορία μοιάζει με παραμύθι. Η εταιρεία ξεκίνησε να λειτουργεί το 1989. Πριν από αυτό εργαζόμουν για 25 χρόνια στον ΟΤΕ, αλλά ήθελα κάποια στιγμή να κάνω μία δική μου δουλειά. Ήμουν καλός στις πωλήσεις. Από το γυμνάσιο ακόμα δούλευα ως πλασιέ. Βρήκα λοιπόν από μία αγγελία ένα προϊόν που μου άρεσε: Έναν ασύρματο συναγερμό. Μου άρεσε αυτό το προϊόν και είπα να το παλέψω. Το κεφάλαιο που είχα ήταν 11.000 δραχμές, σε σημερινά λεφτά 33 ευρώ. Πήρα μερικά μηχανήματα, τα επεξεργάστηκα, έκανα κάποιες τροποποιήσεις – γιατί ως τεχνικός είχα την τεχνογνωσία να επεξεργαστώ μηχανήματα-  μέχρι που έφτιαξα έναν υψηλής δυναμικής συναγερμό που αναγνώριζε μέχρι και τη φωνή. Του μίλαγες και σε άκουγε. Έτσι ξεκίνησα με το γιο μου το Δημήτρη, με ένα γραφείο στην οδό Βερανζέρου και με ένα τηλέφωνο.


Η πρώτη επιτυχία…

Πότε ήρθε η πρώτη επιτυχία;

Παρουσιάσαμε τους συναγερμούς στην έκθεση Θεσσαλονίκης. Η αγορά τους υποδέχθηκε θερμά, έτσι πιάσαμε τα πρώτα λεφτά. Βγάλαμε 2.500.000 δραχμές. Η έκθεση κράτησε 10 μέρες και εγώ γύρισα 8 κιλά ελαφρύτερος στην Αθήνα. Μέχρι τότε δεν είχα χρήματα να έχω προσωπικό, έτσι εγώ ήμουν ο εισαγωγέας, εγώ ήμουν ο έμπορος, εγώ ήμουν ο πωλητής, εγώ έκανα την παρουσίαση του προϊόντος.

Πατέρας του τηλεμάρκετιγκ

Πως συνεχίσατε την προώθηση των προϊόντων σας, μετά την επιτυχία στην έκθεση;

Γυρίζοντας  στην Αθήνα σκέφτηκα: «Μπορεί να είμαι καλός πωλητής αλλά σε πόσους να πάω;». Τότε σκέφτηκα την τηλεόραση. Πήγα και βρήκα τον Γιώργο Κουρή, που είχε το κανάλι 29. Του πρότεινα να μου δώσει μία καθημερινή  μισάωρη εκπομπή για να παρουσιάζω καθημερινά το προϊόν μου και τον ρώτησα πόσα χρήματα θέλει γι’ αυτό. Στην αρχή γέλασε. Μου είπε ότι κάτι τέτοιο «δεν θα πιάσει». Επέμεινα. Του είπα να δοκιμάσουμε για ένα μήνα και να μου πει πόσα χρήματα θέλει γι’ αυτό.

Έτσι ξεκίνησα να παρουσιάζω τους συναγερμούς στην τηλεόραση. Αυτό που συνέβη ήταν ανέλπιστο! Ερχόμασταν στο γραφείο στις 8.30 το πρωί και βρίσκαμε 30-40 ανθρώπους να περιμένουν. Η πρώτη αυτή επιτυχία μας έδωσε την ώθηση να συνεχίσουμε. Να επεκταθούμε βήμα- βήμα. Καθώς η επιτυχία έφερε και τα απαραίτητα χρήματα. Εκείνη την εποχή το προϊόν είχε τέτοια επιτυχία, που φτάναμε να κάνουμε μεγάλους τζίρους σε καθημερινή βάση.

Τα φίλτρα νερού

Πότε αρχίσατε να ασχολείστε με τα φίλτρα νερού;

Αμέσως μετά την πρώτη επιτυχία, από τα πρώτα προϊόντα που σκεφτήκαμε να εισάγουμε και να προωθήσουμε ήταν τα φίλτρα νερού, τα οποία εγώ τα αγαπούσα γιατί είχα καταλάβει πόσο σημαντικά οφέλη προσφέρουν στην υγεία του ανθρώπου. Έτσι βρήκαμε κάποιες εταιρείες και κάναμε τις πρώτες εισαγωγές. Έτσι τα φίλτρα νερού άρχισαν να μας δημιουργούν «ταυτότητα». Να αναμορφώνουν το «Brand name» της εταιρείας μας.

Σε εκείνη τη φάση, τα φίλτρα νερού που πουλούσατε, δεν ήταν σαν το σημερινό πατενταρισμένο προϊόν;

Όχι. Τότε τα φίλτρα, ήταν όπως όλα που κυκλοφορούν στην αγορά.

Όταν η κρίση δίνει ώθηση για ανάπτυξη…

Πως φτάσαμε στο σημερινό, πατενταρισμένο και μοναδικό προϊόν;

Πριν πέντε χρόνια η κρίση άρχισε να «χτυπάει» και εμάς όπως όλες τις επιχειρήσεις. Εμείς είχαμε στην εταιρεία ανθρώπους που δούλευαν 20-25 χρόνια. Τους ένιωθα σαν «αίμα» μου. Σαν οικογένειά μου. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι αυτούς τους ανθρώπους θα αναγκαστώ να τους απολύσω. Σκέφτηκα ότι κάτι έπρεπε να κάνω για να συνεχίσει να λειτουργεί ομαλά η επιχείρηση. Έπρεπε να εξελίξω τα προϊόντα μου για να γίνουν ανταγωνιστικά.


Γεννιέται ένα ελληνικό προϊόν – παγκόσμια πατέντα…

Και τι αποφασίσατε να κάνετε;

Ανακοίνωσα στους συνεργάτες μου, ότι θα βγω στην τηλεόραση και θα ανακοινώσω ότι θα κατασκευάζουμε πια τα δικά μας φίλτρα νερού. Αυτή ήταν η απόφαση που μας έσωσε. Γνωρίζαμε τις αδυναμίες που είχαν τα φίλτρα νερού γιατί ασχολούμασταν πολλά χρόνια με αυτό. Αυτό που μας ανησυχούσε ήταν η αδυναμία των μέχρι τότε διαθέσιμων φίλτρων, να έχουν μία εσωτερική απολύμανση που σκοτώνει τα μικρόβια που μένουν πάνω στο φίλτρο, και δεν τα αφήνει να παραμείνουν στη συσκευή με κίνδυνο να περάσουν στο νερό που πίνουμε. Έτσι αποφασίσαμε να κατασκευάσουμε τα δικά μας φίλτρα νερού που θα διέθεταν την τεχνική να κάνουν αυτή την εσωτερική απολύμανση.

Ποια είναι η καινοτομία, του αντιμικροβιακού φίλτρου νερού «OLYMPUS»;

Το αντιμικροβιακό φίλτρο νερού  «OLYMPUS», (η συσκευή), είναι κατασκευασμένο από κράμα αντιμικροβιακού  χαλκού και ανοξείδωτο ατσάλι  διαφέρει από τα άλλα που κυκλοφορούν στην αγορά, στο εξής: Είναι το μοναδικό αντιμικροβιακό, φίλτρο το οποίο έχει την ιδιότητα μέσα σε λίγες ώρες, να μειώνει σε ποσοστό 90% τη μικροβιακή χλωρίδα που τυχόν βρεθεί στο πόσιμο νερό, την οποία προηγουμένως το κεραμικό φίλτρο συγκρατεί στο εσωτερικό της συσκευής. Παράλληλα με βάση την επιστημονική μελέτη, ο αντιμικροβιακός χαλκός δεν επιτρέπει εντός της συσκευής τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων που προκαλούν λοιμώξεις, καθώς επιτυγχάνει συνεχή αυτοαπολύμανση του θαλάμου καθώς και του φίλτρου της συσκευής.

Πέρα από την αντιμικροβιακή ιδιότητα , που επιτυγχάνεται με τον αντιμικροβιακό χαλκό με τον οποίο είναι επενδυμένη η συσκευή, διαθέτει και ένα ακόμη μοναδικό χαρακτηριστικό:  Το κεραμικό φίλτρο που έχουμε εμείς , με  μικροπόρους σε μέγεθος μικρότερο του ενός χιλιοστού,  που συγκρατούν όλα τα μικροσώματα που βρίσκονται στο νερό, το παράγουν σε όλη την υφήλιο, το πολύ 6-7 εταιρείες. Γιατί  η «συνταγή» παρασκευής του, είναι μυστική και το μυστικό της συνταγής πάει από πατέρα σε γιο.

Τα παραπάνω καθιστούν το αντιμικροβιακό φίλτρο νερού «OLYMPUS»,  απόλυτα ασφαλές για τους χρήστες και μοναδικό στην κατηγορία του, καθώς δίνει τη δυνατότητα για πεντακάθαρο , υγιεινό κρυστάλλινο νερό. Όπως λέμε και εμείς «Ολύμπιο» νερό, καθώς είναι σαν αυτό το νερό που βγαίνει κοντά στις πηγές του Ολύμπου.

Ποιες ακριβώς είναι οι ιδιότητες του αντιμικροβιακού  χαλκού με τον οποίο είναι επενδυμένη η συσκευή του κεραμικού αντιμικροβιακού φίλτρου «OLYMPUS»;

Ο αντιμικροβιακός  χαλκός είναι καταχωρημένα κράματα χαλκού από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος,  των ΗΠΑ (Enviromental Protection Agency,  EPA) και οι επιφάνειές του έχουν την ικανότητα να σκοτώνουν αδιαλείπτως το 99,9% των βακτηριδίων που προκαλούν λοιμώξεις.

Στην Ελλάδα, είχαν γίνει έρευνες στο «Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία» και στο «Αττικό». Σε αυτά τα νοσοκομεία επένδυσαν με αυτό το υλικό επιφάνειες στις μονάδες εντατικής θεραπείας και τα εργαστήρια.  Παρατηρήθηκε λοιπόν ότι μειώθηκαν οι ενδονοσοκομειακές λιμώξεις κατά 70%.

Γνωρίζοντας αυτά τα δεδομένα, εγώ ενδιαφέρθηκα γι’ αυτό το υλικό για να το χρησιμοποιήσω ως επένδυση στη βάση της συσκευής που έχει το φίλτρο με στόχο να δημιουργήσω ένα φίλτρο νερού, που όχι μόνο θα συγκρατεί τα περιττά σώματα του νερού, αλλά και θα διαθέτει την τεχνική να σκοτώνει τα μικρόβια που μένουν πάνω στο φίλτρο.

Ο προβληματισμός μου ήταν αν οι ιδιότητες του αντιμικροβιακού χαλκού θα εξακολουθούσαν να υπάρχουν ακόμα και όταν έρχεται σε επαφή με το νερό. Έστειλα λοιπόν ένα φίλτρο στο μικροβιολογικό εργαστήριο του Αρεταιείου Νοσοκομείου  το οποίο χρησιμοποιεί για τέτοιες έρευνες η ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, γιατί είναι εξουσιοδοτημένο για τις συγκεκριμένες έρευνες από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού (ΕΙΑΧ).

Αφού εξέτασαν το φίλτρο με τεστ για αρκετές ημέρες, διαπίστωσαν ότι ο αντιμικροβιακός χαλκός διατηρεί τις ιδιότητες του και όταν έρχεται σε επαφή με το νερό και μας χορήγησαν την Ιατρική Βεβαίωση του  Μικροβιολογικού εργαστηρίου του Αρεταιείου Νοσοκομείου της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Ποιες ήταν οι δυσκολίες που συναντήσατε στην αρχή;

Το να κατασκευάσεις ένα φίλτρο νερού που όχι μόνο «καθαρίζει» το νερό, από τα βλαβερά σώματα, αλλά σκοτώνει και όλα τα μικρόβια και τα βακτήρια που μένουν πάνω στο φίλτρο δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα. Το μόνο που διέθετα σίγουρα ήταν η πίστη ότι θα τα καταφέρω. Όταν βγήκα στην τηλεόραση και έδειξα το πρώτο τέτοιο φίλτρο νερού που κατασκεύασα και μίλησα και για ένα δεύτερο πιο μεγάλο, συνάντησα αντιδράσεις ακόμα και απ’ τους συνεργάτες μου. Μου είπαν «μα τι κάνετε; Είμαστε έτοιμοι να φτιάξουμε κάτι τέτοιο» ; Τους είπα: «Αφήστε το πάνω μου». Έτσι ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε τα φίλτρα, πήραμε καινούργια μηχανήματα, η παραγωγή γίνεται όλο και πιο άρτια. Εμπλουτίζουμε διαρκώς τον εξοπλισμό μας. Έτσι δημιουργήσαμε ένα προϊόν που το αγάπησε η ελληνική αγορά. Μόνο στην Ελλάδα έχουμε 15.000 φανατικούς πελάτες.

Κάνετε και εξαγωγές. Γεγονός πολύ σημαντικό, σε περίοδο κρίσης η Ελλάδα να έχει δυναμική παρουσία και στο εξωτερικό.

Ναι κάνουμε και εξαγωγές. Μάλιστα θα σας πω κάτι ενδιαφέρον: Ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης που εξάγουμε είναι και η Γερμανία. Ξέρετε τι μας λένε οι Γερμανοί; «Αποκλείεται αυτά τα φίλτρα να τα φτιάχνετε στην Ελλάδα. Αποκλείεται στην Ελλάδα να έχετε τέτοια τεχνολογία».

Συνοψίζοντας  λοιπόν, θα λέγαμε ότι  το αντιμικροβιακό φίλτρο  «OLYMPUS», είναι παγκόσμια πατέντα και είναι κατασκευασμένο με έναν τρόπο που είναι μυστικός. Αυτό το διαχωρίζει από τα υπόλοιπα της αγοράς.

Ακριβώς όπως το λέτε. Όταν μιλήσαμε με κάποιο κατασκευαστή στο εξωτερικό, με τον οποίο συνεργαζόμαστε χρόνια και του είπα ότι θα φτιάξουμε εδώ αυτό το πατενταρισμένο κεραμικό φίλτρο,  ξεκαρδίστηκε στα γέλια. Μας είπε: «μην το επιχειρήσετε. Δεν θα τα καταφέρετε ούτε στην άλλη ζωή».

Πως ανακαλύψατε τη μυστική «συνταγή»;

Για να πετύχω αυτή τη συνταγή για το λιγότερο τρία χρόνια έφτιαχνα πάνω από 20.000 – 25.000 διαφορετικές συνταγές.

Εν μέσω κρίσης θα παρουσιάσετε αυτό το μοναδικό προϊόν σε μία μεγάλη διεθνή έκθεση στο εξωτερικό.

Ναι. Η εταιρεία «Center Plus SA», θα πάρει μέρος σαν εκθέτης, στη μεγαλύτερη, ΔΙΕΘΝΗ έκθεση φίλτρων νερού, την AQUATECH που πραγματοποιείται από 30/10 έως 13/11 στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Σε αυτή την έκθεση, θα παρουσιάσουμε για πρώτη φορά στη διεθνή αγορά  ένα πρωτότυπο κεραμικό φίλτρο νερού, το αντιμικροβιακό φίλτρο νερού «OLYMPUS», του οποίου η έμπνευση κατασκευής και η πατέντα ανήκουν  αποκλειστικά στην εταιρεία «Center Plus SA». Μόνο του το κεραμικό φίλτρο είναι ξεχωριστό αντικείμενο για την αγορά των φίλτρων νερού.  Η δε επιστημονική τεκμηρίωση του προϊόντος, ανήκει στο μικροβιολογικό εργαστήριο του Αρεταίειου Νοσοκομείου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών που μελέτησε τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες. Το κεραμικό φίλτρο νερού το κατασκευάζουμε μόνοι μας, και στην έκθεση που θα πάμε, δεν θα πάμε μόνο σαν κατασκευαστές. Θα πάμε σαν μια εταιρεία που παρουσιάζει ένα φίλτρο το οποίο ελάχιστες εταιρείες κατασκευάζουν.

Καταλήγουμε λοιπόν, ότι το αντιμικροβιακό φίλτρο «Olympus» δεν πρέπει να λείπει από κανένα ελληνικό σπίτι γιατί έχει όλες αυτές τις ιδιότητες και γιατί είναι ένα προϊόν 100% ελληνικό.

Ο τρίτος λόγος είναι η τιμή του. Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες της εποχής, ήθελα το προϊόν να είναι προσιτό, σε όλους για να μπορούν όλοι οι Έλληνες να το αποκτήσουν.

Στη Γερμανία το ίδιο φίλτρο, πουλιέται 400 ευρώ. Εδώ ενώ θα μπορούσα να το πουλάω 200 με 300 ευρώ, το προσφέρω στον κόσμο στην τιμή των 68 ευρώ.

Και το κεραμικό φίλτρο που περιέχει η συσκευή, που πρέπει να αλλάζει μία φορά το χρόνο κοστίζει 45 ευρώ. Προσφέρω το προϊόν μου, στην πιο χαμηλή τιμή της αγοράς γιατί θέλω να μην υπάρχει Έλληνας που το θέλει και δεν μπορεί να το έχει στο σπίτι του.

Κύριε Γιώτη κάνοντας όλη αυτή τη δουλειά και παίρνοντας όλα αυτά τα ρίσκα υπήρξαν στιγμές που φοβηθήκατε;

Ειλικρινά όχι. Δεν φοβήθηκα ποτέ. Δεν σκέφτηκα ποτέ την αποτυχία. Όταν ξεκινούσα είχα στο μυαλό μου ζωγραφισμένο το προϊόν και την επιτυχία του. Αυτή ήταν η δύναμη μας.

«Καλός στρατηγός χωρίς καλό στρατό δεν γίνεται»

Είναι πολύ σημαντικό κύριε Γιώτη, σε μια εποχή που τα «λουκέτα» παίρνουν μορφή επιδημίας, να υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις υγιείς, που αναπτύσσουν επιχειρηματικότητα και εκτός συνόρων.

Όπως το λέτε. Εμείς όχι μόνο δεν αφήσαμε την κρίση να μας διαλύσει, αλλά δεν την εκμεταλλευτήκαμε και «πονηρά». Δεν μειώσαμε μισθούς, δεν καταργήσαμε τα επιδόματα αδείας και εορτών, δεν διώξαμε ούτε έναν άνθρωπο. Δεν καθυστερήσαμε ούτε μία μέρα τις πληρωμές του προσωπικού. Κάθε πρώτη και 16 του μήνα, οι άνθρωποι που δουλεύουν για μας παίρνουν κανονικά το μισθό τους.

Αυτό που μας λέτε είναι πολύ σημαντικό. Νομίζω ότι έτσι καταφέρνετε να δημιουργείτε αυτό που μας είπατε πριν στην παρουσίαση. Είπατε ότι «όσο καλός στρατηγός και να είσαι δεν υπάρχεις αν δεν έχεις καλό στρατό» .

Ακριβώς. Θεωρώ ότι το πιο σημαντικό «όπλο» που διαθέτει ένας επιχειρηματίας είναι οι συνεργάτες του. Οι άνθρωποι που δουλεύουν για εκείνον. Χωρίς αυτούς δεν μπορεί να υπάρξει.

«Οι άνθρωποι που δουλεύουν για μένα είναι οικογένεια μου»

Θεωρείτε ότι το μυστικό για να δημιουργήσει κανείς «έναν καλό στρατό», είναι οι άνθρωποι που δουλεύουν γι’ αυτόν να είναι ευχαριστημένοι ώστε να αποδίδουν το 100% των δυνατοτήτων τους;

Ακριβώς έτσι. Θεωρώ τους ανθρώπους που εργάζονται για μένα οικογένεια μου και έχω μια αρχή. Τους λέω ότι θέλω να έρχονται στη δουλειά χαμογελώντας και να φεύγουν «χορεύοντας». Αν ο άνθρωπος που δουλεύει για σένα δεν είναι ευχαριστημένος δεν μπορεί να αποδώσει. Θέλω να είναι ευχαριστημένοι, γιατί μόνο κάποιος που αγαπάει αυτό που κάνει μπορεί να το «απογειώσει».  Αν τους καταπιέζω, τους σπάω τα νεύρα, δεν τους πληρώνω σωστά, το «παίζω αφεντικό», ούτε εγώ θα κερδίσω ούτε εκείνοι. Γιατί και εκείνοι θα φθείρονται και εγώ θα φθείρομαι μαζί τους.

Συζητάτε με τους υπαλλήλους σας; Σας λένε τα προσωπικά τους προβλήματα;
Κάθε μέρα. Τα προβλήματά τους είναι και δικά μου. Θέλω να ξέρουν ότι έχουν ένα αποκούμπι. Κάποιον πρόθυμο να τους στηρίξει.

Είστε ένας άνθρωπος που έκανε ένα μεγάλο αγώνα για να φτάσει εδώ που είναι σήμερα και αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες. Τι μήνυμα θα θέλατε να δώσετε στο σημερινό Έλληνα, που γονατισμένος από την κρίση απελπίζεται;
Αυτό που θέλω να πω, είναι αυτό που λέω και στον εαυτό μου: «Κάθε μέρα ο ήλιος βγαίνει για όλους. Υπάρχουν δυσκολίες για τις οποίες δεν φταίει ο λαός. Αλλά αυτό που δεν πρέπει να μας εγκαταλείψει είναι η ελπίδα ότι όλα τα προβλήματα έχουν στο τέλος λύση. Επίσης δεν πρέπει να «το βάλουμε κάτω» και  δεν πρέπει να σταματάμε να αγωνιζόμαστε γι’ αυτό που θέλουμε να πετύχουμε.

 

ΠΗΓΗ: epixeiro.gr

Απάντηση